Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Casca de protecție este obligatorie pentru toți utilizatorii bicicletelor, dar este cu atât mai indispensabilă pentru copii, mai ales dacă aceștia sunt încă în etapa de învățare a mersului pe bicicletă. Medicul kinetoterapeut Coralia Tudor le împărtășește părinților câteva sfaturi despre cum se alege corect casca.
Casca de protecţie, cotierele şi genunchierele pot face o mare diferenţă în caz de cădere. Uneori, o cădere este uşoară şi produce doar o mică julitura, alteori pot fi lovituri mai grave. Casca este un element extrem de important, pentru ca leziunile la cap, chiar şi minore, pot avea consecinţe foarte grave pentru copii.
Casca ajută la prevenirea leziunilor capului și chiar poate salva viața copilului. De asemenea, copiii nu trebuie lăsați să meargă cu bicicleta pe stradă. Părinții trebuie să se asigure că bicicleta este adecvată copilului ca mărime.
Șezând pe scaunul bicicletei cu mâinile pe mânere copilul trebuie să poată ajunge cu amândouă picioarele pe sol.
”Purtarea căştii de protecţie când copilul merge pe bicicletă este deosebit de importantă, principalul rol al acestei căşti fiind de a proteja capul la un eventual impact. Însă pentru ca o astfel de cască să fie eficientă ea trebuie să fie aşezată corect pe cap.
În caz contrar nicio cască nu va proteja eficient”, explică medicul kinetoterapeut Coralia Tudor.
Medicul arată care sunt condițiile unei purtări corecte:
- Să fie măsura potrivită;
- Casca trebuie să acopere fruntea, iar între cască și sprâncene trebuie să rămână un spaţiu de aproximativ 1 cm ( 2 degete);
- Curelușele trebuie reglate la dimensiunea capului. Acestea trebuie să formeze Y-ul în jurul și sub ureche. Să fie suficient de largi, dar nu strâmte, suficient cât să încapă un deget. Tridentul de închidere al cureluşelor trebuie să fie întotdeauna sub bărbie.
- Rotița din spate trebuie strânsă până când casca se fixează. Nu balansează, nu se mișcă în față-spate, nu cade pe ochi, nu se ridică pe frunte, explică medicul.
”Copiii nu trebuie lăsați cu casca la locurile de joacă. Există riscul să se agațe în ea și să se stranguleze”, mai explică medicul Coralia Tudor.
Una din cele mai cunoscute leziuni cerebrale interne este contuzia şi deşi este cea mai puţin severă leziune cerebrală internă este totuşi o leziune serioasă. Pe termen scurt duce la pierderea temporară a funcţiilor cerebrale normale dar în timp, contuziile multiple pot duce la leziuni cerebrale permanente.
Semnele după care poate fi recunoscută contuzia cerebrală:
- echimoze craniene
- somnolenţă
- plâns ca răspuns la mişcarea capului
- plâns excesiv
- iritabilitate
- vărsături
- pierderea interesului pentru joacă
- dureri de cap
- comportamente anormale.
Loviturile la cap sunt o parte normală a călătoriei copilului spre independenţă dar atenţie sporită a părinţilor poate preveni multe din aceste lovituri.
Vezi și: De ce să-ți dai cu ciocolată pe față. 4 efecte uluitoare. Cum prepari masca, acasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...