Ce simți când consumi cannabis (marijuana) și în cât timp trec efectele din organism. Cum depistează Poliția consumatorii în trafic. Curcă: Devine dintr-o dată "de gașcă"

Ce simți când consumi cannabis (marijuana) și în cât timp trec efectele din organism - Foto: Freepick @gelpi @fxquadro
EXCLUSIV
Cum depistează Poliția consumatorii de droguri în trafic și care sunt simptomele consumului de cannabis.

"Acum au ajuns la modă, sunt și accesibile, aceste substanțe psihoactive: cocaina și marijuana. În Occident se tinde către legalizarea canabisului, fie pentru scop medicinal, fie pentru scop recreativ. Probabil că va dobândi același statut cu alcoolul, dar până una alta la noi este toleranță zero și cu toate acestea vedem mulți tineri, mai puțini tineri, în general sunt prinși teribiliștii, cei care fac diverse teste pe șosea sau sunt agresivi, merg cu viteză", a spus Val Vâlcu.

"Ofițerii de Poliție care se află în trafic sunt învățați în sensul de a căuta să tragă pe dreapta persoana. Există și filtre pe care le fac, dar mai puține. Sunt învățați să interacționeze, să stea de vorbă, să primească câteva răspunsuri prin care-și dau seama dacă sunt sau nu sub influență persoanele pe care le opresc în trafic", a explicat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

"Supravegherea cu camere, pe care o așteptăm și ne-o dorim? În Occident n-am auzit și n-am văzut să fie filtre. Acolo, dacă observă pe cameră că ai mers de pe o bandă pe altă, ai făcut vreo schemă, ești nesigur la volan, te oprește", a mai spus Val Vâlcu.

"E adevărat, la noi sunt și filtre, dar sunt și opriri succesive ale mai multor conducători auto. Ritmul în care sunt aduși la control este foarte mare, e foarte frecvent. Nopțile de gardă la INML sunt albe. Adică vin din oră în oră, poate chiar mai des, pentru a li se lua probe. Uneori vin câte 2 - 3 echipaje, au fost și câte 4 echipaje de Poliție în același timp. Astfel, numărul într-adevăr, crește, e crescut.

Ca să aveți o idee, lucrul pe care l-am întrebat chiar ieri la laboratorul de toxicologie. În 2020, pe întreg anul, au fost 320 de determinări privind substanțele psihoactive. Anul trecut, 2022, au fost 2.300. Asta înseamnă de 7 ori mai multe cazuri, iar aproape toate au fost pozitive.

Asta înseamnă o creștere de aproape 7 ori, probabil că o să fie și mai mare în timpul care urmează în funcție de frecvența numărului de testări pe care Poliția Rutieră le face în trafic", a completat George Cristian Curcă.

În cât timp trec efectele canabisului din organism

 

Mai mult, George Cristian Curcă a explicat în cât timp trec efectele canabisului din organism.

"Depinde foarte mult de două lucruri dacă ne referim la canabis:

- concentrația: cât de concentrată este substanța

- durata consumului și mă refer la doză, nu doar la azi, mâine. Dar și la cât de frecvent se fumează țigara respectivă: e doar un fum sau sunt două fumuri sau fiecare are țigara lui și o fumează până la capăt. Dacă e ultima și se întâmplă și azi, și mâine și toată săptămâna de vacanță, diferența e foarte mare. Dacă discutăm de o țigară, atunci substanțele vor fi active și vor fi depistate în corpul persoanelor respective până la 3 zile. 

Dacă vorbim de un consum care e zilnic timp de o săptămână se numește moderat, adică dintr-o săptămână de 7 zile, 4 zile da, 3 zile nu, atunci vorbim de prezență 6 zile în corpul acelei persoane.

Dacă vorbim de un consum care este în fiecare zi a săptămânii, atunci vorbim de o prezență de 12 zile. Totul se dublează după ce termină pachetul. Vorbim de un consum zilnic timp de p săptămână, iar această persoană va avea substanța activă prezentă în corp timp de 12 zile", a spus el.

Care sunt simptomele consumului de canabis

 

"Dacă ne gândim la simptome. Primele simptome sunt:

- o stare de bine, de bună dispoziție

- lipsă de stres. O destresare care e și căutată. 

Persoanele respective sunt bine dispuse și toate grijile și problemele pe care le aveau nu mai sunt de actualitate pentru ele. 

Astfel, persoana respectivă râde, glumește, e foarte sociabilă, ceea ce poate nu era. Devine dintr-o dată "de gașcă". Acesta este efectul rapid, lucru care se întâmplă în primele 10 minute.

- mioza

Pe măsură ce concentrația crește, se produce mioza, adică pupila de îngustează.

- dezorientarea

Asta înseamnă să persoana nu mai știe exact, dar nici nu o interesează foarte mult, unde se află, în ce zi, cum, cu cine. Nu știe să mai relateze apoi discuțiile care au avut loc sau persoanele care au fost acolo. Pentru că este destresată nu o interesează. 

Starea această durează aproximativ 4 - 6 ore, ca la alcool.

Efectele sunt ușor de observat, pentru că este o atmosferă de consum și atunci se fumează țigara, te uiți la celălalt dacă prezintă starea asta, nu ar fi normal să nu o prezinte și atunci se încadrează în atmosfera generală. Mai complicat e să nu fie o atmosferă de consum și o persoană care nu face parte din mediul acesta să prezinte această stare și asta o identifică mai dificil.

Familia nu prea poate să observe, mai ales dacă copilul vine acasă și se bagă în cameră", a conchis George Cristian Curcă.

VEZI ȘI: Lista bolilor care interzic șofatul și te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi le au deja: Se interzice temporar sau permanent

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel