Carnea roșie, riscuri minime pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic: Pentru liniștea voastră, puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!

carnea rosie foto:facebook mihaela bilic & freepik
Carnea roșie, riscuri minime pentru sănătate. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe pagina sa de Facebook noile informații despre riscurile asociate consumului de carne roșie.

În universul vast al studiilor științifice despre alimentație, carnea roșie a fost subiect de controverse și speculații. Fiecare an aduce cu sine sute de studii, iar interpretarea acestora poate genera confuzii și alarme inutile în rândul publicului. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a postat pe pagina sa de Facebook informații despre carnea roșie, care sunt riscurile la care ne expunem când o consumăm și a demontat câteva mituri despre carnea roșie. 

Vezi și: De ce să faci yoga dimineața. Care sunt beneficiile și cum să începi să meditezi

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că mulți cercetători se bazează pe studiile observaționale pentru a face conexiuni între alimente și starea de sănătate. Totuși, aceste studii au limitele lor. Ele prezintă asocieri, nu cauze, și deseori nu iau în considerare factori critici, precum stilul de viață general al participanților, iar persoanele care consumă multă carne pot avea și alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau sedentarismul.

”Carnea roșie nu are riscuri pentru sănătate, după o nouă metodă de evaluare a studiilor științifice. Alimentația este un domeniu inepuizabil când vine vorba de studii științifice, de la carnea roșie, lactate și legume, nu există produs care să nu fi fost “judecat” printr-un studiu. În fiecare an sute de studii sunt publicate, cu obiectivul de a găsi o legătură între consumul unui aliment și efectele asupra sănătății.

Ca să nu mai fim alarmați de toate aceste informații negative, trebuie știut că multe din articolele publicate cu titlu științific ascund vicii de procedură!În majoritatea cazurilor este vorba de studii observaționale, care nu permit stabilirea unei legături de tip cauză-efect. Factorii care sunt luați în considerare pot crea confuzii, participanții din grupurile analizate nu au aceleași caracteristici, iar măsurătorile statistice sunt incoerente.

Datorită acestor comparații și măsurători neglijente, nu e de mirare că toate alimentele cercetare par a fi asociate cu un risc de cancer sau de boală!De exemplu în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației?”, a scris dr. Mihaela Bilic.

Pentru a aduce claritate în această ecuație, oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru Evaluarea și Măsurarea Sănătății, au dezvoltat o nouă metodă de evaluare a riscului alimentar. Această abordare mai riguroasă a evaluat studiile existente referitoare la consumul de carne roșie, oferind o perspectivă surprinzătoare.

”Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibratÎntr-un efort fără precedent oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME), au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. După ani de zile de muncă și mii de studii analizate, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect. Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele.

Exact ca la hoteluri!Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul analizat și efectul asupra sănătății. Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%. Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri. La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate.

Institutul IHME a aplicat această metodă pentru analiza studiilor legate de consumul de carne roșie și așa-zisele efectele negative asupra sănătății. Concluziile au fost surprinzătoare: nu s-a găsit nicio asociere care să ducă la o încadrare mai mare decât două stele!Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral”, a mai spus aceasta. 

Îndemn la un stil de viață echilibrat

Potrivit acestei noi evaluări, nu s-a găsit nicio legătură semnificativă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 sau cardiopatia ischemică. Cu alte cuvinte, problema nu este carnea roșie în sine, ci mai degrabă alte aspecte ale stilului de viață. Un consum insuficient de legume, spre exemplu, pare să fie un factor mai relevant de risc pentru sănătate decât consumul de carne.

Aceste rezultate subliniază importanța unei abordări echilibrate și a educației corecte în domeniul nutriției. În ciuda noilor cercetări, diversificarea și echilibrul în alimentație rămân esențiale. O dietă bogată în fructe, legume și surse variate de proteine ​​poate fi fundamentul unui stil de viață sănătos.

Pe baza acestor constatări, dr. Mihaela Bilic a subliniat că problema reală nu este consumul de carne roșie, ci mai degrabă stilul de viață global. Recomandarea sa pentru public este să fie conștient de echilibrul din dieta lor, să consume carne roșie în mod moderat și să acorde o atenție sporită consumului de legume. Aceasta înseamnă că, în loc să ne focalizăm asupra unui aliment specific, ar trebui să fim atenți la întreaga noastră alimentație și stil de viață.

Vezi și: Amnezia, boala uitării: cauze, simptome, tratament. Cum poți să te tratezi de amnezie

”Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!”, a încheiat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel