Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri

ce trebuie sa stii despre colonoscopie - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi despre colonoscopie. Cât durează, cât de dureroasă este și cum pot fi tratați polipii. În plus, colonoscopia nu mai este prima metodă de diagnostic a cancerului colorectal.

Ce trebuie să știi despre colonoscopie. O colonoscopie este un examen folosit pentru a căuta modificări - cum ar fi țesuturi umflate, iritate, polipi sau cancer - în intestinul gros (colon) și rect.

În timpul unei colonoscopii, un tub lung și flexibil (colonoscop) este introdus în rect. O cameră video minusculă aflată la vârful tubului permite medicului să vizualizeze interiorul întregului colon.

Dacă este necesar, polipii sau alte tipuri de țesuturi anormale pot fi îndepărtate prin endoscop în timpul colonoscopiei. De asemenea, în timpul unei colonoscopii pot fi prelevate mostre de țesut (biopsii).

Cât durează colonoscopia

Prof. Dr. Cristian Gheorghe, doctor în medicină, medic specialist Medicină Internă, cu competență în endoscopie digestivă la Clinica de Gastroenterologie Fundeni a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL ce presupune colonoscopia și cât durează.

”Antrenarea colonoscopistului în depistarea polipilor este extrem de importantă. Ar trebui alocat cam o oră pe pacient pentru a fi siguri că am analizat întregul colon, circumferința și pliu cu pliu pentru a descoperi unele leziuni. Uneori sunt greu de văzut pentru că sunt leziuni plate, greu de diagnosticat. 

Pregătirea trebuie să fie foarte bună pentru că este o problemă de educație pe care o avem în minte înainte de pregătirea pacienților cu purgativul pe care îl recomandăm.

Putem spăla din aproape în aproape, dar timpul de examinare și rata de diagnostic pozitiv sunt modificate”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, doctor în medicină, medic specialist Medicină Internă, cu competență în endoscopie digestivă la Clinica de Gastroenterologie Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical. 

Colonoscopia, metodă de tratament

”Într-un stadiu precoce, depistând precoce leziunile, intervenția chirurgicală poate fi radicală și curativă. În același timp, cu standardul actual al chirurgiei colorectale impune în majoritatea cazurilor chirurgia minim-invazivă sau laparoscopică sau robotică. Bolnavul pleacă rapid acasă, se reintegrează social foarte rapid după o intervenție curativă. Acesta este idealul.

Cancerul colorectal poate fi învins definitiv”, a subliniat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

”Face parte din educația medicilor colonoscopiști de a rezeca eficient și definitiv leziunile pentru a preveni recidivele. Este rolul anatomopatologului care colaborează și care trebuie să fie unul specializat în patologie digestivă pentru că ne va spune foarte clar dacă rezecția polipului este completă, dacă este țesut restant, dacă polipul a fost rezecat în limite oncologice, dacă are un adenocarcinom asociat. 

Sunt câteva detalii tehnice. Colonoscopistul trebuie să știe ce trebuie să facă după o asemenea rezecție, cum să ”ardă” marginile rezecției pentru a împiedica recidiva polipilor. 

Nu am avut complicații la asemenea rezecții. În jur de 3-5% au fost doar hemoragii. Acestea se rezolvă endoscopic și pacientul pleacă rezolvat acasă. Nu au fost perforații, hemoragii majore, care să necesite intervenții chirurgical”, a mai explicat prof. dr. Cristian Gheorghe.

Când este indicată colonoscopia

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie pentru:

Investigarea semnelor și simptomelor intestinale. O colonoscopie poate ajuta medicul dumneavoastră să exploreze posibilele cauze ale durerilor abdominale, sângerărilor rectale, diareei cronice și altor probleme intestinale.

Depistarea cancerului de colon. Dacă aveți vârsta de 45 de ani sau mai mult și aveți un risc mediu de cancer de colon - nu aveți alți factori de risc de cancer de colon în afară de vârstă - medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani.

Dacă aveți alți factori de risc, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un screening mai devreme. Colonoscopia este una dintre cele câteva opțiuni pentru depistarea cancerului de colon.

Căutați mai mulți polipi. Dacă ați mai avut polipi înainte, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o colonoscopie de urmărire pentru a căuta și îndepărta orice polipi suplimentari. Acest lucru se face pentru a vă reduce riscul de cancer de colon.

Tratați o problemă. Uneori, o colonoscopie poate fi efectuată în scopul unui tratament, cum ar fi plasarea unui stent sau îndepărtarea unui obiect din colon, potrivit Mayo Clinic.

”Acum colonoscopia se face doar la cei care au testul FIT pozitiv. Testul FIT este mai ușor de acceptat și efectuat. Testul se găsește și în farmaciile obișnuite. Dacă cineva vrea să-ți cumpere, poate să o facă. Unele dau și rezultatul cumva”, a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

”În colonoscopia cu sedare pacientul nu are dureri, disconfort. Pur și simplu este explorat și dacă există polipi, atunci îi putem scoate. Accesul direct la colonoscopie este metoda pe care o folosesc unele țări. Este legată de așa-numitul screening oportunistic care nu este atât de valoros cum spune UE, comparativ cu acest test în două etape, respectiv testul FIT și apoi colonoscopia”, a mai spus prof. univ. dr. Cristian Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel