Ce poți să pățești dacă lucrezi prea mult la calculator. 6 efecte negative ale erei digitale. Cum îți este afectată funcționarea întregului organism

ce poti sa patesti daca lucrezi prea mult la calculator - FOTO: Freepik@Drazen Zigic@DC Studio
Ce poți să pățești dacă lucrezi prea mult la calculator, care sunt efectele negative ale erei digitale. Cum îți este afectat creierul, dar și întregul corp.

Ce poți să pățești dacă lucrezi prea mult la calculator. Cum îți este afectată întreaga sănătate. Oameni din toate grupele de vârstă sunt implicați în a sta în fața laptopurilor timp de ore îndelungate din motive de muncă sau de divertisment.

Unii oameni petrec mult timp în fața calculatorului prin prisma activității pe care o desfășoară, iar alții în scopuri de divertisment. Datorită inundației de informații disponibile pe internet și în social media, acestea au devenit un companion care creează dependență. Abundența internetului a dat libertatea oamenilor de a stoca toate tipurile de informații, care ar putea să nu fie foarte utile pentru organism și sănătate.

6 probleme de sănătate cauzate de statul mult timp la laptop

În zilele noastre, când totul este digital și când munca de acasă este în plină desfășurare, există câteva puncte de care trebuie să aveți grijă în timp ce stați în fața unui laptop sau a unui ecran de calculator.

Statul timp îndelungat la birou vă poate afecta negativ sănătatea. Nu numai că vă suprasolicită ochii, dar vă afectează și sănătatea fizică și mentală. Există, de asemenea, câteva boli pe care le puteți avea dacă folosiți laptopul sau desktopul pentru ore lungi, potrivit Only My Health.

Vezi și: Creierul, afectat dramatic de pandemia de COVID. Valentin-Veron Toma: Sunt mai multe forme de psihoză, de demență. E o accelerare a unor fenomene care păreau să fie într-un ritm mai lent

Postura proastă

Statul timp îndelungat la laptop sau la calculator poate provoca dureri la nivelul gâtului, spatelui și capului. De asemenea, puteți avea probleme permanente precum oboseala. Mușchii nu sunt capabili să se relaxeze atunci când stați ore îndelungate într-o anumită poziție și provoacă o postură proastă a corpului. Acest lucru poate reduce, de asemenea, circulația sângelui în vene și în mușchi, ceea ce poate fi periculos pentru sănătatea dumneavoastră.

Oboseala ochilor

Este destul de evident că o concentrare continuă pe ecran poate supune ochii la un stres teribil. Chiar și atunci când ecranul este plasat la distanță, acesta poate crește presiunea asupra ochilor. Acest lucru poate provoca din nou oboseală și ar putea exista o deteriorare probabilă a ochilor. Există șanse ca stresul continuu asupra ochilor să ducă la vedere încețoșată.

Vezi și: Cât de sănătoasă este pâinea. Ce categorie de persoane nu ar trebui să o consume. Ce trebuie să știi despre acest aliment de bază

Privarea de somn

Timpul petrecut pe ecranul laptopului duce, de asemenea, la scăderea timpului de somn. Utilizarea excesivă a laptopului și lumina albastră emisă de ecran poate cauza probleme cu hormonul somnului care este melatonina. Acest lucru vă face să vă fie mai greu să dormiți noaptea și, treptat, veți avea tulburări de somn.

Pierderea memoriei

Acest lucru poate fi cu adevărat înfricoșător și este unul dintre factorii majori pentru care statul pe laptop timp de ore lungi poate fi dăunător. Prea mult timp petrecut pe laptop sau pe desktop poate altera structura procesului de gândire a creierului dumneavoastră.

Aceasta poate cauza micșorarea procesului cognitiv, ceea ce poate slăbi semnalele creierului. Acest lucru poate duce la o memorie slabă, la pierderea concentrării, la o procesare mai lentă a informațiilor și la reflexe mai slabe.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai prostatită. Conf. dr. Marcian Manu: Este un lucru neplăcut, nu o face multă lume, dar este soluția

Boli cronice de sănătate

Statul timp îndelungat pe laptop poate provoca, de asemenea, boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă și chiar cancer. Este dovedit științific faptul că petrecerea unui timp excesiv pe dispozitivele digitale poate crește nivelul de insulină din corpul tău. De asemenea, se acumulează grăsimi în fluxul sanguin, ceea ce crește riscul de accidente vasculare cerebrale.

Abilități de socializare deficitare

Trebuie să fi observat că cei care se joacă foarte mult sau își petrec majoritatea timpului uitându-se la seriale au abilități scăzute de socializare. Ei nu se simt confortabil în mijlocul grupului social și găsesc adesea modalități de a ieși din spațiul public.

Acest lucru duce la izolarea creierului și îți limitează capacitatea de gândire și abilitățile spre puține lucruri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel