Cefalgia, durerea de cap matinală, cauze. Poate fi semnul unei tumori

cefalgia - FOTO:Freepik@creativeart
Cefalgia, adică durerea de cap matinală, poate fi semnul unei tumori.

Cefalgia este durerea de cap matinală. Potrivit specialiștilor, 60% din persoanele care se confruntă cu această afecțiune au o tumoră.

Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza tumorilor cerebrale, deseori pentru că boala este depistată prea târziu. În cele mai multe cazuri, semnul apare doar după ce presiunea intracraniană a depășit un anumit prag. Deoarece fluidele care înconjoară capul cresc atunci când corpul este întins, unele simptome pot fi mai pronunțate la trezire.

”Durerea de cap este unul dintre principalele simptome adesea asociate cu tumorile cerebrale. În mod tradițional, se credea că cefaleea provocată de tumorile cerebrale prezintă anumite caracteristici clinice specifice, inclusiv agravarea dimineața sau când se află în poziție culcată, fiind agravată de manevre de tip Valsalva și însoțită de greață și/sau vărsături”, a explicat revista de specialitate Cephalalgia.

Vezi și: Cancerul, depistat prin teste genetice. Rădoi: Oferim pacientului tratament personalizat

Durerile, diferite în funcție de pacient

În afară de faptul că este mai pronunțată dimineața, Roswell Park Comprehensive Cancer Centre afirmă că experiența durerii fiecărui pacient este unică.

”Acestea sunt adesea descrise ca dureri de cap surde, de tip ”presiune”, deși unii pacienți resimt și dureri ascuțite sau ”înjunghiere””, au explicat specialiștii, potrivit Express.

Durerile de cap cauzate de tumorile cerebrale - denumite și ”cefalalgie” - pot fi localizate într-o anumită parte a creierului și pot fi mai pronunțate atunci când o persoană tușește, strănută sau se apleacă.

Doctorul Lindsay Lipinsky, profesor asistent de oncologie și neurochirurg la Roswell Park Comprehensive Cancer Centre, a sugerat că ar putea merita să căutați și alte semne.

”Estimez că între 50 și 60% dintre pacienții cu tumori cerebrale de la Roswell Park au dureri de cap în momentul diagnosticării. Acestea apar cel mai adesea împreună cu o altă problemă neurologică, cum ar fi o criză sau o problemă de vorbire, care a dus la diagnostic”, a explicat medicul.

Vezi și: Ce ne macină creierul și ne îmbolnăvește. Ciurea: Suferința este totală. Creierul nu mai funcționează

Tumorile cerebrale, semne

Unele rapoarte afirmă că semnele pot fi distribuite destul de uniform între simptomele focale și cele non-focale.

Simptomele focale tind să semnaleze afecțiuni ale funcției nervoase, ale măduvei spinării sau ale creierului care afectează o anumită regiune a corpului.

Aceasta poate include complicații precum slăbiciune sau probleme de înghițire a anumitor alimente și lichide.

Simptomele clasificate ca semne non-focale, pe de altă parte, tind să cuprindă dureri de cap, probleme de personalitate, modificări vizuale și instabilitate.

”Craniul este practic o sferă cu o anumită cantitate de țesut în interior. Adăugarea de mai mult țesut (o tumoare sau un cheag de sânge, de exemplu) crește presiunea în interiorul sferei dintre craniu și nu se poate extinde pentru a o găzdui”, a explicat dr. Lipinsky.

Vezi și: Paradoxul creșterii prețului la medicamente. Covic: Situație absolut incredibilă și ridicolă pentru stat. Cu 2 lei putem evita morți, spitalizări, cheltuieli de zeci de mii de euro

Adesea, presiunea crescută cauzată de o tumoare este resimțită în partea din spate a capului. Trebuie remarcat, totuși, că această presiune ar putea fi cauzată de o tumoră care nu este malignă.

Mai mult, umflarea creierului poate provoca diferite simptome care ar putea fi asociate în mod nefiresc cu tumorile cerebrale.

Acest lucru este tipic pentru tumorile care apasă asupra lobului frontal, partea creierului implicată în reglarea personalității și a comportamentului.

Într-un număr mare de cazuri, durerile de cap cauzate de tumorile cerebrale sunt absente în momentul prezentării clinice, astfel încât toate schimbările de personalitate suspecte pot merita să fie investigate.

Notarea diferitelor modificări de personalitate și fizice poate ajuta medicii să stabilească un diagnostic precis în stadiile incipiente ale bolii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel