Ce ascund pastilele de slăbit și suplimentele alimentare. Alungulesei: O păcăleală pe termen scurt! Creierul alege întotdeauna varianta cea mai ușoară, lipsită de efort

Ce ascund pastilele de slăbit și suplimentele alimentare - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Anca Alungulesei ne-a vorbit despre pastilele pentru slăbit și suplimentele alimentare. Ce se ascunde în spatele acestora.

O mare provocare a omului modern este iluzia suplimentelor alimentare și pastilelor pentru slăbit promovate ca având efect imediat și garantat. 

În realitate, deși promit sănătate, eliminarea constipației și topirea grăsimii, aceste suplimente pot avea și riscuri, mai ales dacă sunt luate după ureche. 

Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți precum minerale și vitamine sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic care sunt comercializate sub formă de pastile, tablete, capsule, lichide în doze măsurate.

O gamă largă de nutrienți și alte ingrediente pot fi prezente în suplimentele alimentare, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași esențiali, fibre și diverse plante și extracte din plante.

Suplimentele alimentare sunt destinate să corecteze deficiențele nutriționale, să mențină un aport adecvat de anumiți nutrienți sau să susțină funcții fiziologice specifice. Ele nu sunt medicamente și, ca atare, nu pot exercita o acțiune farmacologică, imunologică sau metabolică. Prin urmare, utilizarea lor nu este destinată tratării sau prevenirii bolilor la om sau modificării funcțiilor fiziologice.

Medicamentul care încetinește evoluția bolii Alzheimer. Atacă proteinele degradate ale creierului

Cele mai păcătoase alimente. Anca Alungulesei: Ne obosesc cel mai tare! Ăsta este un mare semnal de alarmă. Creierul devine dependent de gust și îl va cere mereu

În UE, suplimentele alimentare sunt reglementate ca alimente. Legislația reglementează vitaminele și mineralele, precum și substanțele folosite ca surse ale acestora, care pot fi utilizate în fabricarea suplimentelor alimentare. În ceea ce privește alte ingrediente decât vitaminele și mineralele, Comisia Europeană a stabilit norme armonizate pentru a proteja consumatorii împotriva potențialelor riscuri pentru sănătate și menține o listă de substanțe despre care se știe sau se suspectează că au efecte adverse asupra sănătății și a căror utilizare este, prin urmare, controlată, potrivit EFSA

Efectele secundare ale pastilelor de slăbit

 

Efectele secundare ale medicamentelor pentru pierderea în greutate pot varia în funcție de tipul de medicament pe care îl luați și de modul în care funcționează medicamentul.

Medicamentele de tip stimulent pot duce la insomnie, creșterea tensiunii arteriale, ritm cardiac rapid, agitație, dependență de medicamente, abuz și simptome de sevraj.

Medicamentele care interferează cu absorbția grăsimilor pot duce la pete uleioase, gaze și scaune moi.

Agoniștii receptorilor de peptide asemănătoare cu glucagonul-1 (GLP-1) pot provoca adesea efecte secundare la nivelul stomacului, cum ar fi diaree, stomac deranjat (greață sau vărsături), arsuri la stomac, gaze sau constipație, printre alte efecte secundare.

Pastilele de slăbit care afectează neurotransmițătorii din creier pot fi legate de dureri de cap, gură uscată și amețeli, precum și de efecte secundare la nivelul stomacului, cum ar fi greață, vărsături și constipație.

Multe medicamente pentru pierderea în greutate de tip stimulent sunt recomandate doar pentru utilizare pe termen scurt (până la 12 săptămâni) din cauza riscului de dependență și a altor efecte secundare.

Toate aceste medicamente și suplimente trebuie luate doar cu prescripție medicală sau la îndrumarea medicului.

"Doar o păcăleală pe termen scurt!"

 

"Este clar deja că toată lumea a înțeles. Deci cine a trecut o dată și a ținut, a luat niște pastile de slăbit, e clar că nu și-a rezolvat problema greutății.

Dar de ce facem asta? Pentru că creierul nostru alege întotdeauna varianta cea mai ușoară, lipsită de efort.

Și este mult mai ușor să te duci într-o zonă de pastile sau de suplimente crezând că îți vei rezolva problema, decât să depui efort zilnic, să te alimentezi într-un fel, să te miști într-un fel, să te hidratezi.

Deci e clar că pastilele de slăbit sau suplimentele de slăbit nu rezolvă problema.

Acum, că există anumite elemente de care corpul are nevoie în ideea aceasta de suplimentare, pentru că există niște dezechilibre care îți reies în urma unor analize, evident că merge în zona aceea să suplimentezi, dar nu suplimentăm de capul nostru, pentru că de cele mai multe ori ne facem mai mult rău decât bine și nu suplimentăm, în ideea că aleg un ceai de slăbit sau niște suplimente sau pastile de slăbit și în felul ăsta îmi rezolv problemă.

Nu! Este doar o păcăleală pe termen scurt!", a declarat Anca Alungulesei, Terapeut în Nutriție, Nutriționist, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul campaniei ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel