Ce se întâmplă dacă stai jos mai mult de 6 ore pe zi. Asta pățește corpul tău

Foto: Freepik @marymarkevich @boggy @pch.vector
Stai jos mai mult de 6 ore pe zi? S-ar putea să-ți pui sănătatea în mare pericol fără să-ți dai seama. Iată ce se întâmplă în corpul tău când stai așa de mult jos.

Fie că lucrăm la birou, navigăm pe internet sau ne relaxăm pe canapea, statul jos a devenit ceva obișnuit pentru mulți dintre noi. Acest obicei aparent inofensiv poate avea consecințe grave asupra sănătății, iar specialiștii au demonstrat că statu jos prelungit, mai mult de 6 ore pe zi, poate afecta semnificativ corpul și calitatea vieții.

Statul jos mai mult de 6 ore pe zi poate părea inofensiv, dar efectele sale asupra sănătății nu ar trebui subestimate.

Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă petreceți prea mult timp stând jos, în poziția șezut.

 

Vezi și:

Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul

Sughițul, semnul unei boli grave. Detaliul pe care nu trebuie să-l ignori atunci când sughiți

Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică

Statul jos pentru perioade lungi reduce fluuxul sanguin, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge, mai ales la nivelul picioarelor.

Conform unui studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology, persoanele care petrec mult timp așezate prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral, indiferent dacă fac exerciții fizice.

Statul jos prelungit scade sensibilitatea organismului la insulină, crescând riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Un studiu publicat în Diabetes Care arată că nivelul zahărului din sânge poate crește semnificativ după doar câteva ore de inactivitate, chiar și la persoanele fără un istoric de diabet.

Mai mult, statul jos afectează postura, tensionând coloana vertebrală, gâtul și umerii.

De asemenea, mușchii fesieri și cei ai picioarelor devin mai slabi, deoarece nu sunt folosiți corespunzător.

Această slăbire musculară poate duce la instabilitate și la un risc crescut de accidentări.

De asemenea, inactivitatea favorizează acumularea grăsimii abdominale, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.Pe lângă faptul că statul jos consumă foarte puține calorii, în lipsa mișcării metabolismul încetinește, iar depozitele de grăsime cresc.

Statul jos nu afectează doar corpul, ci și mintea. Cercetările publicate în Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity au asociat statul prelungit cu un risc mai mare de anxietate și depresie.

Lipsa activității fizice scade producția de endorfine și serotonina, hormonii responsabili pentru starea de bine.

Un studiu amplu publicat în The Lancet sugerează că persoanele care stau jos mai mult de 6 ore pe zi au un risc de mortalitate cu 19% mai mare decât cele care sunt mai active.

Chiar și o activitate fizică moderată poate contracara parțial efectele negative ale statului jos, dar nu le elimină complet.

Ce poți face pentru a combate efectele statului jos?

1. Ia pauze frecvente, ridică-te și mișcă-te câteva minute la fiecare oră.

2. Adoptă un birou reglabil. Folosește un birou care îți permite să lucrezi atât în picioare, cât și așezat.

3. Fă exerciții fizice precum mersul pe jos, stretching-ul sau yoga pot reduce impactul satului prelungit în șezut.

4. Asigură-te că ai o postură corectă, că scaunul și biroul sunt ajustate corect pentru a evita presiunea asupra coloanei.

5. Optează pentru o plimbare și înlocuiește activitățile sedentare. Plimbă-te în parc sau fă o plimbare după masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Fructoza și impactul ei asupra sănătății. Pericolul ascuns al fructozei în alimentele procesate

Crossuri externe

pixel