O boală tăcută și devastatoare,...
Ce este indicele UV și cât de grav îți poate afecta sănătatea. S-ar putea să fiți tentat să vă bucurați de soare într-o zi frumoasă și luminoasă. Dar aceste raze calde vin cu riscuri pentru sănătate. Asta pentru că soarele emite radiații ultraviolete (UV).
Prea multă lumină UV vă poate arde pielea pe termen scurt și vă poate crește riscul de cancer de piele pe termen lung. Vestea bună este că există un instrument pe care îl puteți folosi pentru a vă face o idee despre cât de puternice sunt razele UV în zona dumneavoastră - indicele UV.
Este o scală codificată pe culori care merge de la 1 la 11+. Cu cât numărul este mai mare, cu atât șansele de expunere la razele UV sunt mai mari.
Funcționează în felul următor:
- Expunere scăzută (verde): 1-2
- Expunere moderată (galben): 3-5
- Expunere ridicată (portocaliu): 6-7
- Expunere foarte ridicată (roșu): 8-10
- Expunere extremă (violet): 11+
Indicele prezice doar nivelurile de radiații UV, nu și cât de cald va fi afară. Acesta vă oferă o prognoză a nivelului de UV la prânz, când soarele tinde să fie cel mai înalt pe cer. Acestea fiind spuse, nivelul UV crește și scade pe măsură ce trece ziua, notează WEBMD.
Vezi și: 7 rețete de vară rapide, pentru micul dejun. Sănătate, sațietate și energie cât cuprinde
O unitate internațională standard de măsurare a intensității radiațiilor UV la suprafața Pământului și se calculează ținându-se cont de concentrația stratului de ozon, localizarea geografică, poziția soarelui, etc. Scopul calculării acestuia este de a informa populația pentru a se proteja de efectul posibil nociv al expunerii la radiații UV.
”Cu cât indicele este mai mare, cu atât mai repede radiațiile UV pot cauza leziuni la nivelul pielii neprotejate. Puteți găsi informații despre indicele radiațiilor ultraviolete din zona geografică în care vă aflați pe site-urile sau aplicațiile meteo de care dispuneți”, arată DSP Hunedoara.
”O altă modalitate simplă de a spune cât de mult suntem expuși la radiațiile UV este aceea de a vă uita la umbra dumneavoastră:
- dacă umbra este mai mare decât dumneavoastră, expunerea la radiațiile UV este mică;
- dacă umbra este mai mică decât dumneavoastră, expunerea la radiațiile UV este mai mare”, mai notează DSP Hunedoara.
Vezi și: Cele mai bune 11 alimente pe care să le mănânci vara. Corpul tău îți va mulțumi
Anumiți factori pot influența indicele UV. Aceștia includ:
Ora din zi. Radiațiile UV ating un maxim în timpul mijlocului zilei. Aceasta se atenuează în primele ore ale dimineții și după-amiaza târziu.
Acoperirea cu nori. Dacă există un strat gros de acoperire, acesta poate bloca majoritatea radiațiilor UV. Dacă norii sunt subțiri sau sparți, majoritatea razelor UV trec. Norii pufoși în timpul vremii frumoase deviază razele solare și pot crește cantitatea de radiații UV care ajunge la sol.
Acoperirea solului. Lucruri precum copacii pot reduce cantitatea de radiații UV pe care o primiți.
Ozonul. Acest gaz care se găsește în partea superioară a atmosferei absoarbe radiațiile UV. Cu cât este mai mult ozon, cu atât mai puține raze solare ajung la sol. Ozonul care se găsește la nivelul solului este principalul ingredient al smogului și poate dăuna sănătății dumneavoastră. Nivelul de ozon variază în fiecare zi și pe parcursul anului.
Altitudine. Radiațiile UV cresc cu aproximativ 2% pentru fiecare creștere de 1.000 de metri în altitudine, din cauza aerului mai rarefiat din munți.
Anotimpurile. Radiațiile UV ating cote maxime în timpul primăverii și verii (din aprilie până în august). Scade toamna și este cea mai scăzută în timpul iernii.
Mediu. Lucrurile de pe suprafața Pământului pot reflecta sau împrăștia razele UV. EPA spune că zăpada poate reflecta până la 80% din UV, nisipul poate reflecta 15%, iar apa 10%.
Latitudine. Aceasta măsoară distanța la nord sau la sud de ecuator. Radiațiile UV sunt cele mai puternice la ecuator și scad spre polii nord și sud, mai notează WEBMD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Gabriel Cotabiță a murit, după ce a...