Cauze comune pentru gleznele umflate. Ce semnal îți transmite organismul

Glezne umflate Foto: Freepik
Descoperă cauzele comune ale gleznelor umflate și cele mai eficiente metode de tratament.

Gleznele umflate, cunoscute și sub numele de edem periferic, sunt cauzate de acumularea anormală de lichid în țesuturile membrelor inferioare. Persoanele cu vârstă înaintată, cu un stil de viață sedentar, care stau în picioare timp îndelungat, obezitatea și sarcina sunt mai susceptibile de a prezenta umflături. Gleznele umflate pot indica, de asemenea, condiții de sănătate subiacente, ceea ce face esențială solicitarea unui tratament în cazul în care se observă umflături.

Gleznele umflate pot să nu fie vizibile imediat datorită faptului că spațiile interstițiale dintre țesuturi conțin lichid. Umflarea poate apărea rapid dacă este cauzată de o afecțiune acută, cum ar fi un cheag de sânge, dar poate dura mai mult dacă este vorba de o afecțiune cronică.

Umflarea poate apărea la una sau ambele glezne, iar pielea din jurul gleznelor poate părea întinsă sau lucioasă. Umflarea gleznelor este mai vizibilă în partea inferioară a picioarelor din cauza gravitației. Se poate agrava după mersul prelungit, statul în picioare sau așezat.

Poate apărea, de asemenea, edemul pitting, o mică adâncitură lăsată de o apăsare cu degetul. Gleznele umflate nu pot provoca întotdeauna durere, dar pot provoca dureri, greutate sau dificultăți de deplasare. În cazurile severe, dispozitivele de asistență precum un cărucior sau un baston pot oferi sprijin.

Citește și: Beneficiile pe termen lung ale antrenamentului de rezistență pentru seniori. Importanța funcției musculare pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Foto: Freepik @Drazen Zigic

Cauze

Sistemul limfatic joacă un rol crucial în gestionarea nivelului de lichide din organism, iar atunci când nu este capabil să mențină corect excesul de lichide, edemul poate provoca umflarea gleznelor.

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când pereții venelor slăbesc, cauzând acumularea de sânge în vene și contribuind la umflături. Factorii de risc comuni includ vârsta înaintată, istoricul familial de insuficiență venoasă sau insuficiență cardiacă congestivă, istoricul personal de tromboză venoasă profundă, obezitatea, sarcina, statul pe scaun sau în picioare pentru perioade lungi, înălțimea și fumatul.

Medicamentele pot provoca, de asemenea, edem, cu efecte secundare comune, inclusiv antidepresivele, blocantele canalelor de calciu, hormonii precum estrogenul și testosteronul și corticosteroizii. Este esențial să consultați un medic dacă sunteți îngrijorat de faptul că medicamentele contribuie la umflături și să discutați cu acesta despre aceste simptome.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima este prea slabă pentru a pompa eficient sângele, determinând acumularea de sânge în membrele inferioare, cum ar fi picioarele, picioarele și gleznele. Edemul cauzat de insuficiența cardiacă poate afecta alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ducând la edem pulmonar.

Ciroza este un termen care descrie cicatrizarea severă a ficatului, care poate duce la creșterea riscului de complicații precum hipertensiunea portală, infecțiile tractului urinar, pneumonia, cancerul hepatic și insuficiența hepatică. Boala cronică de rinichi apare atunci când rinichii își pierd capacitatea de a filtra corect sângele, ceea ce duce la acumularea excesivă de lichid în organism și la umflarea picioarelor și picioarelor.

Vezi și: Compusul din măsline care poate controla glicemia și susține pierderea în greutate. Sursa unui nou tratament natural pentru diabetul de tip 2

Statul prelungit în picioare sau pe scaun poate provoca umflarea gleznelor, în special după zboruri, călătorii lungi cu mașina și zile lungi. Limfedemul, cauzat de deteriorarea sau blocarea sistemului limfatic, face ca țesuturile să se umple cu lichid, provocând umflături. Această afecțiune poate apărea din cauza unei infecții, răniri, cancer, îndepărtarea ganglionilor limfatici, radioterapie sau intervenție chirurgicală care lezează sistemul limfatic.

Tromboza venoasă profundă (TVP) apare atunci când se formează cheaguri de sânge în venele profunde ale picioarelor. Cauzele pot include lezarea venelor în timpul unei intervenții chirurgicale, scăderea fluxului sanguin din cauza repausului la pat sau a lipsei de mișcare, utilizarea contraceptivelor, fumatul, istoricul de cancer și cazurile anterioare de TVP.

Sarcina poate provoca umflături în diferite părți ale corpului, cum ar fi fața, mâinile și picioarele. Cu toate acestea, umflarea bruscă poate fi periculoasă, putând semnifica preeclampsia, o afecțiune gravă care cauzează hipertensiune arterială după a 20-a săptămână de gestație. Monitorizarea preeclampsiei este esențială pentru reducerea riscului de complicații ale sarcinii.

Leziunile la nivelul picioarelor, cum ar fi entorsele, luxațiile sau rotirea gleznelor, pot provoca umflarea gleznelor și a picioarelor. Terapia cu gheață sau protezele pentru gleznă pot ajuta la reducerea umflăturii, dar dacă durerea nu se ameliorează în câteva zile sau dacă suspectați o fractură sau o ruptură de picior, este important să consultați rapid un medic pentru un tratament adecvat.

Când să consulți un medic

Umflarea gleznei poate indica o problemă de sănătate, astfel încât este esențial să consultați un medic. Dacă aveți dificultăți de respirație sau dureri în piept, sunați imediat la 112. Dacă aveți antecedente de boli cardiace, hepatice sau renale sau dacă aveți febră sau mâncărimi ale gleznelor, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă umflarea se agravează în ciuda remediilor la domiciliu, este de asemenea recomandabil să solicitați sfatul medicului.

Tratament

Planul de tratament pentru gleznele umflate depinde de cauza de bază și poate include reducerea aportului de sare, administrarea de medicamente precum diureticele, ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii pentru a scurge lichidul, încercarea de exerciții pentru picioare pentru a îmbunătăți circulația, ridicarea în picioare și mișcarea în timpul călătoriilor, evitarea hainelor strâmte în jurul coapselor, purtarea șosetelor de compresie pentru a îmbunătăți circulația și efectuarea unui masaj limfatic pentru a crește fluxul sanguin.

Metode de prevenție

Pentru a preveni gleznele umflate, urmați aceste strategii de prevenire: 

1. Consumați o dietă săracă în sare; 

2. Mențineți o greutate sănătoasă; 

3. Să se angajeze în activități fizice zilnice; 

4. Rămâneți în contact cu medicul pentru a-l informa cu privire la simptome și pentru a primi un tratament prompt. Aceste măsuri pot contribui la reducerea riscului de complicații și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabet simptome - Foto: Freepik @plusonevector
EXCLUSIV
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel