Ce cauzează mâncărimile în zona anală. Motivele surprinzătoare din spatele acestei senzații jenante

mancarimile in zona anala - FOTO: Freepik@Grinvalds
Ce cauzează mâncărimile în zona anală și cum te afectează modul în care te ștergi. Dincolo de aspectul legat de igiena intimă, medicii indică alte motive absolut surprinzătoare la care nici nu te-ai fi gândit pentru care te poți confrunta cu mâncărimi în zona anală.

Motivul surprinzător pentru care ai mâncărimi în zona anală. A avea zona anală iritată nu este un sentiment plăcut și, cum mulți dintre noi nu vorbesc deschis despre problemele cu posteriorul, poate fi ușor să încerci să le ascunzi sub preș pentru a nu fi nevoit să te confrunți cu jena de a spune cuiva prin ce treci.

Din fericire, cele mai multe cauze ale mâncărimilor în zona anală nu sunt grave, dar ar trebui să știi cum să identifici cauza iritației, astfel încât să poți căuta tratamentul potrivit - și să vorbești cu un medic dacă este nevoie.

Doctorul James O'Donovan, un medic din Marea Britanie, a distribuit un videoclip pe YouTube în care a explicat câteva dintre cauzele comune ale mâncărimilor în zona anală, precum și cum să le tratezi și când să cauți ajutor medical suplimentar.

Vezi și: Testul rapid care îți arată dacă ai probleme cu inima. Poate fi și cancer pulmonar. Dacă observi ASTA, mergi la cardiolog

Materiile fecale în contact cu pielea

Cea mai frecventă cauză a mâncărimilor la nivelul zonei anale este contactul materiilor fecale cu pielea fie prin scurgeri minore, fie din cauza unei rupturi sau a faptului că nu te-ai curățat corespunzător după ce ai mers la toaletă.

"În aproximativ 90% din cazuri, simptomul apare deoarece materiile fecale rămân în contact cu pielea din jurul anusului și acest lucru provoacă iritații.

Scurgerile minore de materii fecale, vânturile și necurățarea corespunzătoare a zonei după ce ați deschis intestinele pot duce la mâncărimi la nivelul zonei anale", a spus dr. O'Donovan, potrivit Mirror.

Alte afecțiuni, cum ar fi constipația, diareea, hemoroizii și etichetele de piele pot face ca scurgerile de materii fecale să fie mai probabile, precum și ca zona să fie mai greu de curățat, ceea ce poate agrava iritarea.

În timp ce curățarea zonei intime este vitală, "curățarea viguroasă" a pielii poate, de asemenea, să contribuie la iritație. În aceeași ordine de idei, afecțiunile pielii, inclusiv psoriazisul, eczema, aftele și infecțiile fungice pot contribui și ele la mâncărimea zonei anale.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai osteopenie. Dr. Benția: E gravă. După -2,5 oasele ajung nisip. S-au aplecat după o hârtiuță și acolo au rămas, și-au fracturat vertebra

Oxiuri

La copii, oxiuriisunt o cauză frecventă a mâncărimilor în zona anală. Cu toate acestea, nu trebuie să intrați în panică și să vă grăbiți să vă duceți copilul la medic dacă observați simptomele oxiurilor, deoarece farmacistul vă poate oferi un tratament fără prescripție medicală.

"Nu trebuie să vă panicați și să vă grăbiți să vă duceți copilul la medic dacă observați simptomele viermilor filetați, deoarece farmacistul vă poate oferi un tratament fără prescripție medicală. Mâncărimile sunt de obicei mai puternice noaptea.

În acest caz, veți vedea viermi mici și albi care arată ca niște bucăți de ață în scaun. Și dacă observați acest lucru, este important să vorbiți cu farmacistul dumneavoastră, care vă poate oferi un tratament fără prescripție medicală", a mai spus medicul.

Zona intimă - FOTO: Freepik@tayhifi5

Alergii

Dacă suferiți de febra fânului sau de o alergie similară, știți că aceasta vă poate provoca mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului. Iar alergiile pot provoca mâncărimi și în alte părți ale corpului.

A fi alergic la parfumuri poate însemna mâncărimi în zona anală dacă folosești hârtie igienică parfumată care intră în contact cu zona respectivă, în timp ce alergiile la orice conservanți folosiți în creme, prezervative sau lubrifianți pot duce, de asemenea, la mâncărimi în zona intimă.

Pielea din jurul zonei anale este foarte subțire și sensibilă, așa că poate fi ușor iritată de alergeni. Chiar dacă nu suferiți de alergii, folosirea șervețelelor umede, a săpunurilor sau a parfumurilor în jurul zonei intime poate face ca pielea subțire să fie iritată și, potrivit dr. O'Donovan, poate "contribui la senzația de mâncărime".

Vezi și: Cum să îți menții mâinile și picioarele calde. Aplică trucul pinguinilor

Transpirație

Dr. O'Donovan a insistat asupra faptului că nu ar trebui niciodată să pui la socoteală transpirația ca fiind cauza mâncărimilor tale. Deși ar putea părea imposibil să transpiri pe vremea rece pe care o avem, pielea din zona anală este adesea umedă de transpirație - mai ales dacă trec perioade lungi fără ca zona să fie aerisită.

"Dacă trec perioade îndelungate fără ca zona să fie aerisită, de exemplu, dacă stați jos mult timp și purtați lenjerie intimă strâmtă, pielea poate deveni mai iritată și poate provoca mâncărime", a mai spus medicul. 

Vezi și: De ce urina este galbenă. Culoarea care îți arată că ai putea avea cancer sau alte boli grave

Mâncărimile din zona anală, cum se tratează

Tratamentele vor varia în funcție de cauza mâncărimii, așa că dr. O'Donovan a spus că este vital să identificați problema corectă cu care vă confruntați pentru a o trata corespunzător.

Cu toate acestea, există câteva lucruri generale pe care le puteți face pentru a încerca să vă îmbunătățiți simptomele, indiferent de cauză.

Expertul în sănătate a recomandat să aveți mișcări intestinale regulate, care sunt "moi, dar nu curgătoare".

Pentru a vă ajuta în acest sens, beți multă apă și asigurați-vă că dieta dvs. este bogată în fibre din fructe, legume, ovăz și nuci. De asemenea, ar trebui să vă curățați ușor fundul după ce ați fost la toaletă cu apă călduță și ar trebui să evitați să lăsați săpunul sau șervețelele igienice în contact cu pielea.

Vezi și: Călcâiele crăpate, problemă estetică și mare semnal de alarmă. Semnalul pe care ți-l transmit picioarele

Când trebuie să consultați un medic

În descrierea clipului video al doctorului O'Donovan, acesta a spus că ar trebui "să obțineți ajutor medical dacă mâncărimea nu se oprește" și a enumerat, de asemenea, o serie de simptome care indică faptul că ar trebui să vă consultați medicul de familie cât mai curând posibil.

Printre acestea se numără durerea în zona anală, prezența sângelui în caca și observarea unei schimbări în obiceiurile intestinale. Conform NHS, ar trebui să consultați un medic de familie dacă:

- aveți o mâncărime în zona anală care nu dispare

- mâncărimea revine mereu

- aveți dureri 

- aveți sânge în scaun, care poate fi roșu închis sau negru.

- sângerați sau vă curge lichid

- ați observat o schimbare în obiceiurile intestinale

- observați o schimbare în jurul anusului care nu este obișnuită pentru dvs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel