Ce este testul FIT, proba fecală care-ți arată dacă ai cancer de colon. Ce înseamnă dacă ai sânge în scaun: Un semnal de alarmă

ce este testul FIT - Foto: Freepick @jcomp @atlascompany
EXCLUSIV
Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre testul FIT.

Întrebată despre metoda de depistare a cancerului de colon și cât de des trebuie să efectuăm analizele, medicul gastroenterolog Florentina Ioniță Radu a explicat ce este testul FIT.

"În principal, pentru cei care au factor de risc, este bine să facă un test FIT, un test fecal imunochimic. Înseamnă că se identifică în fecale prezența sângelui.

Testul acesta trebuie făcut în anumite condiții printre care că trebuie să înlături carnea din alimentație. Trebuie respectat un regim exact cu o zi înaintea testului

În momentul în care apare acest test pozitiv, automat trebuie mers mai departe și investigat.

Testul nu doare. E o probă de scaun, așa cum se dă și coproparazitologic sau testul antigen fecal, helicobacter. O probă de scaun care trebuie dusă la laborator, într-un recipient special.

O cantitate foarte mică se duce la laborator și-ți spune dacă este pozitivă sau negativă, dacă există sau nu există sânge în scaun, în materiile fecale. În mod normal nu are ce să caute sânge în materiile fecale. Și bineînțeles, trebuie discutat, trebuie făcută o anamneză a pacientului să vedem, pentru că poate prezența sângelui în materiile fecale nu e din cauza afecțiunii colonului, ci poate are o boală de reflux, o lucrare dentară. Trebuie discutat cu pacientul.

Noi discutăm despre situația ideală în care un pacient care nu are tulburări gastrice, duodenale, antecedente și așa mai departe, dar are pur și simplu tulburare de tranzit sau are o încărcare genetică despre care am mai vorbit sau are scădere ponderală avansată, scade mult în greutate sau are astenie marcată", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cine e pacientul care face cancer de colon. Dr. Radu: Carnea roșie și mezelurile, VINOCATE. NU apare brusc și poate fi tratat!

Scăderea în greutate înseamnă că există cancerul sau e în faza pre

 

"De regulă, când scade în greutate, probabil că deja este cancerul manifestat, dar cu atât mai mult e un semnal de alarmă. Dar noi vorbim de prevenție.

Atunci când scazi în greutate fără să faci efort și fără să-ți propui asta este un semnal de alarmă", a mai spus ea.

Test pozitiv și test negativ

 

"Dacă acest test este negativ, în condițiile în care el are doar încărcare genetică și stil de viață modificat, deci dacă este un test negativ, se consideră un screening și că testul este negativ și eventual, în funcție de vârstă, de poate repeta la un interval de timp, de regulă 3 ani.

Dacă testul este pozitiv, pacientul trebuie văzut de medic și mai departe să facă o colonoscopie, care să spună dacă există sau nu un risc. Pentru că orice polip mic poate să sângereze și să dea testul pozitiv", a mai explicat medicul Florentina Ioniță Radu.

Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic pentru depistarea cancerului colorectal

 

Diareea sau constipația, semnele cancerului de colon. Florentina Ioniță Radu, despre DETOX sau CLISMĂ: De 2 ori pe an, dar să nu fie o practică

1. În cazul în care nu puteți aduce testul în 2 zile, țineți punga la frigider. 

2. Este recomandat să aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximul 7 zile de la primirea lui.

3. După recoltare, NU turnați lichide în flaconul în care se colectează materiile fecale.

4. Nu rupeți sigiliul de aluminiu sau NU deschideți flaconul după ce ați recoltat proba.

5. NU atingeți flaconul colector cu mâinile ude deoarece se poate șterge codul de bare de pe flacon.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel