Ce se ascunde în spatele emisiunii "Insula Iubirii". Radu Leca: Vinde pachete. Manipulare mentală

insula iubirii - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Fenomenul "Insula Iubirii" a captat atenția publicului prin promisiunea sa de a explora limitele relațiilor și pasiunilor umane. 

"Insula Iubirii" plasează într-un cadru idilic o serie de concurenți aflați în relații de cuplu, provocându-i să își testeze loialitatea și încrederea unul în celălalt. Scopul este clar definit rezistența la ispitele oferite de alți participanți într-o serie de provocări și teste psihologice complexe.

În fiecare sezon, emisiunea promite să expună nu doar fragilitățile individuale, ci și dinamica complexă a relațiilor umane sub presiunea constantă a tentației.

Emisiunea, inspirată din formatul original britanic, Love Island, a devenit un adevărat fenomen cultural, atrăgând atât critici feroce, cât și o audiență captivată.

Cu toate acestea, criticii nu ezită să pună sub semnul întrebării etica și impactul psihologic al unei astfel de producții. Se subliniază că "Insula Iubirii" prezintă o imagine distorsionată și polarizată a relațiilor, subminând încrederea în parteneriate și glorificând în schimb instinctele competitive și posesive ale umanității. În plus, preocupările legate de manipularea emoțională a participanților și exploatarea vieții private în scopuri de divertisment rămân întotdeauna în prim-plan.

Vezi și: Coșmarurile la vârstă mijlocie, asociate cu declinul cognitiv. Pot fi semn al demenței

Insula Iubirii, analiză psihologică

Cuplu - FOTO: Freepik@progallery

Ei bine, am vrut să aflăm de la psihologi care este impactul psihologic al acestui fenomen media. Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este, de fapt, acest fenomen.

"Insula Iubirii reprezintă cel mai jalnic produs media care a fost transmutat într-o poveste de travel care să vândă cât mai multe pachete. Respectiv, Insula Iubirii reprezintă două entități concrete:

- un reality show

- o formă de vacanță pentru adulți",  a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: "S-a întâmplat ceva cu mine acum un an. Am observat că nu am aer". Andreea Marin, diagnostic: Mi-a zis medicul - glumă, glumă, dar haideți să ne suim pe cântar! Mi-a căzut fața

Ce reprezintă show-ul TV

Emisiunea TV a fost adesea criticată pentru modul în care explorează teme erotice într-un cadru de izolare și provocare extremă, fiind percepută ca o formă de manipulare psihologică sub acoperirea divertismentului.

"Show-ul TV reprezintă cea mai jalnică punere în scenă a unui scenariu de natură erotică, cu natură extremă pe tot ceea ce înseamnă perversitate și izolare sexuală. Reprezintă o formă ambiguă de manipulare mentală a tuturor celor care stau să se gândească dacă să divorțeze sau nu, oferă o alternativă vizuală la totalitatea scenarilor sub formă de iluzii în cazul cuplurilor care nu se mai înțeleg și care vor să încerce ceva nou. 

Din punctul de vedere psihologic are un conținut modest emoțional, dar facilitează apariția dorinței sexuale din momentul în care privitorii se uită la conținutul ales pentru a fi difuzat. Nu încalcă regulile CNA, dar încalcă regulile de manipulare psihologică fiindcă îți este impus un anumit comportament sexual în cuplu, după ce vizualizezi anumite elemente din interiorul lucrurilor difuzate la TV",  a mai explicat psihologul Radu Leca. 

Vezi și: 1 din 3 femei va face o fractură osteoporotică după 50 de ani. Dr. Cătălin Codreanu: Multe abandonează tratamentul pentru că este o boală care nu doare

Vacanțele pentru adulți, între revigorarea cuplului și denaturarea cuplului

Pe de altă parte, vacanțele dedicate exclusiv adulților sunt promovate ca o oportunitate de a revitaliza relațiile de cuplu aflate în impas. 

"În ceea ce privește vacanțele doar pentru adulți, scopul lor a fost unul foarte clar și anume, acela de a restarta cuplurile care trec prin momente mai puțin plăcute și care vor să se reconecteze. Și în acel caz, conținutul erotic și intensele ședințe de yoga cu conținut erotic pun în primejdie integritatea și noțiunea de etică a cuplului. 

Faptul că Insula nu permite alte tipuri de vizitatori decât adulții și impune un anumit comportament, ne face pe noi care nu avem de ce să ajungem acolo să înțelegem faptul că se apropie cu desăvârșire de categoria de swing decât cea de restart în cuplu",  a mai explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel