Ce obosește ficatul. Dr. Teodor Bădescu (Sanador), factori de stres maxim: Nici eu nu am crezut

EXCLUSIV
Dr. Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, a dezvăluit, joi, 8 iulie, la Interviurile DC News și DC Medical, factorii de stres care obosesc ficatul. 

"Ficatul este unul dintre organele vitale ale organismului și de aceea trebuie să avem grijă de el. Din fericire, Dumnezeu a făcut omul foarte rezistent, mult mai rezistent decât ne imaginăm și de aceea putem să le ducem pe toate, chiar și într-o lume în care stresul, viața dezordonată, grijile, teama (de loc de muncă sau de existență) pun o apăsare din ce în ce mai mare, în special, pe populația tânără.

Sanador

Cauzele sunt aceleași. În primul rând, eu aș trece oboseala și efortul susținut. Sunt persoane tinere care depun un efort susținut. Vedeți că se vorbește de acel sindrom de burnout, o chestie pe care o întâlnești. Inițial, nici eu nu am crezut și nu am pus multă bază, dar, treptat, am avut situații și cazuri. La bolile de ficat, unul dintre remediile esențiale este odihna. De aceea, persoanele cu boli de ficat este recomandabil să respecte acele opt ore minime de somn zilnic, care sunt binevenite pentru orice organism. 

Al doilea factor de stres pentru ficat sunt alimentele nocive, în special alimentele acestea procesate și care, de multe ori, sunt din import, despre care nu știm din ce provin, cum au fost cultivate plantele respective sau cum au fost crescute animalele respective. Abuzul alimentar este, de fapt, cel care intră în discuție, alcoolul, care poate fi considerat și aliment, dar și factor de risc atunci când este în cantitate mare. La abuzul alimentar eu aș băga grăsimile, ele sunt utile la organismele tinere care fac efort fizic prelungit. Oamenii obișnuiți trebuie să limiteze consumul de grăsimi și, concomitent, dulcele.

Dulcele este un aliment care nu face neapărat rău direct ficatului, dar el este metabolizat și depus ca glicogen în ficat, apoi (treptat) transformat în grăsimi. Astfel, apare ficatul gras. Dependența de dulce este aproape ca la orice drog", a precizat medicul Teodor Bădescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL

"Fiind gastroenterolog, le recomand pacienților mei cu probleme digestive, boli de reflux, gastrite să nu consume prăjit, afumătură, grăsime, fcel puțin pe perioada cât suferința este acută.", a mai spus dr. Bădescu.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel