Ce trebuie să știi de antibioticele eliberate de urgență. Farm. Florina Bonifate: Farmacistul consideră dacă este necesar

antibiotice - FOTO: Freepik@Hashmi3
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi de antibioticele eliberate în doza de urgență. De ce ai putea să nu primești antibiotic de la farmacie chiar dacă completezi declarația pe propria răspundere. 

Vezi și: Vitamina C în doze mari, speranță pentru pacienții cu cancer pancreatic. Dublează rata de supraviețuire

În plin sezon al virozelor și al exacerbărilor acestora, specialiștii din domeniul sănătății atrag atenția asupra importanței cooperării între profesioniști și autorități pentru a gestiona eficient aceste afecțiuni. Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România, a subliniat, într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News, că progresul depinde de efortul colectiv.

"Ne confruntăm cu o perioadă a virozelor și a exarcebărilor lor, dar reușim să trecem peste dacă avem un mesaj foarte clar, nu singuri, ci împreună cu toți profesioniștii și autoritățile. Încă, chiar dacă am crezut că nu se va ajunge acolo, dar s-a diminuat cererea de tratare a virozelor și a simplelor răceli cu antibiotice, încă sunt solicitări.

Pentru farmaciștii care sunt în zone foarte populate se confruntă cu aceste solicitări. Serviciul farmacistului pe care ne străduim să îl aducem în atenția tuturor și să conștientizăm rolul pe care îl are pentru a scădea această rezistență antimicrobiană", a explicat farm. Florina Bonifate, Secretar General Colegiul Farmaciștilor din România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Patru semne banale care îți arată că ai gripă. Dr. Daciana Toma: Nu prea poți să o confunzi cu altceva

Antibiotice - FOTO: Freepik@frimufilms

Rezistența antimicrobiană, îngrijorătoare

Rezistența antimicrobiană este adesea confundată cu rezistența la antibiotice, însă aceasta include și alte clase de medicamente, cum ar fi antimicoticele și antiviralele. Pentru a combate această problemă, farmaciștii sunt instruiți să elibereze doar o doză de urgență pentru anumite substanțe, în baza unui protocol strict. 

"Confundăm rezistența antimicrobiană cu rezistența la antibiotice. Pacienții solicită și nu înțeleg de ce se restricționează și accesul la antimicotice. Toate medicamentele despre care vorbim, care ar putea da rezistență, sunt restricționate la eliberare pe bază de prescripție medicală.

Și doza de urgență pe care farmacistul putea să o elibereze este restricționată prin ordinul din ianuarie anul acesta, care a avut, din fericire, un efect scontat, dar nu la ultima verigă a lanțului - la eliberare, ci la prima - de refacere a protocoalelor și a abordării medicului prescriptor asupra patologiei și prescripției în ceea ce privește medicamentele vizate de acest ordin, respectiv antibioticele, antimicoticele și antiviralele.

Cu toții avem același deziderat, să scădem consumul și rezistența la aceste microorganisme, la bacterii, la virusi, la paraziți și cred că doar un efort conjugat ne poate aduce pe niște locuri mai puțin fruntașe la consumul de antibiotice și antimicrobiene și în același timp, ceea ce ne doare este crearea rezistenței la substanțele care pot trata",  a explicat farm. Florina Bonifate, Secretar General Colegiul Farmaciștilor din România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi și: Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Și infecțiile virale dau febră

Ce trebuie să știi despre eliberarea antibioticelor

În contextul noilor reglementări privind eliberarea antibioticelor, farmaciștii joacă un rol esențial n gestionarea urgențelor medicale minore.

"Când se eliberează doza de urgență, farmaciștii au disponibilă o listă scurtă, de 20 de substanțe, care sunt nu luate aleatoriu, ci dintr-o clasificare foarte clară a OMS, care are trei trepte de antibioterapie. Suntem conștienți că a prescrie doar antibiotice cu spectru foarte larg nu face decât să crească o rezistență la antibioticul respectiv.

Limitarea prescrierii și țintirea către microorganismul care a dat simptomele, e cu atât mai de indicat și de dorit. Ordinul specifică foarte clar că pentru un anumit interval de timp, 48 de oree, farmacistul poate elibera, din lista celor 20 de substanțe, un antibiotic dacă consideră că este necesar.

Dacă este cu adevărat o stare de urgență, pacientul are nevoie de una dintre substanțele acestea și farmacistul apreciază pe baza cunoștințelor, a curriculei pe care a parcurs-o și a experienței profesionale", a explicat farm. Florina Bonifate, Secretar General Colegiul Farmaciștilor din România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel