Ce să faci dacă ai mâncat prea mult: de ce să nu te așezi și să nu dormi după masă

Mâncare
Mâncatul prea mult sau prea repede este o cauză frecventă a indigestiilor sau a refluxului gastric. Un medic explică ce e de făcut dacă am mâncat prea mult. 

De multe ori mâncăm în viteză, astfel încât nici nu apucăm să ne bucurăm de gustul alimentelor, fiind mereu în grabă, în viteză, mereu avem ceva de făcut, întârziem undeva, sau nu ne ajunge, pur și simplu, timpul pentru a lua masa în tihnă. AStfel, mâncând în grabă, nu ne dăm seama că, de fapt, mâncăm prea mult. Efectele sunt cunoscute: facem indigestii, luăm în greutate, suferim de reflux gastric etc.

Medicul Vasi Rădulescu a vorbit pe blogul său despre aceste situații și a explicat ce putem face pentru a evita efectele nedorite.

Iată ce spune el că ar trebui să faci dacă ai mâncat prea mult:

Relaxează-te, nu este sfârșitul lumii dacă ai depășit limita. Nu te autojudeca, pentru a nu ajunge într-un cerc vicios în care mănânci mult, apoi te condamni, te înfometezi și simți nevoia să mănânci și mai mult. Gândește-te ce trebuie să faci mai departe.

- fă o plimbare. o să îți stimuleze digestia și scade nivelul glicemiei, sau poți face o tură cu bicicleta, dar nu să te epuizezi, căci asta ți-ar mobiliza sângele în picioare în loc de stomac și încetinește digestia

- bea câteva guri de apă după masă, ajută la reglarea cantității de sare din mâncare și ajută împotriva constipației, iar după 1-2 ore, continuă să bei apă în cantități suficiente pentru a te menține hidratat

- nu te așeza și nu trage un pui de somn, ci mai degrabă alege să dai câteva calorii jos din ceea ce tocmai ai pus, prin a face o plimbare sau…spală vasele. Dacă dormi după masă, ai șanse mari să experimentezi simptome de reflux

- evită băuturile carbogazoase, te vor face să te simți și mai plin și balonat

- după ce a trecut ceva timp de la masă, fă ceva sport: aleargă, mergi la sală sau la baschet. Cel mai bine este să aștepți cel puțin 3 4 ore după masă. Va arde câteva dintre aceste calorii în plus. De asemenea, te poate ajuta să accelerezi metabolismul și să previi constipația. Și exercițiile fizice regulate contribuie la controlul stării de spirit și a foamei, astfel încât este mai puțin probabil să fii tentat să mănânci excesiv în viitor.

- data viitoare când mănânci, trăiește cu adevărat momentul. Fii conștient, concentrează-te la aspect, miros, gust, orice simți referitor la ce mănânci, și evită să mănânci în fața televizorului, în timp ce lucrezi sau stai pe telefon.  Bucură-te de fiecare înghițitură și savurează, nu vei mai fi tentat să mănânci la fel de mult

- mănâncă încet. Dacă mănânci în mai puțin de 10 minute, creierul nici nu procesează ceea ce faci. E nevoie să petreci cel puțin 20 minute la o masă ca stomacul să dea semnale creierului că e plin. Vei mânca mai puțin și te vei simți mai bine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel