Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut reduce riscul de diabet și prelungește viața. Ceaiul negru, cunoscut și sub denumirea de ”ceai roșu” în unele regiuni, este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Rezultatele celor mai recente studii prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Hamburg, Germania, arată care sunt beneficiile ceaiului negru.
O ceașcă zilnică de ceai reduce riscul unei boli comune, denumită ”ucigaș tăcut”, susține un studiu. Riscul de diabet, care afectează peste 3,8 milioane de persoane în Marea Britanie, este redus semnificativ dacă se bea o ceașcă de ceai - tradițional sau nu - în fiecare zi. O ceașcă zilnică de ceai ar putea reduce riscul de a dezvolta cea mai frecventă formă de diabet, potrivit unui studiu.
Băutorii de ceai și-au redus șansele de a dezvolta tipul 2 cu cel puțin 28% și au redus riscul de a dezvolta prediabet cu 15%. Se spune că băutura fierbinte crește excreția de glucoză din urină, îmbunătățind rezistența la insulină și, prin urmare, controlul glicemiei.
Cu toate acestea, echipa de cercetare crede că beneficii similare pot proveni din ambele. Liderul studiului, profesorul asociat Tongzhi Wu de la Universitatea din Adelaide, a declarat că ceaiul negru are efecte protectoare.
”Constatările noastre sugerează efectele protectoare ale consumului obișnuit de ceai asupra gestionării zahărului din sânge. Beneficiile semnificative ale ceaiului pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare și de diabet de tip 2, au fost raportate în mai multe studii din ultimii ani, dar mecanismele care stau la baza acestor beneficii au fost neclare.
Descoperirile noastre sugerează efectele protectoare ale consumului obișnuit de ceai asupra gestionării zahărului din sânge prin creșterea excreției de glucoză în urină, îmbunătățirea rezistenței la insulină și, prin urmare, un control mai bun al zahărului din sânge.
Aceste beneficii au fost mai pronunțate în rândul băutorilor zilnici de ceai negru”, a subliniat Tongzhi Wu, liderul studiului.
De-a lungul anilor, s-au efectuat numeroase cercetări asupra proprietăților de sănătate ale ceaiului negru. Din fericire, există multe aspecte pozitive de luat în considerare.
Bogat în polifenoli: Ceaiul negru este o sursă bogată de diferiți polifenoli, inclusiv flavanoli, flavonoli și acizi fenolici. Dintre aceste grupuri de polifenoli, ceaiul negru conține în special cantități ridicate de catechine, teaflavine, kaempferol, quercetin și acid galic. Acești polifenoli sunt responsabili direct de gustul amar și astringent al ceaiului și se crede că contribuie la stimularea sistemelor interne de antioxidanți, potrivit Nutrition Advance.
Poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge: Nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt dăunătoare, indiferent dacă cineva suferă de diabet sau nu. De exemplu, nivelurile cronice ridicate de glucoză din sânge sunt asociate cu numeroase boli cronice.
Diverse studii asociază nivelul ridicat de zahăr din sânge cu diabetul de tip 2, cancerul, bolile vasculare și demența, printre altele. Prin urmare, menținerea nivelului de glucoză din sânge în limite sănătoase este un obiectiv pe care toată lumea ar trebui să îl aibă în vedere. În acest sens, ceaiul negru poate oferi o mână de ajutor.
Vezi și: Ce este sindromul de tunel carpian. Cum se tratează și ce poți face să protejezi nervul median
Poate reduce riscul de cancer: Mai multe revizuiri sistematice și meta-analize sugerează că consumul de ceai negru poate reduce incidența cancerului oral și a cancerului de vezică. Utilizând 87 de seturi de date, cercetătorii au constatat că riscul acestor tipuri de cancer a scăzut constant cu o creștere de o ceașcă de ceai negru pe zi.
Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că corelația nu înseamnă cauzalitate, și nu au fost efecte statistic semnificative asupra altor forme comune de cancer. Cu toate acestea, studiile ulterioare arată că polifenolii din ceaiul negru pot juca un rol anti-cancer în organism. În mod specific, polifenolii din ceaiul negru activează factorul de transcripție Nrf2, proteine cheie care reglează în sus enzimele interne antioxidante.
Proprietăți antibacteriene: Ceaiul negru are și proprietăți antibacteriene. Aceste proprietăți înseamnă că, în anumite situații, ceaiul negru poate ucide sau încetini creșterea anumitor tipuri de bacterii. Bacteriile pot cauza o serie de afecțiuni, de la probleme minore, cum ar fi coșuri și iritații ale pielii, până la afecțiuni potențial letale, cum ar fi meningita.
În mod specific, ceaiul negru prezintă un efect protector și inhibă creșterea bacteriilor M. luteus și B. Cereus, care sunt infecții bacteriene comune la oameni. Cu toate acestea, extractele de ceai negru au un efect protector minim împotriva altor bacterii, cum ar fi salmonela, E. coli și Staphylococcus aureus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...