Cazul toxiinfecțiilor alimentare de la Bădeuți: laptele era bun, a fost indigestie

Săptămâna trecută, luni, 9 elevi din clasa a III-a de la Școala Generală Bădeuți au ajuns la Spitalul Municipal Rădăuți cu simptomatologie digestivă ușoară și suspiciune inițială de toxiinfecție alimentară. Suspect era laptele din programul „laptele și cornul”, dar DSP Suceava spune că analizele laptelui au ieșit bune. Iar unii dintre elevii care au ajuns la spital au avut simptome prin „simpatie”. 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a stabilit, după finalizarea anchetei în cazul celor 9 elevi din Bădeuți care au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecție alimentară după ce au băut lapte, că a fost vorba despre o indigestie, iar laptele era conform din punct de vedere chimic și bacteriologic.

Într-un comunicat transmis astăzi, DSP Suceava arată că suspiciunea inițială de toxiinfecție alimentară a fost infirmatăepidemiologic, în primul rând pentru că produsul alimentar incriminat, laptele, a fost corespunzător din punct de vedere chimic și bacteriologic.

Totodată, de la pacienți nu s-a izolat vreun agent patogen, neexistând produse patologice care să poată fi recoltate, respectiv lichid de vărsătură, materii fecale etc.

Simptome prin „simpatie"?

Experții DSP susțin că apariția foarte rapidă a unor simptome digestive ușoare, la 2 - 10 minute de la ingestie, se putea produce fie în cazul în care inoculul microbian a fost extrem de mare, fapt infirmat de analiza produsului în laborator, fie a fost vorba de o indigestie provocată de înghițirea unei cantități mai mari de lapte în timp foarte scurt și apariția prin „simpatie" a simptomelor la ceilalți elevi.

Apoi, subliniază sursa citată, simptomele digestive ușoare au apărut la un număr mic de elevi față de numărul total al elevilor din școală care au primit produsele alimentare în programul „laptele și cornul", respectiv 522 de elevi.

Concluzia anchetei este aceea că acest episod epidemiologic a fost corect raportat de către instituțiile implicate, școală, ambulanță, spital, dar nu a fost vorba despre o toxiinfecție alimentară, ci probabil o indigestie, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel