Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Colesterolul, în accepțiunea generală, este privit ca un lucru rău, deși acesta este indispensabil pentru un organism sănătos, fiind la fel de important precum carbohidrații, vitaminele sau substanțele minerale.
Colesterolul este un lipid cu structura chimică de sterol care se regăsește în sânge. Acesta provine din două surse principale:
- prima sursă este reprezentată de colesterolul sintetizat de ficat, acesta fiind de altfel și sursa principală de colesterol necesar organismului;
- a doua este reprezentantă de aportul extern prin dietă, colesterolul găsindu-se exclusiv în grăsimea de origine animală (carne roșie și produse lactate).
Principalele patru roluri ale colesterolului sunt:
- rolul structural, acesta fiind o cărămidă ce intră în alcătuirea pereților tuturor celulelor din corpul uman;
- rolul digestiv, colesterolul fiind un ingredient principal din care se produce fierea, contribuind astfel la procesele digestive de la nivelul intestinelor;
- este indispensabil pentru producerea de vitamina D3;
- intră în alcătuirea unor hormoni cum sunt hormonii sexuali (estrogen și testosteron).
Ca roluri secundare ale colesterolului putem considera:
- întărirea sistemului imunitar;
- protejarea sistemului cardiovascular și muscular;
- creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea de țesuturi;
- rol asemănător substanțelor antioxidante.
În exces, colesterolul devine ușor nociv, putând duce la apariția unor boli cardiovasculare severe. Dar care sunt cauzele colesterolului ridicat și ce se poate face pentru a ajuta la gestionarea acestuia?
”Descoperim tot mai multe despre ceea ce influențează nivelul de colesterol al unei persoane, de la genetică la alimentație și până la obiceiurile de viață, și devine tot mai clar că genetica joacă un rol mai important în modul în care organismul procesează colesterolul și în riscul unei persoane de a avea un nivel ridicat de colesterol”, a explicat nutriționistul Trista Best, potrivit EatThis.
Legătura dintre vitamina D și magneziu. Bilic: Funcționează împreună
Spanacul este plin de vitaminele, mineralele și substanțele nutritive de care organismul are nevoie, mai ales pentru gestionarea sănătății inimii.
”Fibrele pot reduce colesterolul rău care circulă în tot corpul. Acest lucru se datorează faptului că fibrele și colesterolul se vor lipi una de cealaltă, fiind astfel eliminate din organism în mod natural și reducând simultan colesterolul.
Printre legumele bogate în fibre pe care să le integrați în dieta dumneavoastră pentru a reduce colesterolul se numără spanacul, morcovii și diverse verdețuri, precum varza verde și varza elvețiană”, spune Best.
Sparanghelul este o altă legumă cu un conținut bogat de vitamine, minerale, fibre și mulți nutrienți care vă pot ajuta la menținerea sănătății inimii. Bogat în folat, sparanghelul ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de homocisteină din organism, care poate reduce riscul de boli de inimă prin îmbunătățirea circulației.Poate fi gătit la cuptor sau la aburi.
Broccoli este versatil, delicios și plin de nutrienți sănătoși pentru inimă pentru a vă ajuta să vă gestionați colesterolul. Are un conținut bogat de fibre și vitamina C, precum și beta-caroten, nutrient care ajută la prevenirea oxidări colesterolului rău în fluxul sanguin.
Varza de Bruxelles, deși nu este una dintre cele mai populare și agreate legume, este un pachet de antioxidanți, având proprietăți antiinflamatoare care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge, cu efect în scăderea presiunii sanguine.
Anghinarele nu sunt la fel de comune ca alte legume, cum ar fi broccoli sau spanacul, dar sunt pline de vitamine și minerale care pot ajuta la gestionarea colesterolului. Sunt bogate în fibre, magneziu și antioxidanți, cum ar fi vitamina C și beta-caroten. De asemenea, ele conțin vitamina K, care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge în interiorul arterelor. Anghinarele pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației în tot corpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...