Ce pot spune unghiile tale despre sănătatea ta. Semne la care să fii atent

unghiile - FOTO: Freepik@Racool_studio
Acest semn de pe unghii indică o gravă problemă de sănătate. Poate duce chiar la deces.

Unghiile, adesea neglijate în evaluările de sănătate, pot oferi indicii valoroase despre starea generală a organismului. Schimbările în aspectul și textura unghiilor pot semnala probleme de sănătate, de la deficiențe nutritive până la afecțiuni mai grave. Înțelegerea semnalelor pe care le transmit unghiile poate ajuta la identificarea timpurie a posibilelor probleme. Află ce informații importante pot dezvălui unghiile tale despre starea de sănătate și când este momentul să ceri sfatul unui specialist.

Unghiile de la mâini și picioare sunt o extensie a pielii, la fel ca și părul. Ele sunt formate din keratină, un material dur care crește în direcția vârfului degetului într-o placă solidă. Cuticula (banda de piele care acoperă jonctiunea între piele și unghie) oferă o protecție suplimentară împotriva rănilor și infecțiilor, potrivit The Conversation.

Unghii în formă de lingură

Unghiile tale de la mâini și picioare ar trebui să aibă o ușoară curbură convexă fără adâncituri sau depresiuni. În contrast, koilonichia este o afecțiune în care unghia este concavă – în unele cazuri, formând o adâncitură centrală suficient de adâncă pentru a ține o picătură de lichid, asemănătoare medicamentului într-o lingură (de unde și denumirea comună de "unghii în formă de lingură"). De obicei, unghiile afectate în acest mod par, de asemenea, mai subțiri și pot deveni mai fragile.

Koilonychia poate indica anemie, ceea ce înseamnă că nu sunt suficiente celule roșii în circulația unei persoane pentru a transporta oxigenul către țesuturile corpului. Aceasta este asociată cu deficiența de fier. Fierul scăzut poate fi cauzat de o alimentație deficitară, boala celiacă sau cancerul tractului gastrointestinal, de exemplu.

Mecanici și frizerii pot fi în mod special expuși riscului de a dezvolta koilonichie din cauza muncii lor cu solvenți pe bază de petrol găsiți în uleiuri de motor și agenți de perm. Totuși, cauzele posibile ale unghiilor în formă de lingură sunt extinse, așa că este bine să verifici cu medicul tău dacă ai această afecțiune pe o perioadă lungă.

Vezi și: Cinci obiceiuri aparent inofensive care cresc riscul de moarte prematură. Ne afectează grav sănătatea

Unghii decolorate

Unghii - FOTO: Freepik@olesya_kozlova

În mod normal, paturile unghiilor (pielea de sub unghie) ar trebui să fie de o culoare roz. Decolorarea fie a patului unghial, fie a întregii unghii poate apărea ca urmare a unei boli sau infecții. Unghiile galbene, de exemplu, ar putea indica o infecție fungică sau modificări cauzate de o afecțiune a pielii, cum ar fi psoriazisul.

Apoi, există leuconichie – termenul tehnic pentru decolorarea albă a unghiilor, care poate lua mai multe forme.

În unele cazuri, petele albe de pe unghii pot indica intoxicație cu metale grele, precum plumbul sau arsenicul – ambele fiind probleme în multe țări din întreaga lume din cauza poluării în sistemul de apă. Dacă albul se extinde asupra întregii unghii și implică mai multe unghii, problema este mai probabil să fie o deficiență de proteine în circulație. Acest lucru ar putea indica posibile afecțiuni ale ficatului sau rinichilor.

Totuși, petele mici albe pe unghii sugerează cel mai probabil o formă de daune traumatice – variind de la lovituri sau căderi de obiecte grele pe deget, până la închiderea unei uși pe deget. Chiar și obiceiurile comune de ros unghiile și manichiura exagerată pot duce la daune ale unghiei.

Și dacă ai avut vreodată un deget de la picior lovit sau prins, ai observat, probabil, o decolorare rezultantă de culoare mov, albastră sau roșie a unghiei. Aceasta este o hematom subungual – o acumulare de sânge între unghie și patul acesteia după un traumatism. Acestea se vindecă, de obicei, în timp, dar pot provoca și infecții sau separarea unghiei de patul unghial.

Vezi și: Alcoolul, asociat cu mai multe tipuri de cancer. Nicio cantitate de alcool nu e sigură pentru sănătate

Teste de urgență pentru unghii

În timpul unei urgențe medicale, unghiile unui pacient sunt adesea verificate de medici pentru saturația de oxigen din sânge. Aceasta se măsoară printr-un pulsoximetru, care se atașează la un deget și emite lumină prin vârful degetului, apoi măsoară cantitatea de sânge care trece prin acesta. Acest lucru arată cât de mult oxigen ajunge în sânge și, prin urmare, cât de eficient funcționează inima și plămânii tăi.

O altă indicație a modului în care circulația ta funcționează este testul de timp de refill capilar (CRT), când un clinician apasă pe o unghie sau vârful unui deget timp de cinci secunde pentru a face ca pielea de dedesubt să se albească.

După ce se oprește presiunea, pielea ar trebui să revină la culoarea anterioară în două secunde. Dacă durează mai mult, ar putea fi vorba de deshidratare, frig sau o perfuzie periferică slabă – unde inima nu pompează suficient de puternic sau ceva împiedică sângele să ajungă în părțile cele mai îndepărtate ale corpului, posibil din cauza șocului.

Unghiile pot fi, de asemenea, apăsate pentru a verifica un pacient care este somnolent sau inconștient. Acest test face parte din Scala de Coma Glasgow, care măsoară răspunsul și gradul de conștiință afectată la pacienți.

Vezi și: Coșmarurile intense, asociate cu singurătatea. Izolare socială, impact direct asupra somnului

Ce să faci dacă observi ceva neobișnuit

Există multe alte exemple de probleme ale unghiilor, inclusiv unghii care se sfărâmă, unghii cu pete sau linii, unghii îngroșate sau umflate și cele cu pete roșii sub ele. Și lista posibilelor diagnostice este extinsă, variind de la ușoare la grave.

Dacă ești îngrijorat de decolorarea unghiilor sau de o schimbare în forma acestora, este bine să le verifici cu medicul tău. Acest lucru se aplică și în cazul leziunilor grave ale unghiilor – în special dacă îți rupi unghia. Dacă lezezi pielea de sub unghie, este important să o îngrijesc corect pentru a preveni complicații, cum ar fi infecțiile – și să verifici și alte daune, cum ar fi oasele rupte.

Și un ultim avertisment: unghiile false sau vopsite pot ascunde schimbările vizibile. Așa că, fii atent să nu treci cu vederea unghiile tale și observă ce îți pot spune despre sănătatea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel