Ce beneficii au pacienții în SUA. Dr. Mihai Dobra: Asigurările dictează tipul de tratament. În funcție de cotizație, beneficiezi de tratament. Cam așa stau lucrurile

ce beneficii au pacientii in SUA - FOTO: Freepik@amuhrinova@Fernando SR
EXCLUSIV
Ce beneficii au pacienții în SUA. Americanii beneficiază de serviciile medicale în funcție de cât cotizează la sistemul medical. Selecția este una bazată pe profitul spitalelor.

Ce beneficii au pacienții în SUA. Care sunt principiile pe care se bazează actul medical. Dr. Mihai Adrian Dobra este doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă.

Mihai Dobra, medic urolog la Spitalul Clinic Fundeni, alături de jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii, ne-a vorbit despre experiența americană, unde a fost la un stagiu de pregătire în SUA.

”A fost un stagiu de pregătire de o lună de zile, într-un spital cunoscut din Virginia, la 5-7 minute de Casa Albă. O să încep cu o analiză observațional-pasivă. Am fost atent la ceea ce se întâmplă acolo. Sunt multe lucruri bune. Nu aș vrea să fiu absolut în analiză și să spun că tot ceea ce se întâmplă în SUA e cu o evoluție benefică. 

Vezi și: Creierul, afectat dramatic de pandemia de COVID. Valentin-Veron Toma: Sunt mai multe forme de psihoză, de demență. E o accelerare a unor fenomene care păreau să fie într-un ritm mai lent

Sistemul de asigurări eminamente privat pleacă de la tipul de asigurări de sănătate. Asigurările private dictează și tipul de tratament. În funcție de cotizația pe care o ai de-a lungul timpului la sistemul privat de sănătate, să fii parte într-un sistem robotic, vei avea parte de un tratament chirurgial robotic, în spitale de top, cu specialiști de top. 

La polul opus se pune problema celor care nu pot beneficia de un astfel de tratament medical de vârf, cei care nu un tip de asigurări cu finanțări majore, vor fi operați la spitale terțiare, secundare, diferite de cele centrale cu notorietate majoră va fi diferită. 

Spre exemplu, am vorbit cu niște americani care plăteau asigurare medicală privată 500 de dolari pe săptămână a unei persoane. Acest pacient beneficiază de cele mai bune resurse și tratamente medicale. La polul opus se află cei care contribuie puțin din punct de vedere financiar. Ei vor fi operați prin chirurgia clasică, deschisă, rămâne în picioare.

Ca termen comparativ vorbeam de chirurgia robotică în zona prostatei, la polul celălalt se află adenomia transvezicală care, în continuare se poate face în spitale mai îndepărtate”, a explicat dr. Mihai Dobra, medic urolog la Spitalul Clinic Fundeni, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Conf. dr. Marcian Manu: 80% din cancere se dezvoltă în această zonă. Este deosebit de importantă

Sănătatea, pe profit

”Perspectiva managerială, modernă, e că nu trebuie să te limitezi la costul intervenției, ci la costul total al bolii. Dacă o anumită intervenție incapacitează persoana respectivă o lună, se adună costuri”, a subliniat Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

”Sistemul medical a înțeles că medicina înseamnă bani, înseamnă resurse financiare și știu că sună non-etic, înseamnă profit, în favoarea spitalului. Acolo există o competiție în zona de cercetare, finanțare, dar spitalele au un cuvânt puternic în fața congresmenilor. Sunt meserii, precum lobism în sistemul de sănătate, care aduce profit major spitalului, în discuțiile cu reprezentanții din Capitol”, a mai spus dr. Mihai Dobra.

Ce se întâmplă cu pacienții care nu au resurse financiare

”Filantropia se face simțită. Sunt cazuri sociale, sponsorizări, acte de generozitate”, a subliniat Val Vâlcu. 

”Componenta asta este extrem de vizibilă și poate că era nevoie în contextul în care vorbim de o societate cu un număr extrem de ridicat de oameni asistați sociali sau oameni ai străzii. Sunt organizații guvernamentale care au activități private de susținere socială. Sistemul american e diferit de cel canadian. Cel canadian e social, există o formă unitară de diagnostic și tratament. Practic, cetățenii canadieni beneficiază unitar de același tip de tratament. 

Majoritatea operațiilor din SUA sunt raportate financiar, cost-beneficiu, gradul de utilizare al unui pat, scăderea spitalizării. Cu cât ai scădea spitalizarea, cu atât rata de a putea lua o infecție nosocomială, de a sta în spital, scade. 

Medicul știe exact ce asigurare are pacientul și care este plafonul lui de intervenție chirurgicală sau medicală (...) Cam așa stau lucrurile”, a explicat dr. Mihai Dobra, medic urolog la Spitalul Clinic Fundeni.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Primul semn că ai o criză biliară

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel