Ce poate face robotul și nu poate face medicul chirurg. Avantajul uriaș al robotului în medicină: Ne place, nu ne place, asta e. A bătut ochiul omenesc. Ca și cum ai plonja în interiorul pacientului

Ce poate face robotul - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce poate face robotul și nu poate face medicul chirurg și care e marele avantaj al chirurgiei robotice. "Aici a fost trecerea de la chirurgia clasică la cea minim invazivă"

Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre chirurgia robotică și care sunt avantajele sale.

Medicul ne-a spus că în anul 2001 a avut loc prima operație cu robotul, o operație nu foarte complicată, dar cea care a pus bazele chirurgiei robotice.

"A fost o operație uzuală, să spunem, o colecistectomie, care a fost efectuată de o echipă de chirurgi francezi care se aflau la New York și care au operat într-un spital din Strasburg", ne-a spus medicul.

"A fost o premieră faptul că un chirurg opera prin intermediul unui braț robotic sau transmisiunea la distanța a informației, manevrarea de la o mare distanță?", a întrebat Val Vâlcu, realizatorul emisiunii.

"Și, și pentru că ei au combinat nu doar faptul că pot să operezi de la distanță, ci au încercat să îmbunătățească practic ceea ce face mâna unui chirurg.

Pentru că ne place, nu ne place, mâna unui chirurg are un tremur fiziologic, intervine oboseala, intervin o grămadă de alți factori secundari care sunt sau au fost îndepărtați încet, încet, implementând acest sistem robotic.

Poți să operezi de la o oarecare distanță. Acum să nu ne închipuim că chirurgul stă în cafenea undeva în fața spitalului și pacientul este în sala de operație.

Doamne ferește! Chirurgul se află în acea sală cu pacientul întotdeauna, pe tot parcursul intervenției. Chiar doi chirurgi, mai puțin trei, dar minim doi chirurgi se află în permanență în acea sală de de operație", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

Avantajul uriaș pe care-l are robotul în medicină. Ce poate face robotul și nu poate face medicul chirurg

 

"Pe lângă avantajul de a putea transmite la distanță, remote, au adus o îmbunățire extraordinară a instrumentarului. Pentru că instrumentarul de chirurgie robotică are mai multe grade de libertate comparativ cu mâna chirurgului.

Cu alte cuvinte, pot să sucești pensele, instrumentarul cum n-aș putea să-mi răsurcesc propria mea mână.

Și asta îmi creează un acces foarte facil în zone foarte înguste. De exemplu în bazin, în bazinul osos, unde sunt multe organe importante, pe un spațiu foarte mic", a mai spus Teodor Buliga.

Aici a fost trecerea de la chirurgia clasică la chirurgia minim invazivă

"De fapt, aici a fost trecerea de la chirurgia clasică în cea minim invazivă.

În momentul în care oamenii au reușit să privească în burtă, pentru că inițial priveau prin tuburi prin tuburi rigide. Sigur, la un moment dat le-au populat cu niște lentile și era ceva mai facilă treaba.

Dar robotul s-a dezvoltat oarecum secundar noilor tehnici optice, noilor tehnologii, pentru că îți aduce în plus o vizualizare practic binoculară. Este o imagine 3D, obținută prin combinarea imaginilor din două camere diferite.

Este ca și cum tu ai plonja în interiorul pacientului, ai o vizualizare extraordinară pe care nu o atinge nici măcar chirurgia laparoscopică tradițională.

Apoi poți să-ți manipulezi tu camera, deci nu ești dependent de colegul sau colegii care te ajută și cărora trebuie să le spui vreau mai la stânga, la dreapta, mărit, micșorat ș.a.m.d.

Ești în permanență în control și poți tu să te duci acolo unde vrei.

Ori la asta, dacă adăugăm și magnificarea de 10 ori deja practic ai bătut limitele ochiului omenesc, pentru că vezi structuri pe care alminteri nu le-ai fi văzut. Vezi nervișori, vezi vase de sânge, vezi  care este limita unei tumori, mult mai bine decât dacă ai vedea-o cu propria ta privire.

Există artificii, de exemplu pot să injectezi anumite substanțe care-ți colorează fie ganglionii, fie vasele de sânge și automat știi exact până unde tai.

Pentru că ideal în medicină, în special în medicina, în chirurgia oncologică este să tai exact a cât cât trebuie, dar fără să lași nimic rău pe loc, să conservi cât mai mult din țesuturile pacientului", a conchis medicul Teodor Buliga.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel