Ce poți să pățești dacă porți ceas. Adevărul grotesc pe care trebuie să îl știi

ceas - FOTO: Freepik@beststudio
Ce poți să pățești dacă porți ceas. Medicii au împărtășit informații care te vor șoca.

Ce poți să pățești dacă porți ceas.  Aproape toate brățările pentru ceasuri inteligente adăpostesc bacterii potențial dăunătoare. Brățara de ceas pe care o purtați în fiecare zi este probabil mai murdară decât vă dați seama, sugerează un nou studiu.

Într-un eșantion de 20 de brățări diferite - inclusiv cele din plastic, piele și metal - aproape toate (95%) au fost contaminate cu bacterii potențial dăunătoare, potrivit unui studiu publicat în revista Advances in Infectious Diseases.

Unele brățări, cum ar fi cele din plastic sau cauciuc, au fost mai contaminate decât altele.

”Este posibil ca brățările din plastic și cauciuc să ofere un mediu mai adecvat pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece suprafețele poroase și statice tind să atragă și să fie colonizate de bacterii”, a declarat într-un comunicat de presă Nwadiuto Esiobu, doctor în științe biologice și autor principal al articolului, profesor de științe biologice la Colegiul de Științe Charles E. Schmidt al Universității Florida Atlantic.

Ce trebuie să faci dacă porți ceas

Oamenii de știință spun că aceste descoperiri sugerează că oamenii trebuie să înceapă să dezinfecteze mai des aceste suprafețe.

”Chiar și la un număr relativ mic, acești agenți patogeni au o importanță pentru sănătatea publică. Este important de menționat că abilitatea multora dintre aceste bacterii de a afecta semnificativ sănătatea gazdelor imunocompromise indică o nevoie specială pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte persoane din mediul spitalicesc de a igieniza în mod regulat aceste suprafețe”, a spus Esiobu.

Iată ce trebuie să știți despre agenții patogeni care pot trăi pe aceste brățări răul pe care îl pot provoca și cum (și când) să curățați eficient materialele.

Aproape toate brățările sunt contaminate

Deși majoritatea sunt purtate zilnic, brățările sunt, în general, trecute cu vederea atunci când vine vorba de curățare. Acesta este, în parte, motivul pentru care oamenii de știință au decis să analizeze diferite texturi de brățări pentru a vedea cât de probabil sunt susceptibile de a găzdui bacterii.Pentru studiu, cercetătorii au testat 20 de brățări diferite de la 20 de persoane diferite. Brățările au fost confecționate din plastic, cauciuc, pânză, piele și metal (aur și argint).

În timpul testării fiecărei brățări, au putut examina numărul de bacterii, tipurile de bacterii și distribuția acestora pe suprafețele brățărilor. Cercetătorii au analizat, de asemenea, eficacitatea a trei soluții dezinfectante diferite - Lysol, etanol 70% și oțet de mere - pentru a distruge bacteriile.

Bacteriile găsite în mod obișnuit pe brățări au inclus tipuri de Staphylococcus, bacterii Pseudomonas - întâlnite în mod obișnuit pe piele - și anumite bacterii Escherichia, în special E. coli, întâlnite în intestine.Aproape toate brățările (95%) au fost contaminate cu un anumit tip de bacterii; Staphylococcus a fost găsit pe 85% din brățări, Pseudomonas a fost găsit pe 30%, iar bacteria E. coli - transmisă în mod obișnuit pe cale fecal-orală - a fost prezentă pe 60% din brățări.

Factorii care au contat cel mai mult în cazul bacteriilor din brățări au fost materialul brățării și activitatea sau igiena subiectului la momentul testării. În general, brățările din cauciuc, plastic și chiar din pânză au avut cel mai mare număr de bacterii; cei care frecventează sălile de sport au avut, de asemenea, un număr mai mare de bacterii. Brățările metalice au avut cel mai mic număr de bacterii.

Vezi și: Alimentul care regenerează ficatul. Irinel Popescu: Anulează efectele toxice ale alcoolului

Tipuri de bacterii pe brățări

Staphylococcus: Un grup de peste 30 de tipuri de bacterii. Bacteriile stafilococice pot provoca diferite tipuri de infecții, inclusiv infecții ale pielii (cel mai frecvent tip), bacteriemie și sindrom de șoc toxic (TSS).2

Pseudomonas: Un grup de peste 25 de tipuri de bacterii care sunt asociate cu oamenii.Pseudomonas aeruginosa, cel mai frecvent tip care afectează oamenii, poate provoca infecții în sânge, plămâni (pneumonie) sau alte părți ale corpului după o intervenție chirurgicală.3

Escherichia: E. coli sunt bacterii care trăiesc în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor. Cele mai multe sunt inofensive și chiar utile; unele pot provoca boli, cel mai frecvent diaree

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă cel mai mare risc

Să știi că ceasul tău adăpostește bacterii este neliniștitor, dar doar pentru că agenții patogeni detectați pe brățările de mână ar putea să te îmbolnăvească, nu înseamnă că o vor face.

Majoritatea tipurilor de bacterii găsite pe brățări trăiesc deja în mediul înconjurător sau în (sau pe) corpul uman - atunci când aceste bacterii intră în contact cu o persoană cu un sistem imunitar slăbit sau trec de bariera cutanată, ar putea exista motive de îngrijorare.

Vezi și: Ceaiul de tei, dincolo de efectele calmante. Aliatul valoros pentru sănătate și starea de bine

”Cu toții avem bacterii pe noi și, de cele mai multe ori, acestea nu te îmbolnăvesc”, a declarat pentru Health David Cennimo, MD, profesor asociat de medicină, boli infecțioase pentru adulți și pediatrie, la Rutgers New Jersey Medical School. ”[Dar] dacă există o ruptură în piele, aceasta ar putea deveni o infecție cutanată”.

Cele două cele mai mari îngrijorări, potrivit autorilor studiului, au fost impactul bacteriilor de la brățară într-un mediu spitalicesc - cu lucrătorii din domeniul sănătății care poartă brățări în timp ce îngrijesc pacienți imunocompromiși - și potențialul de a facilita rezistența la antibiotice.

”Multe dintre aceste bacterii reprezintă amenințări semnificative pentru sănătatea pacienților imunocompromiși”, au scris autorii studiului.

Vezi și: Planta cu flori vindecătoare care te scapă de problemele stomacului. Este cunoscută din cele mai vechi timpuri

Cum se curăță brățările ceasurilor

Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a vă curăța banda de ceas, a declarat Esiobu pentru Health.”Vreți să o curățați în mod regulat”.Din fericire, cercetătorii au analizat și acest aspect și au descoperit că spray-ul dezinfectant Lysol și etanolul 70% au fost ambele foarte eficiente, indiferent de materialul brățării, și au avut o rată de ucidere a bacteriilor de 99,99% în 30 de secunde.

Ambele dezinfectante au avut o eficacitate mai mare după două minute.

Oțetul de cidru de mere a fost, de asemenea, testat ca potențial dezinfectant, dar nu a fost la fel de puternic și a avut nevoie de două minute complete pentru a reduce bacteriile

Dar nu există nicio îndrumare reală cu privire la frecvența cu care ar trebui să vă curățați brățara.

”Nu există o regulă, dar depinde de cât de ocupat ești cu mâinile și dacă ești la sală. Dacă transpiri mult, nu este deplasat să faci o curățare zilnică. Dar dacă nu alergi sau nu mergi des la sală, poate ar trebui să îți cureți banda o dată pe săptămână”, a spus Esiobu.

Și în timp ce sunteți ocupat să vă curățați brățările, poate doriți să luați în considerare ștergerea și a altor obiecte folosite des, cum ar fi căștile sau telefoanele, care ar trebui să fie studiate în mod similar pentru bacterii, a spus Esiobu.”Într-adevăr, orice lucru pe care oamenii îl poartă sau intră în contact în mod regulat va fi de așteptat să aibă culturi bacteriene pozitive”, a spus Cennimo, menționând că telefoanele mobile pot fi deosebit de murdare, deoarece oamenii trimit adesea mesaje sau navighează pe internet în timp ce sunt la toaletă.

Dar, în cea mai mare parte, pentru persoanele care nu sunt imunocompromise, prezența acestor bacterii pe obiectele personale nu ar trebui să fie atât de îngrijorătoare, a declarat Jamie Alan, PhD, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Michigan State University.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel