Ce trebuie să știi despre carnea de porc. Ce impact are asupra colesterolului

carnea de porc - FOTO: Freepik@neilurs
Carnea de porc este una din cele mai consumate. Dar ce impact are aceasta asupra colesterolului și a inimii. Ce asociere există între carnea de porc și cancer.

Cel mai recent studiu publicat în Nutrition analizează compoziția cărnii de porc, impactul acesteia asupra sănătății și sustenabilitatea sa în contextul global. Carnea de porc este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, vitamine (în special din complexul B) și minerale (cum ar fi zincul și fierul).

Deși este clasificată ca fiind carne roșie, conținutul de grăsime al cărnii de porc variază în funcție de zona din care provine. Părțile mai slabe, cum ar fi mușchiulețul, au un conținut redus de grăsimi saturate, ceea ce le face mai sănătoase.

Carnea de porc, beneficii pentru sănătate

Carnea de porc poate fi un aliat surprinzător pentru sănătatea cardiovasculară. Studiile recente arată că includerea cărnii de porc slabe în dietă poate îmbunătăți profilurile lipidice din sânge, reducând nivelurile de colesterol total și LDL (colesterolul rău) și crescând în același timp HDL (colesterolul bun). Aceste beneficii sunt atribuite în mare parte conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați, precum acidul oleic, prezent în carnea de porc slabă.

Contrar preocupărilor legate de legătura cărnii roșii cu boli netransmisibile, mai multe studii sugerează că porcul slab nu afectează negativ sănătatea cardiovasculară sau greutatea corporală atunci când face parte dintr-o dietă echilibrată.

Vezi și: Efectul dezastruos al hiperglicemiei. Dr. Victor George: Asta e problema!

Ce este dieta Atlantică

Preferințele culturale și considerațiile privind sustenabilitatea sprijină, de asemenea, consumul de porc, în special în regiuni precum nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei, unde se încadrează în dieta Atlantică. Această dietă, inclusiv porcul, este asociată cu rezultate pozitive pentru sănătate.

Dovezi actuale sugerează că porcul slab poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și sustenabilă. Cercetările viitoare ar trebui să exploreze impactul specific asupra sănătății și să ia în considerare modelele dietetice regionale pentru a rafina recomandările dietetice în mod cuprinzător.

Carnea de porc, conținut important de nutrienți

Porcul reprezintă o sursă globală semnificativă de carne, bogată în proteine de înaltă calitate, vitamine din complexul B, zinc și fier, cu un conținut moderat de grăsimi saturate. Îngrijorările privind consumul de carne, în special de carne roșie, o asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare și cancer.

Totuși, cercetările referitoare la carne de porc arată efecte sănătătoase variate în funcție de tipurile de carne și metodele de preparare. Factorii culturali influențează consumul său, cu preferințe regionale și tipare dietetice care joacă un rol important.

Compoziția nutrițională variază semnificativ în funcție de tăietura și pregătirea cărnii. Tabelul de compoziție alimentară portughez, conform standardelor europene și internaționale, indică faptul că 100 de grame de carne de porc pot conține între 131 și 355 kcal și 4,7 până la 31,8 grame de grăsime. Mușchiul de porc, cea mai slabă tăietură, are un profil echilibrat de acizi grași, oferind cantități similare de acizi grași mononesaturați (MUFA) și saturați (SFA).

Mușchiul și pulpa au un conținut mai scăzut de grăsimi comparativ cu mușchiul file de vită și puiul cu piele. Mușchiul de porc îndeplinește recomandările Asociației Americane a Inimii datorită conținutului său mai scăzut de SFA.

Vezi și: Cancerul, devoratorul celulelor sănătoase. Avertisment: Tumorile sunt foarte înfometate. Generează un mediu ostil

Burta de porc, cea mai grasă

În schimb, burta de porc este cea mai grasă tăietură, populară în țări precum Coreea de Sud și consumată adesea sub formă de bacon. Conținutul de grăsimi și profilul de acizi grași ai cărnii de porc afectează rezultatele asupra sănătății, caracteristicile senzoriale și durata de conservare. SFAs îmbunătățesc textura cărnii, dar pot fi dăunători pentru sănătate, în timp ce MUFAs îmbunătățesc frăgezimea și aroma.

Carnea de porc, impact asupra colesterolului

Carnea de porc - FOTO: Freepik@KamranAydinov

În legătură cu sănătatea inimii și metabolismul, studiile clinice sugerează că carnea de porc slabă poate îmbunătăți profilurile de grăsimi din sânge, reducând nivelurile de colesterol total și LDL (colesterolul rău), în timp ce cresțe nivelul de HDL (colesterolul bun). Totuși, aceste cercetări au inclus și alte tipuri de carne roșie, ceea ce complică identificarea exactă a beneficiilor specifice ale cărnii de porc.

Acidul oleic și alte acizi grași mononesaturați din carne pot contribui la aceste efecte pozitive. În ansamblu, adăugarea cărnii de porc slabă într-o dietă echilibrată pare să fie benefică pentru sănătatea inimii, deși nutriția este un domeniu complex, iar efectele pot varia în funcție de întreaga componență a dietei.

Vezi și: Alimentul care hidratează la fel de bine ca un pahar cu apă. Menține sănătatea intestinului, previne infecțiile și te răcorește instantaneu

O revizuire sistematică și o meta-analiză nu au găsit asocieri semnificative între consumul de carne de porc și creșterea greutății corporale sau a grăsimii corporale, sugerând că carnea de porc poate face parte dintr-o dietă sănătoasă fără a contribui la obezitate.

Consumul de carne de porc nu este asociat cu riscuri crescute de creștere în greutate sau cancere specifice, atunci când se consideră modelul alimentar general și sustenabilitatea. Carnea de porc se potrivește bine în dieta atlantică, care oferă multiple beneficii pentru sănătate și este sustenabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel