Ce se întâmplă dacă înghiţi păr de animale. Ce să faci de acum dacă ai acasă un câine sau o pisică. Ce sunt Hidatita și Bezoarele: Mare atenție

Ce se întâmplă dacă înghiţi păr de animale - Foto: Freepick @svetikova @ana_fox
Ce se întâmplă dacă înghiţi păr de animale. Sigur n-ai știut asta până acum. Ce poți face pentru a evita pericolele pe care le prezintă animalul tău de companie.

Ce se întâmplă  dacă înghiţi păr de animale și cât de periculos este pentru sănătate. Specialiștii au explicat ce se întâmplă.

Există un mit foarte bine înrădăcinat cum că firele de păr de animale înghițite pot ajunge în ficat, creând boli grave.

Ei bine, această teorie este falsă, pentru că firele de păr nu pot ajunge în ficat, ci doar în stomac.

Deci, firele de păr de animale sunt inofensive în majoritatea cazurilor în care ajung să fie înghiţite, însă riscuri există totuși.

Roșia din piață vs. roșia din supermarket. Detaliul pe care trebuie să-l știi. Lygia Alexandrescu: Un proces de degradare. Nu are legătura cu gena noastră

Creme cu placentă, noua modă în procedurile de înfrumusețare. Ioana Marinescu: Calitățile placentei sunt incredibile

Dieta Atkins, dieta care slăbește rapid: în ce constă, ce ai voie să mănânci. Lygia Alexandrescu: Totul arde. La prima bucățică de pâine sau primul dulce, 4 - 5 kilograme reapar instant

Pentru a ajunge să ai cu adevărat o problemă digestivă, trebuie să înghiţi multe fire de păr de animal care să acţioneze mai apoi ca un dop pe tract. Altfel, firele de păr pe care le înghiţim fără să ne dăm seama vor fi eliminate natural, şi nu vor ajunge în altă parte a corpului, așa cum spun miturile.

Evident, firele de păr diferă de la un animal la altul, nu doar ca textură, ci și ca riscuri dacă sunt înghițite.

De exemplu, când înghițiți un păr de câine, corpul tău nu îl poate digera. Ca urmare, prea mult păr de câine vă poate provoca formarea de bulgări de păr la nivel intern. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă faceți prea multe griji, deoarece majoritatea părului de câine înghițit accidental este inofensiv. 

De ce nu pot oamenii să digere părul de animale?

Mai mulți factori contribuie la motivul pentru care nu poți digera acel păr pe care l-ai înghițit. În primul rând, acidul din stomacul tău are un pH de aproximativ 1,5 până la 3,5, sau cam la fel de puternic ca sucul de lămâie. Părul de câine este alcătuit din cheratină. Spre deosebire de țesuturile mai moi, proteinele și materia vegetală pot oferi, cheratina din păr este mai rezistentă.

În al doilea rând, o mare parte a digestiei este acțiunea de agitare, care ajută la descompunerea alimentelor pe care le mâncați. Din păcate, părul nu se rupe ușor. Este suficient de elastic pentru ca pur și simplu să nu se "fărâmițeze" în același mod sub presiune.

În al treilea rând, odată ce părul trece prin stomac, corpul tău nu mai poate absorbi nimic din firul de păr de care are nevoie. Prin urmare, acesta nu este slăbit sau descompus în continuare și rămâne în aceeași formă.

Complicații posibile în urma înghițirii părului de animale

Persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi sistemele imunitare compromise, persoanele foarte tinere sau în vârstă și diabeticii prezintă un risc mai mare de probleme. În condiții normale, o persoană sănătoasă nu are niciun motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, există câteva probleme rare pe care le puteți avea în urma înghițirii părului de animale

Doar pentru că este puțin probabil ca înghițirea părului de animale să vă facă rău, asta nu înseamnă că este imposibil.

Iată o listă de probleme pe care le-ai putea întâmpina:

1. Reacții alergice

Dacă sunteți deja alergic la câini, atunci este mai probabil să aveți probleme de alergie dacă înghițiți păr de animale. Acest lucru poate duce la urticarie, probleme de respirație și alte probleme pentru persoanele care suferă de alergii la animale de companie.

2. Exacerbarea astmului

Persoanele cu astm ar putea, de asemenea, să evite să înghită părul de animale de companie. Orice lucru care vă irită căile respiratorii este mai probabil să provoace un atac de astm.

Deși nu există niciun motiv să vă panicați din cauza unui singur fir, mai ales dacă aveți asupra dumneavoastră un inhalator, așa cum ar trebui, este înțelept să fiți foarte precaut cu privire la potențialii iritanți.

3. Bezoar

Un Bezoar este o masă de material nedigerabil, un agregat de substanțe nedigestibile care stagnează în tubul digestiv. Bezoarele se formeaza cel mai des în stomac, mai rar în intestinul subțire.

De obicei, se găsesc în stomac sau în intestinul subțire.

Un fir de păr ocazional nu va cauza acest lucru, dar în timp se poate forma un bezoar. Sunt foarte rare, dar părul de câine poate contribui la apariția lor. Cantitatea variază, dar probabil că ar trebui să înghițiți o cantitate mare de păr dintr-o dată pentru a avea îngrijorări reale.

4. Hidatită

Echinococcus Granulosus sau tenia câinelui își poate răspândi ouăle prin blana animalului tău.

Din nefericire, oamenii pot acționa ca gazde pentru stadiul larvar, cunoscut sub numele de Hyatid, și sfârșesc prin a contracta ei înșiși viermi ca rezultat dacă înghițiți ouăle împreună cu părul de câine.

5. Căpușe și purici

Paraziții precum căpușele și puricii sunt mult mai mari decât un ou de tenie, dar trăiesc în blana câinelui tău dacă nu este îngrijit corespunzător. Când înghiți un purice sau o căpușă infectată împreună cu acel păr teoretic de câine, atunci s-ar putea să te îmbolnăvești.

Ce poți face pentru a evita pericolele pe care le prezintă părul de animale?

 

Există o mulțime de modalități de a reduce riscul de înghițire a firelor de păr, fără a renunța la prietenii blănoși.

Oricine poate face curățenie în casă pentru a evita înghițirea părului de câine. În mod realist, majoritatea oamenilor aspiră cel puțin o dată pe săptămână.

Cu toate acestea, pentru proprietarii de câini, acest lucru nu este suficient de des. Ar trebui să faceți curățenie și să măturați cel puțin o dată la două zile, și mai des în timpul vărsării sezoniere.

Concentrează-te pe curățarea suplimentară a zonelor în care câinele tău își petrece cel mai mult timp și asigură-te că folosești un aspirator cu filtru HEPA. În plus, trebuie să faceți o curățare în profunzime la fiecare trei-patru săptămâni.

De asemenea, puteți achiziționa un purificator de aer conceput pentru a elimina părul de animale de companie și alergenii din casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel