Ce se întâmplă dacă îți miroși propriile flatulențe. Ce spune mirosul despre sănătatea ta

flatulente - FOTO: Freepik@romero22
Ce se întâmplă dacă îți miroși propriile flatulențe. Flatulențele au o reputație proastă, în mare parte din cauza mirosului lor. În timp ce există momente când gazele pe care le elimini sunt efectiv fără miros, nu același lucru se poate spune despre cele care au capacitatea puternică de a umple întreaga încăpere cu un miros neplăcut.

Dacă ai gaze intestinale neplăcute, este posibil să îți roșească fața de rușine și să încerci să ieși pe furiș din încăpere înainte ca cineva să observe. Dacă ar fi fost altcineva în cameră care a lăsat să iasă sunetul caracteristic, ai încerca, probabil, să îți închizi nasul și să nu inspiri, din frica de a inhala mirosul dezagreabil.

Cu toate acestea, potrivit unor cercetători de la Universitatea din Exeter, a mirosi propriile flatulențe sau ale altcuiva ar putea fi, de fapt, benefic pentru tine.

Ce sunt, de fapt, flatulențele

Flatulențele sunt rezultatul a două motive principale: digestia alimentelor și gazele rezultate, și eliminarea excesului de aer înghițit. Conform unui studiu din 2014 publicat în revista Medicinal Chemistry Communications, gazul sulfura de hidrogen, care conferă flatulențelor mirosul lor specific, ar putea avea potențialul de a combate boli cardiace, accidente vasculare cerebrale, insuficiență renală, demență și îmbătrânire, potrivit Health Digest.

Iată știința din spatele acestui aspect.

Vezi și: Durerile de stomac, semn subtil al unui cancer agresiv. La ce alte schimbări să fii atent

Sulfura de hidrogen mirositoare ar putea ajuta la protejarea celulelor tale de la moarte

Deși există unele dezbateri cu privire la faptul dacă știința se referă sau nu la mirosirea sulfurei de hidrogen, cercetarea în sine a analizat modul în care acest gaz cu miros de ou stricat poate ajuta la protejarea celulelor bolnave de la deteriorare la animale. Și asta are legătură cu ceva numit mitocondrii, o parte a celulelor responsabilă de producerea de energie.

Mitocondriile sunt cele care oferă putere celulelor. Atunci când ne îmbolnăvim de afecțiuni care cauzează daune celulelor din artere sau vene, mitocondriile produc propriul lor sulfura de hidrogen pentru a proteja celulele de la moarte.

Dar atunci când boala progresează, această capacitate scade, de asemenea. Oamenii de știință au creat o versiune imitată a sulfurei de hidrogen, pe care au numit-o AP39 și au expus-o la celulele bolnave. Conform lui Matt Whiteman, co-autorul studiului și profesor la Școala de Medicină de la Universitatea din Exeter, "rezultatele noastre indică faptul că dacă celulele stresate sunt tratate cu AP39, mitocondriile sunt protejate și celulele rămân în viață".

Profesorul de anestezie la Universitatea din Texas din Galveston, dr. Csaba Szabo, are o altă părere. Fără a nega potențialul sulfurei de hidrogen create artificial de a îmbunătăți sănătatea celulară, el a adăugat că "nicio cercetare nu spune că ar trebui să mergi și să inhalezi flatulențe".

Vezi și: Vertebroplastia, operația minune pentru coloană. Dr. Benția: E un miracol operația asta! E fără anestezie generală. Operația se vede ca pișcătură de țânțar

Miros - FOTO: Freepik@kues1

Ce se întâmplă când miroși flatulențele

În timp ce este în regulă să eliberezi gaz cu miros de ou stricat din când în când, flatulențele urât mirositoare ar putea să îți spună ceva despre dieta ta, eventuale intoleranțe sau chiar despre afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi infecții, boli intestinale și cancer. Așadar, în acest sens, este de fapt sănătos să îți mirosi propriile flatulențe.

Vezi și: Ceaiul care topește grăsimea și ajută digestia. Se bea după micul-dejun

În ceea ce privește întrebarea dacă ar trebui să mirosi flatulențele cuiva sau ale tale în speranța de a îmbunătăți sănătatea celulară, este probabil prea devreme pentru a spune.

"Sulfura de hidrogen reglează funcția vasculară, răspunsurile inflamatorii, transmiterea neurotransmițătorilor în creier, multe aspecte diferite", a explicat profesorul, adăugând că în concentrații mai mari aceasta poate ucide efectiv celulele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel