Caz clinic rar și neobișnuit: Femeia care plânge cu lacrimi de sânge

Ciclul menstrual al unei tinere i-a adus lacrimi în ochi. Dar, spre deosebire de majoritatea lacrimilor legate de această perioadă alunii, ale ei erau lacrimi roșii de sânge.

O tânără de 25 de ani s-a prezentat la spital cu lacrimi de sânge care ieșeau din ambii ochi, fiind al al doilea astfel de episod din ultimele două luni, au raportat recent medicii. Lacrimile de sânge sunt o afecțiune rară cunoscută sub numele de hemolacrie, care poate avea cauze diferite. În cazul femeii, ochii ei arătau normal și nu era bolnavă sau rănită. Cu toate acestea, lacrimile de sânge au coincis cu debutul ciclului menstrual, au scris medicii într-un raport de caz. 

Menstruația normală poate declanșa uneori sângerări ciclice în afara uterului, cunoscută sub numele de menstruație viciară. Lacrimile roșii ale femeii au reprezentat probabil o convergență extrem de neobișnuită a două afecțiuni - menstruația viciară și hemolacria - care duc la lacrimi de sânge declanșate de menstruație, potrivit raportului.

Deși lacrimile roșii ale femeii păreau alarmante, când medicii au examinat-o, au constatat că ochii ei nu erau deteriorați și lacrimile de sânge nu erau însoțite de dureri de cap, amețeli sau alte simptome ale unei probleme de sănătate. Nici nu existau semne de anomalie în sinusurile ei, în canalele lacrimale, au scris cercetătorii în numărul din martie al revistei BMJ Case Reports.

Cauzele frecvente ale hemolacriei

 

Cauzele frecvente ale hemolacriei includ inflamație, traume, leziuni, tumori, hipertensiune, boli precum icter și anemie și tulburări vasculare, potrivit unui raport publicat pe 14 februarie de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie. Însă, după ce au exclus aceste posibile cauze ale lacrimilor de sânge ale femeii, medicii au identificat sursa drept menstruație viciară, care poate provoca sângerări din nas, urechi, plămâni, mameloane, intestine "și chiar piele", precum și din ochi. 

Se știe că anumite tipuri de țesut ocular sunt afectate de modificări hormonale; spre exemplu, grosimea corneei poate varia „în diferite faze ale perioadei menstruale, sarcinii și alăptării”, ceea ce ar putea explica de ce menstruația femeii a declanșat lacrimile roșii, potrivit raportului. Medicii au tratat-o ​​cu contraceptive orale, iar după trei luni de terapie hormonală, femeia nu a mai suferit incidente de sângerare.

„Acesta este un caz clinic rar și neobișnuit”, au scris medicii, adăugând că nu există nimic asemănător descris în nicio literatură științifică recentă. Cu toate acestea, ar fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact ce a cauzat lacrimile de sânge ale femeii și pentru a determina modul în care o astfel de afecțiune ar putea fi gestionată eficient pe termen lung, au concluzionat cercetătorii.

Citește și De ce să-ți ții picioarele în apă cu oțet: efectul la care nu te-ai fi gândit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel