Ce riști dacă stai prea mult pe scaun. Intervalul la care trebuie să te ridici. Dr. Ovidiu Grămescu: E o poziție vicioasă

sedentarism - FOTO: Freepik@senivpetro@andrewminsk123
EXCLUSIV
Statul prelungit pe scaun are implicații majore asupra coloanei. Dr. Ovidiu Grămescu ne-a explicat la ce interval de timp ar trebui să ne ridicăm.

În era digitalizării și a muncii de birou, statul prelungit pe scaun a devenit o realitate cotidiană pentru mulți dintre noi. Această practică, deși aparent inofensivă, reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea noastră, avertizează specialiștii.

La ce interval de timp trebuie să ne ridicăm de pe scaun

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, importanța pauzelor regulate și a exercițiilor fizice pentru a contracara efectele negative ale acestei "poziții vicioase".

"Reversul medaliei este cel cu statul pe scaun, mai ales în ultimii 20-30 de ani, stau la birou, calculatorul în față, stau 7-8-10 ore în fața lui, uită să se mai ridice. La o oră jumătate, trebuie să faci în așa fel încât să te dezmorțești. Te ridici de pe scaun, faci un complex de exerciții.

E o poziție vicioasă. Ai calculatorul în față și poziția asta vicioasă, zi de zi, săptămâni, luni, ani, te cocoșează. Te ține în aceeași poziție. Faci probleme cervicale", a explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: De ce dormea John F. Kennedy pe o scândură de lemn. Cum alegem salteaua potrivită. Dr. Ovidiu Grămescu: E foarte bine

Vezi și: Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele. Grămescu: Problema e că nu prea mai ai nici somn

Ce să faci

Pentru a preveni aceste efecte, dr. Ovidiu Grămescu recomandă ridicarea de pe scaun la fiecare oră și jumătate și efectuarea unui set de exerciții.

"Trebuie să rotești capul, faci niște exerciții, seara te mai masezi cu o cremă antiinflamatorie. E un complex de exerciții Williams, se găsește pe Internet, sprijină-te de o bară, de marginea ușii, ridică fundul de la saltea", a mai explicat dr. Ovidiu Grămescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Poziția statică pune presiune pe coloana vertebrală, în special pe discurile intervertebrale, ceea ce poate duce la hernii de disc și dureri cronice de spate. De asemenea, poate apărea și durerea cervicală, cauzată de tensiunea constantă asupra mușchilor gâtului.

Vezi și: Hernie de disc, operație. Ce este un CAGE și la ce ajută. Grămescu: Dacă la intestin mai tai 5 - 10 cm, la măduvă, un vârf de ac lezat te lasă cu probleme pe viață

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel