Ce se întâmplă când ești în moarte clinică. Poveștile celor care au supraviețuit: Simțeam cum spiritul meu se ridică din pat. Este aproape de nedescris

ce se intampla cand esti in moarte clinica - FOTO: Freepik@@ipopba
Ce se întâmplă când ești în moarte clinică. Ce se întâmplă cu organismul și cum îți poți reveni din această stare.

Ce se întâmplă când ești în moarte clinică. Zeci de persoane care s-au întors de pe marginea prăpastiei și-au împărtășit experiențele. Unii nu-și amintesc , în timp ce alții au avut întâlniri cu rude moarte

Ce se întâmplă după moarte rămâne un mister. Dar zeci de persoane care s-au întors de pe marginea prăpastiei și-au împărtășit experiențele - oferind o privire fascinantă asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla atunci când acel moment va veni în cele din urmă.

Mărturisilor celor care și-au revenit din moartea clinică

Unii nu-și amintesc nimic, în timp ce alții au întâlniri cu rude moarte sau descriu o senzație de ”pace incontestabilă”. Pe site-ul de discuții Reddit, un utilizator a întrebat despre experiența celor care au fost ”în moarte clinică” și apoi resuscitați.

O persoană, cu numele de utilizator igottashare, și-a împărtășit experiența.

”Inima mea s-a oprit și fiecare mușchi s-a contractat. O asistentă s-a grăbit să vină repetând ”Păstrați calmul” în timp ce scoteau padelele și apoi nimic. Nu-mi amintesc să fi fost șocată. Trei zile mai târziu m-am trezit. Nu-mi amintesc nimic între timp”, a spus utilizatorul, potrivit Daily Mail.

Un alt utilizator, care a postat sub numele Horsecaulking, a spus ce se întâmpla în jurul său în tot acest timp. 

”Mi se făcea o angiogramă, eram treaz, priveam ecranul și vorbeam cu doctorul. Alarmele au început să se declanșeze și toată lumea a intrat în panică”, a spus Horsecaulking.

Vezi și: Scrisoare pentru mama. Mesajul pe care orice mamă trebuie să-l audă azi: Dragă mamă, vreau să știi asta

”Am fost internată pentru o histerectomie de urgență și a trebuit să-mi dea 11 unități de sânge. În noaptea de după operație, nu mai respiram încontinuu și i-au spus partenerului meu că se așteaptă să intru în stop cardiac în orice moment.

Îmi amintesc că am văzut-o pe mătușa mea moartă stând pe marginea patului, în timp ce eu simțeam cum spiritul meu se ridica din pat. Ea s-a uitat la mine și mi-a spus: ”La naiba, încă nu ți-a venit vremea. Acum termină!”, a spus o a treia persoană, care a postat sub numele de JumpingBean12.

Un utilizator care postează sub numele de Cutielov5 a detaliat cum a ”murit” din cauza sindromului de șoc toxic.

”A existat această pace de netăgăduit. Este aproape de nedescris, nimic nu conta, puteam auzi totul, dar a existat acest moment în care am știut că pot să mă las dus, și nu ar fi durut sau nu ar fi contat, ar fi fost doar ușor.  Următorul lucru pe care îl știu, m-am întors.

Știam că am plecat, dar nu era momentul potrivit. Astăzi nu mă mai tem de moarte. Acum este mai ușor să o accept”, a povestit Cutielov5.

Vezi și: Ce impact au culorile din farfurie în corpul tău. Ce înseamnă dacă mănânci verde, portocaliu, roșu sau maro. De ce să ai o dietă colorată

Experiențele morții, ce sunt

Dr. Sam Parnia, un medic din New York care studiază momentul morții de mai bine de două decenii, a declarat că aceste momente sunt cunoscute sub numele de ”experiențe înregistrate ale morții”, deoarece oamenii au fost de fapt ”în moarte”.

”Realitatea este că poți muri, să fii mort și apoi să fii adus din nou la viață. Prin urmare, ceea ce se întâmplă este că acești oameni au o experiență reală a morții”, a spus dr. Sam Parnia.

Referitor la ceea ce gândesc și simt oamenii în timp ce sunt ”în moarte”, Dr. Parnia a spus că ”începi să călătorești într-un loc pe care îl recunoști ca fiind acasă, iar noi îl numim acasă pentru că înseamnă că este un loc de unde credeai că aparții. Așa că nu faci decât să te întorci.

În această stare își retrăiesc viața, reevaluează totul. Adesea este prezentat în mod greșit ca și cum viața ta ar clipi în fața ta, dar este o reevaluare profundă, conștientă, intenționată și semnificativă. 

Dacă provoci durere oamenilor, le retrăiești exact durerea lor. Dacă ai făcut ceva care a ajutat pe cineva, simți acea bucurie. Lumea mea a devenit moale și încețoșată și totul a dispărut în negru.

Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că am deschis ochii și am auzit un doctor spunând: ”L-am recuperat”. A fost cu adevărat un sentiment de pace mai mult decât orice altceva”. 

Vezi și: Cum știi dacă ai anevrism cerebral. Semnul dat de durerea de CAP sau cefalee. La ce vârstă trebuie să-ți faci primul TEST: Hemoragie! Pacientul moare înainte să ajungă la spital

Moartea clinică, ce este

Moartea clinică este termenul medical pentru încetarea circulației sângelui și a respirației, cele două criterii necesare pentru a susține viața ființelor umane și a multor alte organisme. Aceasta apare atunci când inima încetează să mai bată într-un ritm regulat, o stare numită stop cardiac. Termenul este, de asemenea, folosit uneori în cercetarea în domeniul resuscitării.

Oprirea circulației sângelui s-a dovedit, din punct de vedere istoric, ireversibilă în majoritatea cazurilor. Înainte de inventarea resuscitării cardiopulmonare, a defibrilării, a injecției de epinefrină și a altor tratamente în secolul XX, absența circulației sângelui (și a funcțiilor vitale legate de circulația sângelui) a fost istoric considerată definiția oficială a morții. Odată cu apariția acestor strategii, stopul cardiac a ajuns să fie numit moarte clinică și nu pur și simplu moarte, pentru a reflecta posibilitatea de resuscitare post-stop.

La debutul morții clinice, conștiința este pierdută în câteva secunde, iar la câini, s-a măsurat că activitatea cerebrală măsurabilă se oprește în 20-40 de secunde.

Vezi și: Mastectomia profilactică. De ce fenomenul Angelina Jolie este dificil în România. Galeș: Am avut fete tinere care au spus că, deși au mutație BRCA și 35 de ani, nu s-au încadrat

În această perioadă timpurie poate apărea o gâfâială neregulată, care este uneori confundată de către salvatori ca fiind un semn că nu este necesară resuscitarea cardio-respiratorie. În timpul morții clinice, toate țesuturile și organele din corp acumulează în mod constant un tip de leziuni numite leziuni ischemice, potrivit Encyclopedia of Death and Dying.

Majoritatea țesuturilor și organelor corpului pot supraviețui morții clinice pentru perioade considerabile. Circulația sângelui poate fi oprită în întregul corp, sub inimă, timp de cel puțin 30 de minute, leziunea măduvei spinării fiind un factor limitativ. Membrele desprinse pot fi reatașate cu succes după 6 ore de lipsă de circulație a sângelui la temperaturi ridicate. Oasele, tendoanele și pielea pot supraviețui până la 8-12 ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel