Caz rar: tumoră gigant, extirpată de la o pacientă de 67 de ani

Operația a durat 8 ore   Foto: SUUMC
Un caz rar a fost rezolvat chirurgical la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central. Pacienta a fost diagnosticată cu o tumoră gigant, ce măsura 45 de centimetri și peste 22 de kilograme.

Intervenția deosebit de dificilă a avut loc în 29, în cadrul Secției I Chirurgie Generală a Spitalului Militar Central. Medicii spun că a fost complexă, „atât prin prisma abordului chirurgical, cât și din punct de vedere al managementului anestezic și de terapie intensivă postoperatorie, acesta fiind un caz deosebit datorită dimensiunilor foarte mari la care a ajuns o formațiune tumorală neglijată terapeutic, în contextul actual al pandemiei SARS-COV2.”

„Pacienta în vârstă de 67 ani, fără antecedente personale patologice, a fost diagnosticată imagistic în urmă unui examen CT nativ, efectuat în urgență, cu tumoră gigantă pelvi-abdominală cu diametrul maxim 45 cm, care exercită efect de masă asupra tuturor organelor interne.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 8 ore, fiind foarte complexă, consumatoare atât psihic cât și fizic, cele două fragmente tumorale excizate cântărind 12.5 kg, respectiv 10.5 kg.

Protocolul chirurgical pe care l-am aplicat în acest caz a constat într-o omentectomie inițială, cu mobilizarea fragmentului tumoral dezvoltat din anexă dreapta și separarea acestuia la nivelul cornului uterin drept de uterul transformat tumoral, urmat de ridicarea tumorii în bloc cu apendicele vermiform - piesă 12.5 kilograme.”

Medicii de la SUUMC spun că a fost nevoie de rezecția unui fragment ureteral invadat tumoral și de histerectomie totală;

„Abordarea perioperatorie anestezico-chirurgicală în acest caz a fost condusă spre menținerea unui echilibru funcțional, prin prisma decompresiunii intraabdominale post-excizionale și a riscului hemoragic intraoperator, generat pe deoparte de blocajul întoarcerii venoase cu hipertensiune porto-cava, precum și de riscul de efracție vasculară datorită tracțiunii generate de mobilizarea blocurilor tumorale.

Fiind o pacienta cu risc operator crescut, această a beneficiat totodată de o evaluare preoperatorie amănunțită asociată cu monitorizarea invazivă a parametrilor vitali, intraoperator și prevenția posibilelor complicații trombotice prin compresie pneumatică intermitentă, atât intră cât și postoperator”, mai arată medicii care au realizat intervenția chirurgicală.

Evoluția postoperatorie a fost foarte bună, pacienta fiind montorizata 12 ore în Secția Terapie Intensivă, după care a fost readmisă în Secția I Chirurgie Generală.

„Particularitatea acestui caz este reprezentată de dimensiunea mare a tumorii pelvi-abdominale și dificultatea de abord a acesteia, toate acestea fiind generate de neglijarea controalelor medicale ginecologice periodice, precum și de contextual actual pandemic”, mai explică ei.

Echipele implicate în managementul acestui caz medical au fost conduse de Dr. Vlad Budescu medic specialist chirurgie generală, Dr. Mădălina Duțu medic primar anestezie terapie intensivă și Dr. Ancuța Mihai, medic specialist medicină internă. Echipa chirurgicală a fost completată de Dr. Diana Budescu medic rezident chirurgie generală, Dr. Cătălin Mitru medic specialist chirurgie generală, Dr. Velea Florentina medic rezident obstetrică-ginecologie, Dr. Alexandru Bucur medic rezident chirurgie generală, iar echipa anestezică a fost completată de Dr. Andreea Crăciun, medic rezident anestezie-terapie intensivă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel