Catatrenia, gemetele din timpul somnului, cauze. Nu există leac pentru boală

catatrenia - FOTO: Freepik@defstock
Catatrenia reprezintă gemetele din timpul somnului. Afecțiunea nu poate fi vindecată, ci doar pot fi ameliorate simptomele.

Catatrenia reprezintă gemetele care pot apărea în timpul somnului. Acestea sunt cauzate de tulburări ale respirației sau tulburarea REM din timpul somnului. Persoanele cu catatrenie gem în somn. Este o afecțiune rară, care este clasificată ca o tulburare de respirație legate de somn, similar cu apneea de somn obstructivă. Deși nu este, de obicei, la fel de gravă. Catatrenia afectează copiii și adulții.

Catatrenia, cum sună

Simptomele primare ale catatreniei sunt gemetele lungi, lente sau gemetele făcute atunci când expirați - spre deosebire de sforăit, care apare atunci când respirați. Gemetele, descrise uneori și ca fredonând sau răcnind, tind să fie puternice și pot continua câteva secunde la un moment dat sau timp de aproape un minut.

Aceste perioade de gemete pot fi repetate pe tot parcursul nopții sau pot apărea mult mai rar, deși sunt susceptibile să apară în fiecare noapte. Unii oameni descriu gemetele ca fiind stranii sau "fantomatice".

Vezi și: Alergia la alcool, reacții severe. Poate duce chiar la moarte. Cum o recunoști și ce trebuie să faci IMEDIAT

Catatrenia, alte simptome

Un studiu din 2017 publicat în revista Sleep Medicine sugerează că catatrenia apare de obicei în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM), una dintre etapele mai scurte ale somnului, dar una în care ai tendința de a avea cele mai vii vise. Catatrenia nu apare atunci când o persoană este trează.

În timpul episoadelor de catatrenie, respirația tinde să încetinească. Acest lucru este cunoscut sub numele de bradipnea. Cu toate acestea, spre deosebire de apnee, care duce la pauze frecvente în respirație în timpul nopții, catatrenia nu este asociată cu momente în care respirația se oprește temporar.

Dar, la fel ca apneea, catatrenia este uneori asociată cu somnolență în timpul zilei și o durere în gât în dimineața, sugerând că, chiar și fără ca individul să fie conștient de întreruperi de somn, catatrenia poate interfera cu un somn complet, de restaurare.

Catatrenia, cauze

Cauzele catatreniei nu sunt încă bine înțelese. Aceasta poate fi legată de probleme cu neuroni în centrul respirator al creierului, care provoacă lent, expirații lungi, care sună precum gemetele.

Alte teorii sugerează că a avea un maxilar mic și căile respiratorii superioare mici pot juca un rol. Și unii oameni de știință cred că ar putea exista o componentă genetică, deoarece unele persoane cu catatrenie au o rudă apropiată care are și această afecțiune.

Vezi și: Moliile, riscuri pentru sănătate. 8 moduri pentru a scăpa de dăunători

Catatrenia, tratament

La fel ca în cazul apneei, catatrenia adesea poate fi tratată cu succes cu terapie continuă de presiune pozitivă a căilor respiratorii (CPAP). Timp de mulți ani, CPAP a fost utilizat numai pentru adulții cu catatrenie. Dar un studiu din 2019 sugerează că terapia poate fi potrivită și pentru copii, în special dacă catatrenia le afectează negativ calitatea vieții sau cauzează probleme fizice.

Terapia CPAP funcționează prin livrarea aerului de la o pompă de noptieră printr-un tub subțire și flexibil la o mască pe care o purtați peste nas și gură sau printr-o canulă nazală, un tub cu vârfuri mici care intră în nări.

Alte posibile tratamente pentru catathrenie includ un aparat oral personalizat care ajută la menținerea maxilarului și a limbii într-o poziție optimă pentru a evita obstrucția căilor respiratorii. Pentru unii oameni, o intervenție chirurgicală pentru a elimina excesul de țesut în gât poate fi de ajutor.

Deși nu există medicamente sau remedii la domiciliu pentru a trata sau vindeca catatrenia, există câteva strategii generale de urmat atunci când încercați să obțineți un somn bun:

- mergeți la culcare și treziți-vă la aceleași ore în fiecare zi

- evitați alcoolul și cofeina înainte de culcare

- dormi într-o cameră răcoroasă și întunecată

- utilizați o pernă care oferă un suport adecvat pentru gât

- exerciții fizice dimineața, dacă este posibil

Vezi și: Splina mărită, splenomegalia, cauze și tratament. De ce apare și

Vorbitul în somn, somnilocvia, cauze și tratament. Cum te afectează

Vorbitul în somn, în mod oficial cunoscut sub numele de somnilocvia, este o tulburare de somn. Persoanele care vorbesc în timpul somnului nu sunt conștienți că fac acest lucru în timp ce dorm. Vorbitul în somn poate implica dialoguri complicate sau monologuri, complet amețitor sau mormăieli. Vestea bună este că pentru majoritatea oamenilor este un eveniment rar și de scurtă durată.

Este obișnuit ca oamenii să experimenteze cel puțin un episod în care vorbesc în somn, făcându-l unul dintre cele mai frecvente comportamente anormale care pot apărea în timpul somnului. Cercetările au ajutat la clarificarea simptomelor și consecințelor vorbitului în somn dar există multe lucruri care rămân necunoscute despre cauzele și tratamentul acestei afecțiuni, potrivit Sleep Foundation.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel