Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Efectele nebănuite pe care le poate avea acest obicei

ce se intampla daca urinezi la dus - FOTO: Freepik@valuevitality
Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Ce poți să pățești dacă faci acest lucru. Ce efecte are asupra întregii tale sănătăți.

Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. În general, este în regulă să urinezi în duș, conform lui Jamin Brahmbhatt, MD, un chirurg urologic și robotic la Orlando Health South Lake Hospital, citat de Health. Urina este în mare parte compusă din apă și săruri, care nu sunt susceptibile să deterioreze podeaua dușului. Urinarea în duș poate chiar conserva apa prin limitarea numărului de utilizări ale toaletei.

Cu toate acestea, urinarea în duș nu este fără riscuri. De exemplu, urina nu este complet sterilă. Unele persoane au mai multe bacterii în urină decât altele, în cazul în care au infecții, cum ar fi infecții ale tractului urinar (ITU). La femei, urinarea în picioare în duș poate slăbi podeaua pelviană, crescând riscul scurgerilor de urină.

Ce se întâmplă dacă urinezi la duș

Rinichii tăi filtrează ureea (deșeuri) și apă din sângele tău. Urina este rezultatul deșeurilor rămase după ce substanțe nutritive, cum ar fi glucoza (zahărul) și proteinele, se filtrează înapoi în sângele tău. Urina este în mare parte compusă din apă.

Substanțe care alcătuiesc urina includ amoniac, compuși din bilă (substanță produsă de ficat), creatinină (deșeuri rezultate din dezintegrarea mușchilor), săruri, uree și urocrom, un pigment din sânge care îi conferă urinii culoarea galbenă. Aceste substanțe pot varia în funcție de alimentația sau băuturile consumate sau de medicamentele luate.

Urina nu este complet sterilă, în ciuda unor concepții greșite comune. Cercetările au arătat că o serie de bacterii care pot cauza infecții trăiesc în vezica femeii.

Vezi și: Un cardiolog spulberă mitul că îți crește tensiunea de la cafea: Dacă vă place cafeaua, să o beți!

Beneficii potențiale ale urinării în duș

Este locul potrivit pentru o spălare rapidă dacă îți faci griji că s-ar putea întâmpla să urinezi pe picioare.

"Probabil nu e mare lucru. Există oameni care recomandă folosirea urinei ca antiseptic. De exemplu, când ai o rană deschisă, poți să urinezi pe ea pentru a ajuta la evitarea infecției. Știința din spatele acestei teorii nu este foarte solidă” spune dr. Brahmbhatt.

Efectele de curățare ale urinării în duș nu sunt clare, dar urinarea în duș poate fi benefică pentru mediu și economică în ceea ce privește consumul de apă.

 Prin urmare, urinarea în duș reduce ușor consumul de apă. Utilizarea apei necesită energie, cum ar fi atunci când tragi apa la toaletă sau faci duș. Conservarea energiei contribuie la reducerea amprentei tale de carbon. Conservarea apei este și ea economică. Poți economisi bani prin descărcarea mai puțin frecventă a toaletei decât de obicei.

Posibile riscuri ale urinării în duș

Există mai multe motive să eviți să urinezi în duș, în special în dușurile publice, unde practica poate deveni nesănătoasă. Chiar și în propriul duș, urinarea în timp ce stai în picioare sau în poziție verticală, cum ar fi în duș, poate slăbi mușchii pelvieni.

Vezi și: Cele două băuturi sănătoase care distrug creierul. Dr. Daniel: Cauza depresiei și a demenței

Creste riscul de infecții

Dacă decizi să urinezi în duș, este mai bine să o faci în propriul duș pentru a evita infecțiile.

"În general vorbind, urina este sterilă deoarece nu conține organisme ”viabile”. Aceasta nu este întotdeauna cazul, deoarece cineva ar putea avea o ITU. De asemenea, urina ar putea să atragă unele bacterii de la sfârșitul uretrei pe măsură ce iese", spune dr. Brahmbhatt.

O ITU apare atunci când bacteriile pătrund prin uretră și colonizează tractul urinar, care include vezica urinară. Unele dintre cele mai comune simptome ale ITU includ urină tulbure, cu miros neplăcut și arsură sau durere la urinare.

Netratată, o ITU se poate extinde la rinichi. De asemenea, Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) este o altă infecție bacteriană care se poate răspândi prin urină și persista pe podeaua dușului.

Femeie la duș - FOTO: Freepik

Slăbește mușchii pelvieni

Cu cât urina stă mai mult în vezica ta, cu atât mușchii pelvieni devin mai slabi. Pelvisul tău include vezica, intestinul, rectul și uretra. La femei, pelvisul mai include și colul uterin, uterul și vaginul.

Pentru femei, a sta în picioare pe un scaun de toaletă sau în duș menține peretele muscular al vezicii să nu se relaxeze complet. Ca rezultat, vezica ta s-ar putea să nu elimine complet urina, slăbind mușchii pelvieni.

Un pelvis slab crește riscul incontinenței urinare sau a unei dorințe incontrolabile de a urina. Mușchii slabi ai pelvisului pot pune presiune asupra vezicii și uretrei, cauzând scurgeri de urină.

Vezi și: Semnul din timpul nopții care îți arată că ai o boală mortală. Diana Mihalcea: Trebuie să îi sperii. Ăsta e un semn

Cât de des să cureți dușul

Curăță dușul și cada cu un dezinfectant cel puțin o dată pe săptămână pentru a elimina orice bacterii persistente care pot cauza infecții. Menținerea dușului și a băii curate previne creșterea și răspândirea mucegaiului, un fung.

Mucegaiul prosperă în medii umede și umede, cum ar fi dușul. Poți observa un miros de mucegai în toată casa ta dacă există o creștere semnificativă de mucegai, ceea ce poate cauza probleme de sănătate.

Acestea fiind spuse, alegerea de a urinezi sau nu în duș este în cele din urmă o decizie personală și depinde de confortul și preferințele fiecărui individ. Este important să fii conștient de posibilele riscuri și beneficii și să iei în considerare igiena personală și mediul înconjurător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel