Această vitamină îți protejează...
În momentul în care renunți la consumul de pâine, organismul tău intră într-un proces de ajustare notabil. De la modificări ale nivelurilor de zahăr din sânge la influențe asupra metabolismului și energiei, absența pâinii poate avea un impact semnificativ asupra stării tale de sănătate.
Atunci când inima pompează sânge, acesta traversează vasele cu diferite niveluri de forță, conform Asociației Americane a Inimii. Hipertensiunea arterială, denumită atunci când această forță depășește nivelul considerat normal, poate fi asociată cu consumul de alimente bogate în sodiu, iar pâinea, având în vedere conținutul său de sodiu, poate contribui la creșterea șanselor de a dezvolta hipertensiune arterială, potrivit Harvard Health Publishing și Universității California, Davis.
Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Nutrients a identificat o legătură între consumul de pâine și creșterea tensiunii arteriale, sugerând reducerea sodiului în produsele de pâine pentru gestionarea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, Mayo Clinic subliniază că alimentele bogate în cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală, pot ajuta nu doar la gestionarea hipertensiunii arteriale, ci și la reducerea riscului de a o dezvolta în general.
Dacă se optează pentru renunțarea la pâine, inclusiv cea integrală, se poate încerca înlocuirea acesteia cu alte opțiuni de cereale integrale cu conținut scăzut de sodiu, cum ar fi quinoa, orez brun, orez sălbatic sau orz, conform Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA.
Vezi și: Simptomul banal al cancerului de stomac. Este considerat stânjenitor
În ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, pâinea poate afecta acesta în funcție de tipul consumat. Pâinea albă, având un indice glicemic ridicat, poate duce la fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge, în timp ce pâinea integrală, cu un indice glicemic mai mic, are un impact mai stabil, explică dieteticienii Lisa Andrews și Dr. Alexander Williams, potrivit Health Digest.
Menținerea unei diete cu un indice glicemic scăzut poate fi benefică pentru evitarea complicațiilor pe termen lung ale diabetului de tip 2.
Pâine - FOTO: Freepik@EyeEM
Arnold Schwarzenegger a menționat că renunțarea la pâine l-a ajutat să slăbească, însă relația dintre pâine și gestionarea greutății este complexă. Reducerea caloriilor, nu doar eliminarea pâinii, este esențială pentru pierderea în greutate, conform dieteticianului Tai Ibitoye și fostului culturist Nick Shaw.
Vezi și: Flatulența excesivă: cauze. Bolile care o provoacă. Cele 10 alimente anti-flatulență
Pâinea furnizează carbohidrați și, implicit, energie pentru organism. Renunțarea la pâine poate duce la scăderea nivelului de energie, însă alegerea de pâine, fie albă sau integrală, poate influența și tranzitul intestinal. Pâinea integrală, bogată în fibre, poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat, contrar pâinii albe, care lipsește de fibre și poate contribui la constipație.
În concluzie, renunțarea la pâine poate afecta diferite aspecte ale sănătății, iar alegerea între variantele de pâine și gestionarea cantității consumate sunt factori importanți pentru menținerea unui echilibru alimentar și a sănătății generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...