Cele DOUĂ DIETE care întârzie instalarea PARKINSON. Una la femei, cealaltă la bărbați!

Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Un studiu recent arată că două diete sunt asociate cu o dezvoltare târzie a bolii Parkinson. Interesant este că una dintre ele are efecte fabuloase la femei, în timp ce cealaltă la bărbați!

Un nou studiu publicat în jurnalul Movement Disorders (link direct studiu) de la University of British Columbia sugerează o corelație puternică între urmarea dietelor MIND și cea Mediteraneană și debutul târziu al bolii Parkinson (PD). În timp ce cercetătorii știu de mult timp despre efectele neuroprotectoare ale dietei MIND pentru boli precum Alzheimer și demență, acest studiu este primul care sugerează o legătură între această dietă și sănătatea creierului pentru boala Parkinson (PD).

Dieta MIND combină aspecte a două diete foarte populare, Dieta mediteraneană și dieta Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH).

„Studiul arată că persoanele cu boală Parkinson au o vârstă semnificativ mai târzie de debut, dacă modelul lor alimentar se aliniază îndeaproape cu dieta de tip mediteranean. Diferența arătată în studiu a fost de până la 17 ani mai târziu la femei și de până la opt ani mai târziu la bărbați". spune dr. Silke Appel-Cresswell, de la Pacific Parkinson's Research Center, Djavad Mowafaghian Center for Brain Health și Divizia de Neurologie din cadrul Facultății de Medicină a UBC.

Citește și: Dieta MIND: alimentele care pot reduce riscul de demență

„Există o lipsă de medicamente pentru prevenirea sau întârzierea bolii Parkinson, dar suntem optimiști că aceste noi dovezi sugerează că nutriția ar putea întârzia apariția bolii”, a mai arătat cercetorul.

Una are efect la femei, cealaltă la bărbați!

În studiu, realizat pe 176 de participanți, cercetătorii au analizat aderarea la aceste tipuri de diete, caracterizate prin aportul redus de carne și concentrate pe legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum și vârsta debutului bolii Parkinson. Dieta MIND a arătat un impact mai semnificativ asupra sănătății femeilor, în timp ce dieta mediteraneană a avut efect important la bărbați.

Citește și: Dieta Mediteraneană, cea mai sănătoasă dietă din lume. Ce trebuie să știi despre ea

Diferențele dintre aceste două diete sunt subtile, dar ar putea servi drept indicii asupra impactului pe care alimentele și micronutrienții specifici îl pot avea asupra sănătății creierului.

Efectele diferite între sexe ale respectării dietei sunt de remarcat, deoarece aproximativ 60% dintre cei diagnosticați cu boala Parkinson sunt bărbați.

„Dacă înțelegem diferențele de sex dintre dieta MIND și dieta mediteraneană, atunci am putea înțelege mai bine diferențele de sex care determină boala Parkinson în primul rând”, spune cercetătorul principal Avril Metcalfe-Roach, doctorand la Laboratoarele Michael Smith din cadrul UBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel