Trei factori de risc majori duc la...
"Uneori e mai mult înăuntru decât este sub piele. Au un sindrom de presiune introabdominală crescută. Abdomenul nostru are un număr de organe. Dacă ai și multă grăsime pe lângă aceste organe, presiunea din interiorul abdomenului este mare.
Este depusă în interiorul abdomenului pe viscerele abdominale, mai periculoasă decât varianta în care apare pe șolduri și coapse", a explicat dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie bariatrică, în emisiunea "Doctor de Bine" de la Pro TV.
Presiune mare înseamnă că noaptea în special veți urina des. Fenomenul se întâmplă și gravidelor, în ultimul trimestru de sarcină, când uterul apară vezica cu putere. În cazul supraponderalilor, grăsimea e cea care apasă vezica. Presiunea exercitată de masa grasă determina, de asemenea, reflux gastro- intestinal.
Aceasta e forța fizică a kilogramelor de grăsime din interiorul abdomenului, doar că grăsimea exercită și o presiune chimică.
"În timp, când persoana se îngrașă la nivelul țesutului adipos, apare o rezistență ca un zid, și de asta îți trebuie din ce în ce mai multă insulină pentru a dărâma acest zid. Mai întâi luăm în greutate, apoi ajungem obezi, după care ai nevoie de din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă", a declarat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar în diabet și boli de nutriție.
Potrivit medicului, în al doilea rând, masa grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge.
10% minus din greutatea corporală înseamnă impact pozitiv asupra vaselor de sânge. Și asupra sistemului imunitar. Și asupra glicemiei.
Cum se realizează obiectivul?
"Ideea că nutriționistul îți dă doar brânză de vaci, castravete și grătar e greșită. Asta e un rol al nutriționistului, să nu te scoată din obiceiurile tale, dacă îți plac cartofii să se găsească și cartofi în dietă", a explicat nutriționistul Șerban Damian.
"Mai puțin, dar ce vă place! Pierderea ponderală ulterioară are un traseu precis. Organismul extrage grăsimi din depozite și le duce în ficat. Acest organ le distruge. În urma procesului complet rezultă energie.
Pe lângă energie, grăsimea din depozite, consumată, se transformă în apă și dioxid de carbon. Pentru că în natură nimic nu se pierde, totul se transformă", a conchis Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...