Această vitamină îți protejează...
Ochii se zbat din cauza unor spasme oculare (denumite și miokimii), care apar din cauza stresului sau a oboselii. Totodată, poate semnala lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura.
Totodată, spasmele oculare pot fi cauzate și de consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante.
Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute.
Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp.
Sunt și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare.
Se întâmplă ca în spatele acestor spasme să fie iritații oculare, alergii, corpi străini oculari sau sindromul de ochi uscat, scrie doc.ro.
În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).
Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice.
În cazurile mai puțin grave, ideal ar fi să renunți la cafea/ciocolată și să dormi mai mult! Uneori, și compresele calde din jurul ochilor ajută la relaxarea musculaturii.
Dacă spasmele sunt sâcâitoare și persistente, se poate recomanda o injecție cu toxină botulinică (botox). Tot pentru cazurile grave, există intervenții pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de mușchi sau inervație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...