Cele mai frecvente dureri neurologice și cum se tratează ele. Explicațiile unui specialist

Durerea de gât e de cele mai multe ori dată de o postură proastă
EXCLUSIV
Un neurochirurg explică, EXCLUSIV la DC Medical, care sunt cele mai întâlnite dureri de origine neurologică, cum ne dăm seama că trebuie să mergem la doctor pentru tratarea lor. 

„Cel mai des, pacienții care ajung la neurolog se confruntă cu dureri de mijloc, dureri de gât, dureri de cap”, spune dr Baran Yilmaz, medic neurochirurg, profesor asociat la Universitatea de Medicină Bahcesehir din Istanbul, EXCLUSIV la DC Medical. 

Când devin durerile comune o problemă

Dar care sunt semnele de care ar trebui să țină cont un pacient și să apeleze urgent la neurolog?

„Durerile de mijloc - care nu au provenit dintr-o lovitură fizică și sunt dureri persistente; durerile de gât – care nu au provenit dintr-o lovitură fizică și sunt dureri persistente; dureri de cap – care persistă de o perioadă mai îndelungată”, arat reputatul neurochirg. 

Dacă ar fi să facă un top 3 cele mai ignorate tipuri de dureri de origine neurologică, specialistul spune că din păcate chiar cele mai simple și tratabile dintre afectări sunt cele cel mai des ignorate. 

„Nu preferam să facem un clasament, dar dacă am ar trebui: pe primul loc s-ar clasa durerile de mijloc urmate de cele de gât, deoarece nimeni nu le dă atenție, nimeni nu prea le ia în serios. Pe locul ultimul loc în top am putea clasa problemele vasculare și tumorile cerebrale, acestea sunt totuși rare și au la bază motive genetice, native”, a arătat Dr. Baran Yilmaz.

Amețeli și pierderea echilibrului

Multe persoane acuză dureri de cap sau ușoare amețeli, ori pierderi scurte ale echilibrului. Neurochirurgul explică faptul că acestea pot fi ceva banal, dar că în anumite cazuri ascund o afectare serioasă. Diferența o face perioada de timp în care aceste simptome persistă. 

„În cazul în care aceste mici amețeli sau dezechilibre sunt de durată scurtă pot fi neînsemnate și există posibilitatea să nu fie nevoie de părerea unui neurolog. În cazul dezechilibrului fizic poate fi vorba despre deranjarea cristalelor din ureche. Dar dacă aceste situații persistă de-a lungul unei perioade mai mari de timp, 7 – 10 zile, atunci este bine să se apeleze la un medic neurolog”, arată acesta.  

În materie de patologii neurologice, Dr. Baran Yilmaz spune că „cele mai des întâlnite și în același timp cele mai riscante cazuri sunt comoțiile cerebrale și tumorile cerebrale, dar cele mai întâlnite cazuri grave sunt cele legate de vascularizația cerebrală. În aceste cazuri se intervine chirurgical. (...) Motivele atacurilor vasculare cerebrale sunt diferite. Eu pot să vă dau mai mult detalii despre comoția cerebrală, care depinde cât de mare este afectată vasculatura cerebrală sau sângerarea, iar în acest caz nu putem afirma că persoanele de peste 60 de ani se pot vindeca mai repede decât persoanele tinere. O comoție cerebrală apare cel mai des în urma loviturilor dure la cap sau în timpul practicării sporturilor dure, cum ar fi boxul sau rugby. Putem spune că unele efecte secundare sunt: tulburare de memorie, sensibilitate la vedere, satre de nervi, etc. În cazuri severe poate fi vorba chiar și de comă. Dacă este vorba despre un caz grav, care e diagnosticat prin hemoragie intracraniană, se intervine chirurgical. Fără să vorbim despre o comoție cerebrală ușoară, atunci se recomandă un stil de viață lent, liniștit, bine organizat”.

Cum îți dai seama că ai neurinom acustic

O altă afecțiune neurologică responsabilă de amețeli și dezechilibre poate fi neurinomul acustic. Acesta este o tumoră benignă, care crete lent, și care se dezvoltă pe nervul auditiv și cel vestibular (responsabil cu echilibrul). 

„În legătură cu „neurinomul acustic”, pacienții vin aici deoarece simt că au pierdere de auz. Acustic – vine de la nervul acustic, iar acest nerv este afectat de o tumoră. Tratamentul pentru tumoră la nervul acutic se efectuează în funcție de formă și mărimea acesteia. În cazul în care tumora este sub 2.5 cm, atunci se poate aplica tratamentul „gama knife” și nu este nevoie de intervenție chirurgicală prin operație deschisă, dar dacă tumora este ma mare de 2.5 cm atunci ea trebuie eliminată chirurgical”, a detaliat Dr. Baran Yilmaz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel