Ce ar trebui să știi înainte să iei aspirină: efectele adverse la care nu te-ai fi gândit

Aspirina
Aspirina ar putea avea unele efecte neașteptate. Oricine ia pastila fără prescripție medicală ar trebui să știe câteva lucruri importante despre acest medicament.

Aspirina este eliberată din 1899 ca primul analgezic fără prescripție medicală din țară. Un AINS (medicament antiinflamator nesteroidian), este foarte eficient în reducerea durerii și a umflăturilor. Dar, în ciuda familiarității și a utilizării pe scară largă, consumul de aspirină are riscuri grave - unul atât de serios încât un grup de experți tocmai a avertizat că anumite persoane nu ar trebui să o ia.

1 Aspirina poate provoca sângerări

Luna aceasta, Grupul operativ al serviciilor preventive din S.U.A. (USPTF) a elaborat o recomandare conform căreia medicii nu ar trebui să mai prescrie doze mici de aspirină zilnică pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral, pentru că administrarea zilnică a aspirinei crește riscul de sângerare gravă, inclusiv în stomac, intestine și creier. Acest risc crește deja odată cu vârsta, iar experții au stabilit că riscul de sângerare depășește orice beneficii potențiale. (Recomandarea nu se aplică persoanelor care iau deja aspirină zilnic sau au avut deja un atac de cord.)

2 Aspirina poate provoca probleme la stomac

Aspirina este un medicament puternic și poate irita mucoasa stomacului, provocând durere, ulcere și sângerare. Riscul crește la persoanele în vârstă, care au ulcer gastric, iau diluatori pentru sânge sau beau alcool.

3 Aspirina nu trebuie administrată copiilor bolnavi

FDA a aprobat aspirina pentru utilizare la copiii de peste 3 ani. Dar copiii și adolescenții bolnavi sau care se recuperează nu ar trebui să o ia niciodată. În unele cazuri, poate provoca sindromul Reye, o afecțiune în care creierul și ficatul devin inflamate și duc la leziuni permanente sau moarte. Pentru a trata febra sau durerea la copii, utilizați în schimb acetaminofen sau ibuprofen.

4 Aspirina nu poate preveni cancerul de colon

În 2016, USPTF a recomandat oamenilor să ia zilnic doze mici de aspirină pentru a reduce riscul de cancer colorectal. Acum plănuiesc să inverseze orientarea. Datele au fost citate dintr-un studiu care a constatat că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o aproape dublare a deceselor cauzate de cancer colorectal după aproximativ cinci ani. (Alți experți nu sunt de acord, spunând că există dovezi bune că aspirina poate preveni cancerul colorectal prin reducerea inflamației.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel