Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Când temperaturile scad considerabil trebuie să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, de aceea un rol important îl joacă alimentația, care ar trebui să fie echilibrată.
„O alimentație naturală, bazată pe consumul regulat de alimente integrale neprocesate este primul pas către o stare bună de sănătate și un sistem imunitar puternic. De asemenea, sănătatea sistemului respirator se întreține cel mai bine atunci când petrecem regulat timp în aer liber, într-un mediu cât mai puțin poluat, și, desigur, sportul reprezintă și el un factor important în menținerea unei sănătăți optime”, explică Cori Grămescu.
Ce ar trebui să mâncăm iarna, ne spune nutriționistul. Cori Grămescu recomandă să creștem consumul de rădăcinoase, țelină, dovleac, morcov, chiar și cartof pentru că acestea sunt legume consistente și ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul:
„Legumele pe care le consumăm în sezonul rece sunt mai bogate în carbohidrați decât cele specifice verii, iar pentru a nu ne pune silueta în pericol este bine ca atunci când alegem sursa de proteină să ne orientăm către carne mai slabă. Aceste legume ar trebui asociate mai curând cu pui, curcan sau pește oceanic de captură, și nu cu porc sau vită, care din păcate sunt alimentele tradiționale de iarnă în bucătăria românească”.
Însă, ar fi bine să mâncăm periodic pătrunjel, ardei grași, citrice, fructe de pădure, ghimbir, broccoli, spanac, nuci și semințe crude ca să facem față răcelii și gripei. În plus, pentru a ne întări sistemul imunitar putem adăuga zilnic în meniurile noastre turmeric, dar și să ne hidratăm și să adoptăm o dietă antiinflamatorie - cu ghimbir, turmeric și citrice - și odihnă.
„În perioadele în care suntem răciți sau avem gripă este indicat să ne alimentăm cât mai ușor și mai natural, să bem multe lichide și să evităm alimentele foarte procesate. Ideal este să consumăm supe din legume, pește de captură, dar și câteva plante care ne ajută cum sunt verbina și rozmarinul, echinacea, socul negru, turmericul și ceaiul de mușețel”, explică nutriționistul Cori Grămescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...