Ce înseamnă când mă mănâncă în palmă. Semnul dat de organism că există o problemă

Ce înseamnă când mă mănâncă în palmă - Foto: Freepick @eddows-animator
Mâncărimi în palme. Iată cele 6 cauze pe care trebuie să le iei în seamă, care nu au treabă cu superstiția de a da sau a lua bani.

Mâncărimea în palmă este de multe ori asociată cu banii. În chiromanţie, mâncărimea palmelor este un semn că noi energii trec prin mâini şi braţe. Mâna stângă este cea pasivă, pe când dreapta este activă.

Credința generală este că dacă te mănâncă palma dreaptă înseamnă că vei primi bani, iar dacă te mănâncă stânga superstiţia spune că vei plăti cuiva o sumă de bani.

Ei bine, în realitatea, mâncărimile palmei sunt adesea cauzate de afecțiuni comune ale pielii, dar pot semnala, de asemenea, o problemă mai gravă, care stă la bază.

Vibrio, bacteria ascunsă din fructele de mare și apa de mare. Cum știi dacă ești infectat. Ce fructe de mare să nu mai mănânci niciodată: Boli de sânge, amputare, moarte

Există 6 motive medicale legitime pentru care palmele unei persoane pot începe să mănânce:

1. eczema mâinilor

Potrivit Asociației Naționale de Eczeme, se estimează că 10% dintre persoanele din Statele Unite au eczeme ale mâinilor.

Această afecțiune necontagioasă poate provoca mâncărimi în palme, piele roșie, crăpături, uscăciune și, uneori, bășici.

Există un subtip de eczemă a mâinilor numit eczemă dishidrotică, care face ca o persoană să aibă vezicule mici, cu mâncărimi, în special pe mâini și, uneori, pe picioare.

Persoanele cele mai predispuse să aibă eczemă de mâini sunt cele care lucrează în anumite profesii în care mâinile sunt expuse la umiditate excesivă sau la substanțe chimice dure.

Profesiile cu risc de eczemă a mâinilor includ:

- catering

- curățenie

- coafură

- asistență medicală

- mecanic

Cei care au un istoric familial de eczemă a mâinilor prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a suferi de această afecțiune.

2. reacții alergice

Uneori, mâncărimile palmei sunt rezultatul expunerii repetate la un iritant sau la o substanță chimică care, în cele din urmă, duce la o reacție alergică. Acest lucru se numește dermatită de contact.

O reacție alergică poate apărea la 48 până la 96 de ore după contactul cu un alergen.

Alergenii sau iritanții obișnuiți includ:

- metale, cum ar fi inelele și alte bijuterii

- parfumurile

- mănuși de latex

- săpunuri

- dezinfectanți

- antiseptice sau substanțe antibacteriene

- praf și pământ

- apă puternic clorurată

Poate fi nevoie de expuneri repetate înainte ca reacția alergică să se dezvolte. Acest lucru se datorează faptului că, după câteva ori, organismul începe să elibereze histamine care cauzează mâncărime și care irită pielea.

3. diabet

Atunci când o persoană are diabet, nivelul prea ridicat al zahărului din sânge poate provoca uscăciunea pielii care, de asemenea, provoacă mâncărimi.

Această mâncărime a pielii poate apărea cu sau fără umflături roșii sau de culoarea cărnii pe palme și în alte zone ale corpului.

Un studiu din 2010, citat de Medical News Today, a sugerat că mâncărimea este un simptom comun la persoanele cu diabet. Aproximativ 11,3 la sutăSursa de încredere dintre persoanele din studiu care aveau diabet zaharat au raportat mâncărimi ale pielii, dar numai 2,9 la sută din eșantionul fără diabet zaharat au sesizat același lucru.

Diabetul poate provoca mâncărimi ale pielii în mai multe moduri:

- Neuropatia diabetică, un tip de afectare nervoasă pe care o pot suferi persoanele cu diabet, poate duce la deteriorarea fibrelor nervoase de la nivelul mâinilor și picioarelor. Înainte de apariția acestor leziuni, organismul eliberează substanțe chimice inflamatorii numite citokine care provoacă mâncărimi.

- Complicațiile diabetului includ insuficiența hepatică și renală, iar ambele ar putea provoca mâncărimi ale pielii ca simptom.

- O persoană ar putea avea o reacție alergică la un nou medicament pentru diabet, ceea ce ar putea duce la creșterea mâncărimii.

- Dacă o persoană cu diabet zaharat experimentează mâncărimi ale pielii, ar trebui să caute tratament cât mai curând posibil. Pielea iritată și mâncărimată este mai predispusă la infecții, iar diabetul reduce capacitatea unei persoane de a lupta împotriva infecțiilor, dacă acestea apar.

Meningiomul, cancerul frecvent al femeilor. Ce este, unde se dezvoltă, ce simptome are: Credeam că e de la tensiune / Se malignizează mai repede decât înainte

4. reacții la medicamente

Uneori, mâncărimile palmei pot apărea ca urmare a ceva ce o persoană a ingerat, mai degrabă decât a ceva cu care mâinile sale au fost în contact.

Atunci când o persoană are o reacție alergică ușoară la un medicament nou, reacțiile de histamină din organism pot provoca mâncărimi.

