Ce este guta și cum o identifici corect. Diferențele dintre gută și artrită

Ce este guta si cum o identifici corect Foto: Freepik @photoroyalty
Află mai multe despre această afecțiune a articulațiilor inflamate și ce implicare are acidul uric.

Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine. Se caracterizează prin crize bruște și intense de roșeață, umflături, durere și sensibilitate la una sau mai multe articulații, de obicei la degetul mare.

Atacurile de gută pot apărea pe neașteptate și te trezesc frecvent în mijlocul nopții, cu senzația că degetul mare de la picior este în flăcări. Chiar și greutatea cearșafului de pat poate părea insuportabilă pe articulația afectată din cauza căldurii, umflăturii și sensibilității extreme.

Citește și: Beta-alanina, aminoacidul care îmbunătățește performanța sportivă. Întârzie formarea acidului lactic în mușchi

Deși simptomele gutei pot fluctua, există strategii pentru a le controla și pentru a stopa crizele.

Simptome

Simptomele și indicatorii de gută apar aproape întotdeauna în mod neașteptat și frecvent noaptea. Printre acestea se numără:

- Inflamație și roșeață. Articulațiile afectate dezvoltă umflături, sensibilitate, căldură și roșeață.

- Dureri articulare intense. Deși poate afecta orice articulație, guta afectează de obicei degetul mare. Coatele, încheieturile mâinilor, degetele, gleznele și genunchii se numără printre celelalte articulații care sunt frecvent afectate. În primele patru până la douăsprezece ore după ce începe, durerea este probabil cea mai mare.

- Limitarea amplitudinii de mișcare. Este posibil să nu vă puteți mișca normal articulațiile atunci când guta se agravează.

- Disconfort persistent. Poate exista o rigiditate articulară persistentă timp de câteva zile până la câteva săptămâni după ce trece cea mai mare parte a durerii. Atacurile ulterioare vor afecta probabil mai multe articulații și vor persista mai mult timp.

Adresează-te medicului tău dacă simți o durere bruscă și severă la o articulație. Dacă guta este lăsată netratată, se poate deteriora și poate provoca deteriorarea articulațiilor. Dacă ai febră și articulația se încălzește și se umflă, aceasta poate indica o infecție. Solicită imediat asistență medicală.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale prunelor. Conțin antioxidanți care protejează oasele și reduc tensiunea arterială

Cauze

Cristalele de urat se acumulează în articulație, ceea ce duce la gută, care se caracterizează prin durere și inflamație extremă în timpul unui atac. Atunci când nivelul de acid uric din sânge este ridicat, se pot forma cristale de urină. Atunci când organismul tău descompune purinele, care sunt substanțe chimice care apar în mod natural, generează acid uric.

În plus, unele alimente, cum ar fi carnea roșie și organele, cum ar fi ficatul, conțin purine. Fructele de mare bogate în purine includ tonul, anșoa, sardinele, midiile, scoicile și păstrăvul. Cantități mai mari de acid uric sunt favorizate de băuturile alcoolice, în special de bere, și de băuturile îndulcite cu fructoză, un zahăr din fructe.

În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și intră în urină prin rinichi. Cu toate acestea, există cazuri în care rinichii elimină prea puțin acid uric sau corpul tău creează prea mult. Acest lucru poate duce la o acumulare de acid uric și la formarea de cristale de urat ascuțite, sub formă de ace, în țesutul înconjurător sau într-o articulație, ceea ce poate provoca durere, umflături și inflamații, potrivit Mayo Clinic.

Foto: Freepik @eddows-animator

Factori de risc

Dacă organismul tău conține mult acid uric, ai un risc crescut de a dezvolta gută. Cantitatea de acid uric din corp poate fi crescută de următorii factori:

- Alimentație. Consumul unei diete bogate în carne roșie și fructe de mare, precum și consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi fructoza, cresc nivelul de acid uric, ceea ce crește șansele de a dezvolta gută. Consumul de alcool, în special de bere, crește riscul de a dezvolta gută.

- Masa. Excesul de greutate face ca organismul să fabrice mai mult acid uric și îngreunează eliminarea acestuia din organism de către rinichi.

- Probleme de sănătate. O serie de boli și afecțiuni îți cresc șansele de a dezvolta gută. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială necontrolată și bolile pe termen lung, cum ar fi diabetul, obezitatea, sindromul metabolic și afecțiunile inimii și ale rinichilor.

- Anumite medicamente. Nivelurile de acid uric pot fi crescute și de anumite medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii, cum ar fi beta-blocantele și inhibitorii ECA.

- Gută în istoricul familial. Ești mai predispus să faci gută dacă alți membri ai familiei au avut această afecțiune.

- În funcție de sexși de vârstă. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să facă gută, în principal pentru că femeile au, de obicei, niveluri mai scăzute de acid uric. Dar, după menopauză, nivelul de acid uric al femeilor începe să semene cu cel al bărbaților. În plus, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dobândească simptome și semne de gută mai devreme în viață, de obicei între 30 și 50 de ani.

- Traumatisme sau intervenții chirurgicale recente. Uneori, o procedură chirurgicală recentă sau o traumă poate declanșa un episod de gută.

Complicații

Bolnavii de gută pot avea simptome mai severe, cum ar fi:

- Gută persistentă. Unele persoane ar putea să nu mai aibă niciodată simptomele și semnele gutei. Unele persoane ar putea avea gută de mai multe ori pe an. Pentru cei care suferă de gută recurentă, medicamentele pot ajuta la evitarea atacurilor de gută. Guta are potențialul de a eroda și distruge o articulație dacă nu este tratată.

- Gută în stadii avansate. Depozitele de cristale de urat sub piele se pot dezvolta în noduli numiți tofi (TOE-fie) ca urmare a gutei netratate. O serie de locuri, inclusiv degetele, mâinile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile care coboară în spatele gleznelor, pot dezvolta tofi. Deși tofi nu sunt în mod normal neplăcuți, în timpul crizelor de gută, aceștia pot deveni sensibili și umflați.

- Pietre la rinichi. În tractul urinar al pacienților cu gută se pot dezvolta pietre la rinichi din cauza acumulării de cristale de urat. Pietrele la rinichi pot fi mai puțin probabile prin utilizarea de medicamente.

În concluzie, guta este o formă dureroasă de artrită. Organismul tău produce cristale ascuțite din excesul de acid uric, care se adună în articulații și provoacă durere, umflături și alte simptome.

Consultă medicul cu privire la medicamente și ajustări dietetice care te pot ajuta să îți controlezi simptomele și să diminuezi frecvența crizelor viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel