La vârsta a doua, prevenția...
În timp ce stai cu picioarele încrucișate pe canapea, lucrezi de acasă sau te joci cu părul fără să-ți dai seama, ai putea purta virusul pe aceste alte părți ale corpului tău?
Mobeen H. Rathore, șeful Departamentului pediatric de boli infecțioase și imunologie la Wolfson Children's Hospital din Jacksonville, Florida, a explicat, pentru HuffPost, că cercetătorii abia acum încep să înțeleagă cât timp coronavirusul poate trăi în afara corpului uman.
„Acest virus are doar câteva luni și nu știm încă atât de multe despre el", a spus Rathore. „Ce știm este că rămâne pe suprafețe dure timp de două-trei zile. Acesta este un element important pentru a înțelege de ce trebuie să curățăm suprafețele. Există unele studii care spun că poate rămâne suspendat în aer până la trei ore. Este vorba despre date noi, preliminare, care se pot schimba în orice moment, așa că este ceva de care trebuie să cunoaștem".
Dacă virusul care provoacă COVID-19 poate trăi pe o suprafață dură și netedă timp de zile, cât poate să supraviețuiască pe pielea noastră? Nu se cunoaște timpul exact dar, după cum spunea Rathore, „este corect să presupunem că rămâne suficient de mult pe piele ca să se răspândească de la o persoană la alta", de unde toate avertizările să ne spălăm pe mâni.
Cu toate acestea, curățarea cu adevărat în jurul și sub unghiile noastre este la fel de importantă. De fapt, dacă lacul de unghii se crapă, ar trebui să acordați o atenție sporită spălării zonelor respective.
„Nu este nimic specific în ceea ce privește gelul de unghii, lacul sau lustruirea în sine, ci doar faptul că creează mai multe crevase în care virusul să supraviețuiască și atunci este mai greu să cureți acea zonă atunci când te speli pe mâini", a spus Elizabeth Ransom, medic-șef la Baptist Health din Jacksonville. „Același lucru este e valabil și pentru suprafața de sub unghii. Trebuie să curățați aceste zone temeinic", explică ea.
CDC recomandă, de fapt, ca spitalele să nu permită angajaților lor să aibă unghii lungi sau unghii artificiale, deoarece germenii pot trăi sub ele chiar și după spălarea mâinilor sau aplicarea unui dezinfectant. Așadar, deși puteți iubi să aveți unghiile mai lungi, este mai important ca niciodată să vă asigurați că le curățați bine.
„Știm că unghiile artificiale nu sunt bune pentru prevenirea infecțiilor și este mai bine să nu le avem", a spus Rathore.
Ransom a spus că nu e preocupată în mod special că părul sau pielea din altă parte a corpului decât pe mâini ar putea purta virusul, deoarece acestea intră rareori în contact cu suprafețele infectate. Atâta timp cât vă spălați pe mâini frecvent și stați izolați, sunteți în relativă siguranță.
„Ar putea fi în părul tău, dar ar fi greu să-ți imaginezi asta dacă nu cumva cineva a strănutat sau tușit direct și ți-a transferat picături cu coronavirus în păr", a spus Ransom. „Cel mai obișnuit mecanism de transmitere este legat de mâini, pentru că le folosim tot timpul, atingem în permanență lucrurile și nici nu suntem conștienți de asta. Cu ele ne atingem fețele tot timpul, chiar fără să ne gândim".
Conform DC News, dermatologul Hadley King spune, însă, că "În general, virusurile nu rezistă pe suprafețe poroase precum părul, dar poate depinde de situație", avertizează el. "De exemplu, dacă părul se acumulează pe o masă sau pe o perie de păr și conține particule virale, virusul ar putea trăi pe acea suprafață timp de 2-3 zile", mai zice specialistul. Prin urmare, recomandarea este să curățați complet peria pe care o folosiți.
Deci, dacă spălarea mâinilor (și o temeinică curățare a unghiilor) sunt singurele schimbări majore de igienă care trebuie făcute chiar acum, care sunt produsele care sunt cele mai bune pentru a scăpa de coronavirus? Medicii sunt de acord că de fapt contează mai puțin ce utilizați și mai mult despre modul în care utilizați aceste produse. Acestea fiind spuse, nu vă bazați pe dezinfectantul de mâini, spun ei.
„Oamenii se întreabă:„ Este săpunul antibacterian mai bun decât săpunul obișnuit? Ce spuneți despre gelurile dezinfectante? Cel mai bun e săpunul bana și apa", a spus Ransom. „Au fost multe studii care nu arată niciun beneficiu semnificativ în utilizarea săpunurilor antibacteriene. Dezinfectantul de mâini este bun dacă nu vă puteți spăla pe mâini și nu vă aflați în afara și ați atins doar balustrada scării. Dar nu curăță complet pielea și pliurile ei, așa că dacă aveți un pic de murdărie sau uleiuri naturale de piele pe mâini, poate fi mai ușor pentru virus să rămână acolo. "
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...