Palmele, în special, pot avea mâncărimi în aceste cazuri, deoarece histaminele tind să se adune în număr mai mare în mâini și picioare.

O persoană ar trebui să vorbească cu medicul înainte de a întrerupe un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, cu excepția cazului în care simptomele sunt severe.

5. ciroză

O afecțiune autoimună numită colangită biliară primară sau ciroză biliară primară (CBP) poate provoca mâncărimi și pete în palme.

PBC afectează canalele biliare care fac legătura între ficat și stomac. Bila care călătorește între aceste două organe se acumulează în ficat, provocând leziuni și cicatrizări.

În plus față de mâncărimea palmelor, o persoană cu această afecțiune poate prezenta:

- palme pătate

- greață

- dureri de oase

- diaree

- urină închisă la culoare

- icter

CBP este mai frecventă la femei. Nu există o cauză cunoscută.

O persoană cu PBC poate lua un medicament eliberat pe bază de rețetă numit colestiramină (Questran) pentru a reduce simptomele de mâncărime.

6. tulburări nervoase

Uneori, leziunile nervoase la nivelul mâinilor, rezultate din afecțiuni precum diabetul, pot provoca mâncărimi în palme.

Alte disfuncții ale nervilor mâinilor pot avea efecte similare, inclusiv sindromul de tunel carpian.

În sindromul tunelului carpian, presiunea asupra nervului median din mână provoacă amorțeală, slăbiciune, mâncărime și durere în mâini. Mâncărimile sau disconfortul vor începe, de obicei, în palme și apar cel mai frecvent noaptea.

Dacă se suspectează sindromul tunelului carpian, o persoană ar trebui să se adreseze medicului său. Medicul poate recomanda evitarea activităților repetitive sau purtarea unei proteze pentru încheietura mâinii. În cazuri extreme, intervenția chirurgicală este o opțiune pentru a reduce presiunea asupra nervilor mediani.

Ce să faci să nu te mai mănânce în palmă

Este important să mențineți pielea de pe mâini hidratată, mai ales după ce le spălați.

Tratamentele vor varia în funcție de cauza care stă la baza mâncărimilor palmei. Unele tratamente recomandate includ:

- Pânză rece și umedă

- Plasarea unei cârpe reci și umede pe palme timp de 5 până la 10 minute poate ameliora senzația de mâncărime. O pungă de gheață poate fi, de asemenea, eficientă.

- Steroizi topici

- Corticosteroizii pot reduce mâncărimea și roșeața de pe palme în timpul unei crize. Aceștia pot fi cumpărați fără prescripție medicală sau pot fi obținuți pe bază de rețetă.

- Evitați să folosiți cremele cu steroizi prea regulat, deoarece acestea pot provoca subțierea pielii.

- Hidratați-vă des

- Hidratarea frecventă poate ajuta la reducerea mâncărimilor. Păstrarea cremei hidratante în frigider poate face ca acest tratament să fie și mai eficient.

- Atunci când mâncărimea este cauzată de eczemă, hidratarea poate fi deosebit de importantă după spălare sau atunci când mâinile se simt deosebit de uscate.

- Produsele de hidratare sunt disponibile pentru a fi cumpărate în supermarketuri, farmacii și online.

- Terapia cu lumină ultravioletă

O persoană cu eczemă a mâinilor sau cu iritații severe poate răspunde la terapiile cu lumină ultravioletă. Plasarea mâinilor sub o lumină specială care emite raze ultraviolete-A poate ajuta la reducerea simptomelor.

- Dacă o persoană suferă de o afecțiune precum dermatita de contact sau eczema mâinilor, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți ai afecțiunii ar putea ajuta la prevenirea unei crize.

- Evitarea mănușilor confecționate din țesături sintetice. Mănușile din bumbac ar trebui să fie mai blânde cu pielea.

- Spălarea mâinilor cu apă călduță. Evitați apa prea caldă sau prea rece.

- Utilizarea săpunurilor sau a detergenților fără parfum pentru a vă spăla mâinile.

- Aplicarea unei creme hidratante imediat după ce ați uscat mâinile. Cele cu un conținut mai mare de ulei au mai multe șanse să rețină umiditatea.

- Purtarea de mănuși de protecție atunci când faceți treburi casnice sau lucrați cu substanțe chimice sau detergenți. O persoană poate purta mănuși de bumbac în interiorul mănușilor de latex pentru a preveni iritarea din cauza latexului.

- Evitarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de gel, deoarece aceștia conțin adesea concentrații mari de alcool uscător.

Dacă o persoană se confruntă cu mâncărimi în palme împreună cu simptome precum dificultăți de respirație, ar trebui să solicite imediat asistență medicală. Acest lucru ar putea indica o reacție cutanată care duce la anafilaxie sau dificultăți de respirație.

Dacă nu se cunoaște cauza mâncărimilor palmei, o persoană ar trebui să se consulte cu medicul pentru a afla cauza. Medicul poate recomanda apoi cel mai bun tratament, potrivit sursei citate anterior.

Cafeaua decofeinizată, adevărul. Ce se întâmplă dacă o bei, ce substanțele chimice sunt folosite și în ce BOLI e implicată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel