Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. Pericolele reale ale suprahidratării

Suprahidratare Foto: Freepik @standret
Consumul excesiv de apă sau incapacitatea organismului de a elimina lichidele pot duce la suprahidratare, o afecțiune periculoasă pentru sănătate.

Vezi și: Orice formă de exercițiu întinerește creierul. Beneficiile cognitive ale mișcării zilnice, explicate de știință

Suprahidratarea este o afecțiune în care organismul reține prea multă apă, cauzând toxicitate hidrică. Aceasta poate apărea atunci când volumul de apă din organism depășește capacitatea rinichilor de a excreta, ducând la un dezechilibru electrolitic periculos.

Suprahidratarea poate apărea prin consumul de prea multă apă sau dacă rinichii rețin prea multă apă. În ambele cazuri, suprahidratarea poate duce la intoxicație cu apă, în care volumul de apă din organism devine prea mare pentru ca rinichii să poată excreta, provocând diluarea electroliților.

Hiponatremia este principala preocupare a suprahidratarii, deoarece reduce nivelul de sodiu din organism, ducând la inflamație.

Creșterea aportului de apă apare atunci când organismul bea mai multă apă decât pot elimina rinichii din urină. Sportivii de anduranță, cum ar fi maratoniștii pot bea prea multă apă înainte și în timpul evenimentelor.

Unele afecțiuni și medicamente pot provoca, de asemenea, un aport crescut de apă, făcându-vă extrem de sete, cum ar fi schizofrenia, medicamentele antipsihotice și diureticele.

Reținerea apei apare atunci când organismul nu poate elimina apa în mod corespunzător, iar afecțiunile medicale precum insuficiența cardiacă congestivă, bolile hepatice, problemele renale, sindromul hormonului antidiuretic inadecvat, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și diabetul necontrolat pot determina organismul să rețină apă.

Recunoașterea semnelor și luarea măsurilor adecvate este esențială pentru a preveni suprahidratarea.

Câtă apă ar trebui să bem

Institutul de Medicină recomandă ca un adult sănătos să consume zilnic 2 și 3 litri de lichide, inclusiv legume și fructe. Cantitatea de apă necesară poate varia, iar copiii și adolescenții pot avea cerințe mai scăzute decât adulții.

Necesarul de apă variază, de asemenea, în funcție de sex, vreme, nivel de activitate și starea generală de sănătate. Situațiile comune precum căldura extremă, activitatea semnificativă și febra pot necesita un aport de lichide mai mare decât media.

Foto: Freepik @gpointstudio

Simptomele suprahidratării

Suprahidratarea poate fi detectată prin urină, care poate fi galben pal sau ca o limonadă. Urina mai închisă la culoare indică mai multă apă, în timp ce urina incoloră indică suprahidratare.

Hiponatremia, cauzată de toxicitatea apei, poate provoca greață, vărsături, dureri de cap, modificări ale stării mentale, somnolență și crampe musculare. Umflarea celulelor creierului poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central, ducând la convulsii, comă și deces.

Moartea cauzată de suprahidratare este rară la persoanele sănătoase, dar poate apărea la sportivi din cauza unei afecțiuni medicale subiacente care face ca rinichii să rețină lichide. Tratamentul este esențial pentru a preveni complicațiile.

Toxicitatea apei indusă de suprahidratare este frecventă la sportivii de anduranță, inclusiv la maratoniști, ultramaratoniști, triatloniști Ironman, cicliști de anduranță, jucători de rugby, canotori de elită, militari și excursioniști. De asemenea, această afecțiune este mai frecventă la persoanele cu boli renale sau hepatice și insuficiență cardiacă.

Vezi și: Biroul reglabil: avantaje și dezavantaje pentru cei ce petrec mult timp la lucru

Diagnostic și tratament

Un medic va evalua istoricul medical al unui pacient pentru a determina dacă simptomele sunt cauzate de toxicitatea apei, hiponatremie sau altă afecțiune. Acesta poate efectua un examen fizic, teste de sânge și urină și poate observa pacientul pentru a determina aportul și eliberarea de lichide.

De asemenea, aceștia pot măsura greutatea pentru a detecta modificările pierderii de lichide. Dacă simptomele sunt mai evidente, medicul le poate identifica mai devreme și poate iniția tratamentul.

Tratamentul suprahidratării depinde de simptome și de cauză. Tratamentele posibile includ reducerea aportului de lichide, administrarea de diuretice pentru a crește producția de urină, tratarea stării de suprahidratare, oprirea medicamentelor și înlocuirea sodiului în cazurile severe.

Metode de prevenție a suprahidratării

Sportivii de anduranță pot reduce riscul de intoxicație cu apă cauzată de suprahidratare cântărindu-se înainte și după o cursă pentru a determina câtă apă au pierdut și trebuie să se reaprovizioneze.

În general, se recomandă să beți 400-650 ml de lichid cu aproximativ 2-3 ore înainte de exercițiu sau activitate fizică. Băuturile pentru sportivi, care conțin zahăr și electroliți, pot fi utilizate dacă se exersează mai mult de o oră.

Pentru sportivii de anduranță sau cei care intenționează să înceapă un program de antrenament de anduranță, este important să consulte un medic pentru sfaturi de hidratare adaptate nevoilor lor.

Rinichii unui adult sănătos pot elimina aproximativ 1 litru sau de apă pe oră, dar este important să nu beți mai mult decât pot suporta. Copiii și persoanele în vârstă pot fi mai puțin eficiente în eliminarea apei, astfel încât se recomandă consultarea unui medic primar sau pediatru pentru a înțelege cantitatea potrivită.

Suprahidratarea poate provoca leziuni permanente prin diluarea sodiului și a altor electroliți din organism, ceea ce poate provoca umflarea celulelor, inclusiv a celulelor creierului, ceea ce poate duce la leziuni cerebrale permanente și la deces dacă nu este tratată. Recuperarea de la suprahidratare depinde de severitatea simptomelor și poate necesita spitalizare.

Pe scurt, suprahidratarea cauzată de consumul excesiv de apă poate provoca simptome care variază de la greață și dureri de cap până la inconștiență și comă. Pentru a evita suprahidratarea, nu beți mai mult de 9-13 căni de lichide pe zi și consultați un medic dacă aveți o afecțiune medicală precum diabet, insuficiență cardiacă congestivă sau boli renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

Crossuri externe

pixel