Ceai verde, risc redus de boli de inimă. Studii

Terapia combinată poate oferi cea mai bună abordare pentru tratarea Alzheimer-ului. În ea este inclus și un compus din ceaiul verde
Bem ceai verde ca să îmbătrânim frumos, grație antioxidanților din el. Dar efectele lui benefice sunt mult mai extinse, el reducând și riscul de boli de inimă și AVC.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare poate fi la fel de ușoară ca și consumul de ceai verde. Studiile sugerează că acest ceai ușor și aromat, poate reduce colesterolul LDL și trigliceridele, care pot fi responsabile de asocierea ceaiului cu un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral (AVC), scriau experții de la Harvarh Health Publishing.

Ce studii demonstrează asta

O serie de studii au analizat legăturile posibile între ceaiul verde și bolile cardiovasculare, dar le-am ales din rațiuni editoriale pe cele mai mari pe care le-am găsit.

Spre exemplu, un studiu efectuat în 2012, pe 40.530 de adulți japonezi, a constatat că participanții care au băut mai mult de cinci cești de ceai verde pe zi au avut un risc cu 26% mai mic de deces din cauza atacului de cord sau accident vascular cerebral (AVC) și cu un risc de deces cu 16% mai mic decât toate persoanele care au băut mai puțin o ceasca de ceai verde pe zi.

În 2011, o meta-analiză a studiilor observaționale – adică 13 studii efectuate cu băuturi de ceai verde și cinci băuturi în ceai negru - a constatat că cei care au băut cel mai mult ceai verde au avut un risc cu 28% mai mic de boală coronariană decât cei care au băut cel mai puțin verde ceai. Ceaiul negru nu a avut niciun efect asupra riscului cardiac.

O altă meta-analiză, tot din 2011, care a 14 studii clinice randomizate, controlate cu placebo, a constatat că ceaiul verde a redus semnificativ nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor. Multe dintre studiile incluse în meta-analiză au fost efectuate cu capsule conținând catechine, polifenoli activi din ceaiul verde, mai degrabă decât cu băutura în sine.

Deși nu s-au raportat efecte secundare grave în studii, catechinele s-a dovedit că pot crește enzimele hepatice la animale. Ceaiul verde este, de asemenea, o sursă majoră de oxalat, care poate provoca pietre la rinichi. Acest lucru sugerează că un consum de mai mult de cinci cești de ceai verde pe zi (sau luarea echivalentului în capsule de catechină) ar putea avea mai multe riscuri decât beneficiile.

Funcționează și în combinație cu cafeaua

Un pic mai recent, un studiu din 2013, primul realizat vreodată pe combinația de ceai verde cu cafea, arată că dacă bei zilnic câte o ceașcă din fiecare asta te poate ajuta la scăderea riscului de a avea un accident vascular cerebral (AVC). Studiul acesta, care a fost publicat în revista Stroke: Journal of the American Heart Association, a fost realizat pe 83.269 de adulți japonezi pe care cercetătorii i-au întrebat despre obiceiurile lor de a bea ceai verde și cafea, urmărindu-le pentru o medie de 13 ani.

Cei care au băut cel puțin o cană de cafea zilnic au avut un risc de accident vascular cerebral cu 20% mai mic comparativ cu cei care au băut rar. Printre cei care au preferat ceaiul verde, două sau trei cești pe zi au condus la un risc de accident vascular cerebral (AVC) cu 14% mai mic, iar cei care au băut cel puțin patru cești aveau un risc cu 20% mai mic (decât cei care au băut rar).

„Acesta este primul studiu pe scara largă pentru a examina efectele combinate ale ceaiului verde și cafelei asupra riscurilor de accident vascular cerebral", spunea, la momentul publicării, Dr. Yoshihiro Kokubo, autorul principal al studiului, de la Centrul Național de Cercetare Cerebrală și Cardiovasculară al Japoniei.

„Puteți face o mică schimbare a stilului de viață, dar pozitivă, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) prin adăugarea de ceai verde zilnic la alimentația dumneavoastră", nota el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel