Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin roșu. Trifan: S-a crezut că 20-30 gr pe zi au factor protectiv pentru bolile cardiovasculare, dar NU

Ce se intampla daca bei un pahar de vin rosu - Foto: Freepick @master1305
EXCLUSIV
Paharul de vin roșu a fost desființat de noile studii. Ce se întâmplă când îl bei și care e legătura cu bolile cardiovasculare.

Potrivit mai multor studii, există 9 factori de risc majori cardiovasculari care pot da o probabilitate cu privire la evenimentele cardiovasculare. Și acestea sunt, în ordine:

- vârsta și sexul

- sedentarismul

- obezitatea

- dislipidemia

- creșterea valorilor colesterolului

- hipertensiunea arterială

- diabetul zaharat

- fumatul

- alcoolul

Potrivit medicului Cătălina Trifan, "riscul cardiovascular reprezintă o probabilitate ca o persoană dată să aibă un eveniment cardiovascular fatal sau non-fatal într-o perioadă definită de timp.

În ordine, fiecare dintre acestea are o pondere care poate să prezică cam ce se poate întâmpla, cu o probabilitate, evident, cu o persoană dată, într-un interval de aproape 10 ani, dacă el va face un AVC sau un infarct, fatal sau non-fatal".

Vinul roșu, bun sau rău pentru sănătate

 

Alcoolul este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, chiar dacă este trecut la finalul listei. 

S-a spus de multe ori că un pahar de vin roșu face bine pentru sănătate și previne bolile cardiovasculare, însă se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. 

Antioxidanții din vinul roșu, numiți polifenoli, pot ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sânge din inimă. Un polifenol numit resveratrol este o substanță din vinul roșu care a primit atenție pentru beneficiile sale pentru sănătate. Antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelul de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL) și protejează împotriva acumulării de colesterol, dar atenție, specialiștii în sănătate nu vă recomandă să începeți să beți alcool pentru beneficiile pentru inimă, ci spun că dacă deja aveți în dietă, în stilul de viață acest obicei, de a bea un pahar de vin roșu la masa de seară, acecst consum moderat de alcool vă poate îmbunătăți sănătatea inimii.

"Alcoolul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare și aici au fost câteva divergențe. Inițial, s-a considerat că alcoolul este un factor protectiv, într-o cantitate mică, de 20 - 30 gr pe zi, în special pentru vinul roșu, prin antioxidanții importanți pe care-i conține și care au efect protector pe zona cardiovasculară la această cantitate. Deci e vorba de un pahar de vin roșu la masă, zilnic. 

Ulterior, studiile s-au reconfigurat și s-a constatat că, de fapt, el nu are un efect protector la nivel cardiovascular și că ceea ce părea protecție, era legată de un stil de viață. 

Deci oamenii care beau, în general, un pahar de vin roșu la masă erau oamenii care au un statut social important, care au grijă la dietă, care au grijă la mișcare. E vorba doar de cei care beau doar un pahar.

Consumul de alcool în exces, în cazul bolii cardiovasculare, e complet nebenefic prin dezvoltarea cardiomiopatiei dilatative, asta la nivel cardiac, nemaivorbind despre afecțiunile hepatice precum ciroza hepatică", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

În plus, medicul spune că un consum ridicat de alcool, atât vin, cât și bere și orice alt fel de băutură alcoolică, aduce și calorii în plus, lucru care duce la obezitate, un alt factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Câtă SARE putem mânca pe ZI, de fapt. Obiceiul din bucătărie care ne OMOARĂ fără să știm: Transformă mâncarea într-o OTRAVĂ

Încă nu există dovezi clare că berea, vinul alb sau lichiorul nu sunt mai bune decât vinul roșu pentru sănătatea inimii.

Asociația Americană a Inimii și Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui nu vă recomandă să începeți să beți alcool doar pentru a preveni bolile de inimă. Alcoolul poate crea dependență și poate provoca sau agrava alte probleme de sănătate.

Consumul excesiv de alcool crește riscul de:

- accidente, violență și sinucidere

- anumite tipuri de cancer

- insuficiență cardiacă

- tensiune arterială ridicată

- boli ale ficatului și pancreasului

- accident vascular cerebral

- creșterea în greutate și obezitatea

Evitați complet alcoolul dacă:

- sunteți însărcinată

- aveți antecedente personale sau familiale puternice de tulburări de consum de alcool

- aveți o boală a ficatului sau a pancreasului asociată cu consumul de alcool

- aveți insuficiență cardiacă sau o inimă slabă

- luați anumite medicamente

Potrivit studiilor, dacă beți deja vin roșu, faceți-o cu moderație. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă:

- Până la un pahar pe zi pentru femeile de toate vârstele.

- Până la un pahar pe zi pentru bărbații cu vârsta de peste 65 de ani.

- Până la două băuturi pe zi pentru bărbații cu vârsta de 65 de ani și mai tineri. Limita pentru bărbați este mai mare deoarece bărbații cântăresc, în general, mai mult decât femeile și au o cantitate mai mare de enzimă care metabolizează alcoolul, potrivit Mayo Clinic

O băutură este definită ca:

- 355 mililitri de bere

- 148 mililitri de vin

- 44 mililitri de băuturi spirtoase distilate de 80 de grade

România, printre țările cu risc crescut pentru bolile cardiovasculare

 

"La începuturile Internetului circulau calculatoare de risc, care apreciau câți ani mai ai de trăit, când vei avea un astfel de eveniment nedorit", a completat jurnalistul Val Vâlcu. 

"Acum, lucrurile acestea s-au modificat puțin. Există o grilă care a fost stabilită pentru două categorii de țări, unele cu risc crescut, altele cu risc scăzut. Noi facem parte din țările cu risc crescut. Aceste grile cuprind câțiva indici din cei pe care i-am enumerat și pe baza acestei grile scor se poate face o estimare cu privire la un eveniment cardiovascular care se poate întâmpla în următorii zece ani.

Important este că în momentul în care calculăm această grilă să știm că această persoane nu are o boală cardiovasculară. Dacă deja o are, atunci cu siguranță nu rost să mai facem această estimare. Dar dacă nu are și avem un pacient în fața noastră, un bărbat fumător să spunem, atunci putem să aplicăm și să vedem.

Se consideră că există un risc cardiovascular foarte crescut dacă la această grilă scor, scorul este de peste 5% și atunci se consideră că în următorii zece ani, pacientul va dezvolta un eveniment cardiovascular și noi, pe baza acestei informații, vom vedea ce anume din factorii pe care i-am enumerat sunt factori de risc modificabili, precum fumatul, dislipidemia sau obezitatea și atunci intervenim prin mijloace specifice de recomandări și încercând să ajustăm aceste lucruri putem scădea această estimare", a completat medicul. 

Ce înseamnă să fii obez și ce înseamnă să fii sedentar. Cifrele și centrimetri din talie pe care trebuie să-i știi

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel