Ce este transplantul de la donator în moarte circulatorie. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Așa s-a definit moartea

moarte circulatorie - FOTO: Freepik@peoplecreations
EXCLUSIV
Ce este, de fapt, transplantul de organe de la un donator în moarte circulatorie. Care este particularitatea acestui transplant și ce beneficii ar aduce.

În domeniul transplantului de organe, identificarea și utilizarea donatorilor adecvați este esențială pentru succesul procedurilor medicale complexe care salvează vieți. În acest context, donatorii sunt clasificați în trei categorii principale, fiecare având specificitățile și importanța sa.

Transplantul de organe este un domeniu medical vital care a evoluat considerabil de-a lungul decadelor, bazându-se pe identificarea și utilizarea diferitelor categorii de donatori. Fiecare categorie de donatori are caracteristicile sale specifice, contribuind semnificativ la succesul intervențiilor salvatoare de vieți.

Care sunt principalele categorii de donatori

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News a explicat care sunt principalele categorii de donator.

"Aș reaminti care sunt principalele categorii de donatori. Donatorul cu care ne-am obișnuit dintotdeauna este donatorul aflat în moarte cerebrală, în care după accident major cranio-cerebral sau după un accident vascular hemoragic, creierul este distrus ireversibil și chiar dacă pentru un timp mai există activitate cardiacă și chiar dacă aceasta mai asigură oxigenarea țesuturilor și menține organele în bune condiții, caracterul ireversibil al leziunilor cerebrale face ca în toate țările lumii să fie acceptată definiția decesului sau ca acest pacient să fie considerat decedat.

Așa a început transplantul hepatic, așa a început transplantul cardiac, transplantul unora dintre organele, mai ales cele vitale și unice", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Tehnica ce ar putea salva mii de vieți. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Este nevoie. Avem mortalitate destul de mare

Transplant de la donator în moarte circulatorie - FOTO: Freepik@EyeEm

Donatorul în viață

Donatorii în viață reprezintă o categorie esențială, oferind posibilitatea transplantului de organe precum rinichii și ficatul. În cazul rinichiului, o persoană poate dona unul dintre cei doi rinichi, permițând receptorului să primească un organ funcțional.

"O altă categorie pe care toată lumea o știe este donatorul în viață. De la început au fost folosit în cazul rinichiului, pentru că omul are doi rinichi și poate să doneze unul dintre ei. S-a extins și la nivelul ficatului, pentru că ficatul poate fi împărțit. Mai sunt și alte organe la care se poate face transplant cu un fragment de la un donator în viață", a mai explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu.

Vezi și: Tratamentul care previne 3 tipuri de cancer. Dr. Emel Nuraltay: Aici e secretul!

Ce este transplantul de la pacient în moarte circulatorie

"Această a treia categorie cu donatorul în moarte circulatorie e ultima care apare în lumea transplantului și în activitatea de transplant și, totuși e cea mai veche și poate cea mai ușor de înțeles. Este pacientul la care s-a produs oprirea ireversibilă a inimii, a activității inimii, stopul cardiac ireversibil.

Așa s-a definit moartea de la început. Poate că în conjucție cu respirația, ultima suflare, despre care știm din înlepeciunea populară că definește moartea, stopul cardiorespirator. Asta s-a întâmplat de la începutul omenirii și până acum și toată lumea a considerat că acea persoană este decedată.

Multă vreme s-a considerat că nu putem preleva organe de la un astfel de potențial donator deoarece activitatea cardio-circulatorie s-a oprit, țesuturile nu mai sunt oxigenate, organele sunt compromise și nu mai pot fi utilizate pentru transplant.

Vezi și: Congres Internațional de Transplant în București. Prof. Horațiu Moldovan: Încercăm să lărgim numărul de pacienți care pot dona organe

S-a văzut că dacă suficient de repede, undeva între 5-20 de minute de la momentul stopului cardiac sau al întreruperii resuscitării, acest bolnav căruia i se aplică un tratament special căruia să i se acopere necesitățile de oxigenare ale țesuturilor este dus într-o sală de operație, organele încă mai pot fi prelevate și calitatea lor este suficient de bună pentru a fi utilizate pentru transplant, a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel