Ce efecte au băuturile carbogazoase dulci asupra rinichilor

Băuturi îndulcite artificial
Consumul periodic de sucuri carbogazoase îndulcite cu sirop de porumb expune organismul la un risc mai mare de apariție a bolii renale cronice.

Consumate periodic, băuturile carbogazoase îndulcite cu sirop de porumb, cu o mare cantitate de fructoză, reduc fluxul de sânge renal și creează un risc mai mare de apariție a bolii renale cronice, susține un studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Fiziologie Renală.
La această concluzie au ajuns cercetătorii în urma unui experiment pe 25 de bărbați și femei. Autorii studiului au observat că acel consum regulat de sucuri acidulate și îndulcite cresc rezistența vasculară în rinichi, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și reducerea funcției renale.

Într-un studiu de urmărire, cercetătorii au mai descoperit modificări ale fluxului de sânge arterial în interiorul rinichilor. Creșterea rezistenței în arterele din interiorul rinichilor "s-a datorat probabil creșterilor simultane ale acidului uric seric și copeptinei. Colectiv, concluziile noastre indică faptul că consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu sirop de porumb a crescut tonusul vaso-constrictor renal în repaus și în timpul activării simpatice", au subliniat autorii studiului.

Cercetarea poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel