La vârsta a doua, prevenția...
Cancerul este o boală care poate afecta oameni de toate vârstele și, din păcate, doar jumătate dintre persoanele cu cancer trăiesc 10 ani sau mai mult.
Din păcate, doar jumătate dintre cei diagnosticați cu cancer supraviețuiesc un deceniu sau mai mult după diagnosticare, subliniind importanța crucială a detectării precoce. De aceea, medicii de familie îi îndeamnă constant pe oameni să fie vigilenți și să ia în considerare orice semne sau simptome neobișnuite care ar putea indica prezența cancerului, deoarece diagnosticul și tratamentul precoce îmbunătățesc semnificativ șansele de supraviețuire.
Cancer Research a publicat o listă de mai multe simptome comune, dar adesea trecute cu vederea, care ar putea sugera prezența cancerului, sfătuind pe oricine experimentează aceste simptome să consulte medicul cât mai curând posibil.
Conform datelor proprii ale NHS, 1 din 2 persoane vor dezvolta cancer pe parcursul vieții, cu cele patru tipuri cele mai frecvente în Marea Britanie fiind cancerul de sân, pulmonar, de prostată și colorectal.
Cu toate acestea, nu doar fumătorii și consumatorii de carne roșie sunt în pericol (deși ambii factori au fost legați de un risc crescut de cancer), deoarece diverse forme de cancer se pot dezvolta și la persoane aparent sănătoase.
Vezi și: ”Menopauza înseamnă bătrânețe”. Dr. Tamara Sava: Multe femei gândesc așa. Lucrurile stau altfel
Un simptom care poate fi detectat doar noaptea este transpirația excesivă, cunoscută și sub denumirea de transpirații nocturne. Această afecțiune implică o transpirație abundentă care îți udă pijamaua și așternuturile, în ciuda faptului că dormi într-un mediu răcoros.
Transpirațiile nocturne sunt declanșate de obicei de menopauză, anxietate sau anumite medicamente, cum ar fi steroizii și antidepresivele. Hipoglicemia poate fi, de asemenea, o cauză, dar orice preocupare ar trebui să determine un control medical, deoarece transpirațiile nocturne sunt listate printre cele 23 de indicatori tipici ai cancerului de către Cancer Research UK.
Pacient oncologic - FOTO: Freepik
Cancer Research UK a expus cele mai comune simptome ale cancerului.
- Transpirație nocturnă foarte abundentă
- Oboseală
- Sângerări sau vânătăi inexplicabile
- Durere sau acnee inexplicabilă
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- O umflătură sau umflătură neobișnuită oriunde pe corp
- Un nou neg sau o schimbare a unui neg
- Schimbări ale pielii sau o rană care nu se vindecă
- Voce răgușită sau tuse care nu dispare
- Tuse cu sânge
- Dificultăți la înghițire
- Dificultăți de respirație
- Arsuri persistente la stomac sau indigestie
- Schimbări neobișnuite ale dimensiunii sau senzației sânului
- Balonare persistentă
- Pierderea apetitului
- Schimbare în obiceiurile intestinale, cum ar fi constipație, scaun mai moale sau mers mai des la toaletă
- Sânge în scaun
- Sângerare vaginală neașteptată, inclusiv după actul sexual, între menstruații sau post-menopauză
- Sânge în urină
- Probleme la urinare
Vezi și: Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
NHS vine cu un avertisment pentru cei care se confruntă cu astfel de simptome.
"Este important să fii conștient de orice simptome noi sau îngrijorătoare. Deși este puțin probabil să fie cancer, este important să vorbești cu un medic de familie pentru a putea investiga. Detectarea cancerului devreme înseamnă că este mai ușor de tratat. Dacă medicul de familie suspectează cancer, te va trimite la un specialist de obicei în termen de 2 săptămâni", arată NHS.
Cancer Research UK adaugă faptul că există peste 200 de tipuri diferite de cancer care pot cauza multe semne și simptome diferite. Uneori simptomele afectează anumite zone ale corpului, cum ar fi stomacul sau pielea. Dar semnele pot fi și mai generale și includ pierdere în greutate, oboseală (fatigabilitate) sau durere inexplicabilă.
"Este important să fii conștient de ceea ce este normal pentru tine și să vorbești cu medicul dacă observi schimbări neobișnuite sau ceva ce nu dispare. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai probabil să fie de succes", arată Cancer Research.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...