Ce se schimbă în statutul rezidentului, dacă Proiectul legat de organizarea examenului de rezidențiat e adoptat. CLARIFICĂRI

Ordin
Reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți vin cu clarificări privind statutul rezidentului conform Proiectului de Lege care ar urma să mute organizarea examenului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației.

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți explică, într-un comunicat, ce se va schimba și ce nu se va schimba în statutul rezidentului dacă proiectul de Lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011 ar fi aprobat. 

„În data de 16.11.2021, a fost adoptat de Camera Deputaților proiectul de lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede organizarea rezidențiatului de către Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Sănătății. 

În urma întrebărilor din partea medicilor rezidenți și a absolvenților care urmează să susțină examenul de rezidențiat, cu privire la conținutul proiectului de lege și al statutului medicului rezident, reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți și ai Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, au luat legătura cu inițiatorii proiectului pentru a clarifica aceste aspecte. De asemenea, menționăm faptul că în perioada preliminară adoptării proiectului, am comunicat factorilor decizionali implicați importanța menținerii statutului de salariat al medicului rezident, precum și dorința absolvenților de a se menține formatul centralizat al examenului de rezidențiat.

Astfel, în urma unor informații eronate apărute în spațiul public, prin care se vehiculează pierderea calității de salariat a medicului rezident, dorim să vă transmitem varianta corectă a proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, în care a fost adăugat un amendament care menționează clar păstrarea statutului profesional curent al medicului rezident, acela de salariat al Ministerului Sănătății: LINK DIRECT AICI

În ceea ce privește formatul examenului de rezidențiat, dorim să vă comunicăm pe această cale că în urma adoptării actualului proiect de lege, NU s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între cele două ministere.

Conform proiectului, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea (în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății). O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.

Inițiatorii proiectului ne-au comunicat faptul că proiectul își propune creșterea calității academice în rezidențiat prin implicarea mai amplă a Ministerului Educației și simplificarea proceselor administrative pe care medicul rezident le are de parcurs. De asemenea, în cazul adoptării proiectului de către Senat, am fost informați că se va concepe o metodologie de implementare și în acest proces medicii rezidenți vor fi consultați”, se arată în comunicatul postat de reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți, pe pagina oficială de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel