Ce este gonartroza, boala care afectează tot mai multe FEMEI și tineri. Dr. Dragomir: Simptomul extrem de frecvent

Ce este gonartroza - Foto: Freepick @rawpixel.com
EXCLUSIV
Medicul Răzvan Dragomir a vorbit despre gonartroză. Ce este și cine este mai afectat de această boală.

Medicul Răzvan Dragomir a vorbit despre gonartroză, una dintre afecțiunile tot mai des întâlnite în special la femei și în special la tineri. 

"Durere de genunchi este un simptom extrem de frecvent în populație. Peste 10% dintre pacienții trecuți de 60 de ani prezintă artroză, dar în prezent, din păcate, afecțiunea aceasta invalidantă, gonartroza, afectează persoane din ce în ce mai tinere. Vorbim de persoane de vârstă mijlocie, 45 de ani și peste, care, conform unor studii recente pe care le-am evaluat, întâlnim în proporție de peste 45% dintre femeile peste 40 de ani, întâlnim afecțiuni de uzură a cartilajului, gonartroză, dar în niște stadii incipiente.

Sanador

Gonatroza afectează femeile într-o proporție mai mare, iar motivul exact îl cunoaștem. În anumite situații se face legătura cu o tulburare metabolică, după menopauză, apar niște modificări care influențează metabolismul multor țesuturi, inclusiv al cartilajului și în anumite situații acest cartilaj se deteriorează mai repede", a declarat Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Greutatea corpului, cauza principală. Tot mai mulți tineri afectați

 

Întrebat dacă această problemă are legătură cu greutatea corpului sau din cauza lipsei de sport, medicul spune că: "în principiu, principalele cauze ale gonartrozei la tineri este incidența tot mai crescută a obezității și astfel, o sarcină în plus aplicată cartilajului de la vârstă tânără, duce la uzura mecanică mai devreme decât ar trebui de obicei.

Activitățile sportive și mai cu seama sporturile care implică contact la nivelul genunchiului, de tipul baschet, handbal, săritură cu aterizare, schi, sunt sporturi din ce în ce mai populare, iar populația tânără le practică. E foarte bine să facem sport, dar ne expunem unor riscuri de a ne afecta anumite structuri care protejează cartilajul articular și acestea pot conduce la dezvoltarea artrozei mai repede în cursul vieții".

Din ce este format genunchiul

 

"Genunchiul este format din două oase: femurul sus și tibia jos, care sunt legate de ligamente. Ligamentele sunt niște benzi fibroase, elastice care ne țin articulația stabilă. Avem patru ligamente, dintre care două colaterale în partea laterală și medială a genunchiului. 

În centrul genunchiului, pivotul central, format din alte două ligamente, ligamentele încrucișate. Ele se numesc așa pentru că se încrucișiează la propriu, în mod anatomic, nu este o greșeală. 

Aceste ligamente asigură stabilitatea articulației", a mai spus medicul chirurg ortoped.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel